Ένα τιτάνιο έργο φιλοδοξούν να φέρουν εις πέρας αστροφυσικοί με στόχο μια και μόνο φωτογραφία. Βέβαια τη λήψη μιας τέτοιας εικόνας οι επιστήμονες πριν μερικά χρόνια δεν θα μπορούσαν ούτε καν να φανταστούν. Και αυτό γιατί ο στόχος είναι να φωτογραφήσουν μια μαύρη τρύπα στο κέντρο του γαλαξία μας.

Όπως σημειώνουν οι επιστήμονες που θα λάβουν μέρος στο εγχείρημα, η μάζα της μαύρης τρύπας που πιστεύεται ότι βρίσκεται στο κέντρο του γαλαξία μας, ισούται με 4 εκατ. φορές αυτή του ήλιου. Ωστόσο, στα δικά μας μάτια φαίνεται τόσο μικρή, όσο θα φαινόταν και ένα γκρέιπφρουτ στη σελήνη!

Για την υλοποίηση του φιλόδοξου έργου, θα χρειαστεί 50 τηλεσκόπια κάθε μεγέθους να συνδεθούν μεταξύ τους σε ένα τεράστιο εικονικό τηλεσκόπιο. Τα τηλεσκόπια αυτά βρίσκονται διασπαρμένα σε κάθε γωνιά του πλανήτη, από τη Χαβάη μέχρι το Βόρειο Πόλο.

Η εικόνα της μαύρης τρύπας αν τελικά ληφθεί, θα επιβεβαιώσει ή θα καταρρίψει ένα μέρος της γενικής θεωρία της σχετικότητας του Αϊνστάιν, σύμφωνα με την οποία η δίνη σκόνης και αερίων γύρω από μια μαύρη τρύπα (που ουσιαστικά αυτή θα γίνει προσπάθεια να φωτογραφηθεί) πρέπει να σχηματίζει ένα τέλειο κύκλο.