Ένας πύργος ύψους 6 μέτρων πρόκειται να κατασκευαστεί στα πλαίσια μίας έκθεσης στην Ορλεάνη της Γαλλίας. Ο τίτλος της έκθεσης είναι «Flight Assembled Architecture» («ιπτάμενη συναρμολογούμενη αρχιτεκτονική») και ουσιαστικά η ανέγερση του πύργου, είναι η ίδια η έκθεση. Και αυτό γιατί ο πύργος, θα χτιστεί από… ιπτάμενα ρομπότ!

Ο σχεδιασμός των ιπτάμενων αυτών μηχανών έγινε από τον ιταλό σχεδιαστή Raffaello D’Andrea και την οργάνωση του μεγαλεπήβολου σχεδίου ανέλαβε ο ελβετός αρχιτέκτονας Gramazio & Kohler. Στόχος είναι να εμπνεύσουν νέες μεθόδους στην αντίληψης σχετικά με την αρχιτεκτονική. Τα μικρά ρομπότ θα χρησιμοποιήσουν 1.500 προκατασκευασμένα κομμάτια φελιζόλ προκειμένου να φέρουν σε πέρας την αποστολή τους.

Τα ρομπότ είναι προγραμματισμένα να αλληλεπιδρούν, να σηκώνουν τα κομμάτια, να τα μεταφέρουν και να συναρμολογούν τον πύργο. Καθ όλη τη διάρκεια της κατασκευής, θα λαμβάνουν εντολές ασύρματα, από ένα δωμάτιο ελέγχου. Το ύψος του πύργου, όπως ήδη αναφέρθηκε, θα φτάνει τα 6 μέτρα ενώ η διάμετρος του θα είναι 3,5 μέτρα. Συνολικά μέχρι και 50 ρομποτάκια θα συνεργάζονται την ίδια στιγμή για την ολοκλήρωση του έργου.

Καθένα από αυτά τα ρομπότ, είναι εξοπλισμένο με αισθητήρες που επιτρέπουν τον έλεγχο ακριβείας και τη δυνατότητα προγραμματισμού συγκεκριμένων διαδρομών που θα ακολουθούν. Επιπλέον, διαθέτουν τεχνολογίες τέτοιες , ώστε να μην είναι δυνατό να συγκρουστούν μεταξύ τους. Αν η διαδρομή που τους έχει υποδειχτεί να ακολουθήσουν τα φέρει σε μικρή απόσταση από «συναδέλφους» τους, τότε αυτόματα θα αναλάβουν τον έλεγχο, ώστε να αποφευχθεί πιθανή σύγκρουση.

Στο βίντεο που ακολουθεί, φαίνεται ο τόπος που τα ρομπότ-χτίστες κινούνται:

Πηγή: proho.gr