Σπάνια περνά μια εβδομάδα δίχως να διατυπωθεί κάποια ανησυχία σχετικά με τα διαστημικά σκουπίδια, είτε πρόκειται για τη πτώση τους στη Γη ή να απειλούν το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Πολλές ιδιωτικές εταιρείες και κρατικοί φορείς έχουν προτείνει λύσεις για το πρόβλημα αυτό, από γιγάντια δίχτυα στο διάστημα, μέχρι και επίγεια λέιζερ που θα έσπρωχναν τα συντρίμμια έξω από την τροχιά. Δόθηκε και μία λύση ωστόσο που δεν είχαμε ξαναδεί μέχρι τώρα, ένας ρομποτικός κολλώδης βραχίονας θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να προσεγγίσει και να αρπάξει διαστημικών σκουπίδια με οποιοδήποτε σχήμα ή μέγεθος, αλλά και για διαφορετικούς σκοπούς όπως το να εξυπηρετεί τον ΔΔΣ.

Η Altius Space Machines αναπτύσσει ένα ρομποτικό βραχίονα, που έχει χαϊδευτικά ονομάσει «Sticky Boom», ο οποίος αποτελείται από έναν ευέλικτο βραχίονα που καταλήγει σε αρπάγες με ηλεκτροστατικά pads στην άκρη τους.

Η δαγκάνα μπορεί να κολλήσει σε οποιαδήποτε επιφάνεια με ηλεκτροστατική πρόσφυση, λόγω της μεταβολής ηλεκτρικών φορτίων μεταξύ του βραχίονα και του αντικειμένου. Αυτή η ηλεκτροστατική «κολλώδης» αρπάγη είναι μαλακή και ικανή να προσαρμοστεί στη γεωμετρία οποιουδήποτε αντικειμένου. Χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Altius αναφέρει ότι: «Δεν χρειάζεται καν να γνωρίζεις από τι είναι κατασκευασμένο το αντικείμενο ή τι σχήμα έχει προτού προσπαθήσεις να το αρπάξεις».

Η εταιρεία δοκίμασε τη ρομποτική σούπερ κολλητική αρπάγη σε μία παραβολική πτήση νωρίτερα αυτό τον χρόνο σε συνθήκες μικροβαρύτητας.

Δείτε παρακάτω τους Goff και Mike Judson να δοκιμάζουν την δημιουργία τους. Η Altius κέρδισε $ 25.000, παίρνοντας το πρώτο βραβείο σε έναν διαγωνισμό της NASA τον Ιούλιο για μικρές επιχειρήσεις.

Πηγή: proho.gr