Την εποχή που η τηλεόραση ήταν ασπρόμαυρη και όλοι χρησιμοποιούσαν τους παραδοσιακούς χάρτες για να βρουν το δρόμο τους, ο συγγραφέας έργων επιστημονικής φαντασίας Άρθουρ Κλαρκ, είχε προβλέψει την ανάπτυξη της τεχνολογίας της δορυφορικής τηλεόρασης και του GPS.

Ως ένας σύγχρονος Λεονάρντο Ντα Βίντσι, ο Άρθουρ Κλαρκ, γνωστός στους περισσότερους ως ο δημιουργός της «Οδύσσειας του Διαστήματος», σε φιλικό γράμμα, εκμυστηρεύτηκε τις σκέψεις του για την ανάπτυξη των δορυφόρων και των δυνατοτήτων που ενδεχομένως να μπορούν να προσφέρουν στο μέλλον.

Με εκπληκτική ακρίβεια, δεδομένου και ότι την εποχή εκείνη η μετάδοση σημάτων μέσω δορυφόρου αποτελούσε μόνο μυστικό σχέδιο των κυβερνήσεων των ΗΠΑ και της Σοβιετικής Ένωσης, ο κ. Κλαρκ τόνισε στο φίλο του τη δυνατότητα των δορυφόρων να μεταδίδουν τηλεοπτικά σήματα σε όλο τον κόσμο, ανοίγοντας το δρόμο για μια ελεύθερη από κάθε λογοκρισία και κόστος, παγκόσμια τηλεόραση.

Επίσης παρουσίασε και την ιδέα του περί μιας συσκευής στο μέγεθος ενός ρολογιού χειρός, η οποία θα αντικαθιστούσε τους παραδοσιακούς χάρτες και θα καθιστούσε εύκολο τον προσδιορισμό της θέσης του καθενός, οπουδήποτε στον κόσμο. Έτσι, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στο γράμμα του, κανένας δεν θα έχανε το δρόμο του πια, εκτός και αν το ήθελε!

Εντυπωσιακές προβλέψεις από έναν άνθρωπο που όπως ο ίδιος αναφέρει με αρκετή δόση μετριοφροσύνης στην αρχή της επιστολής του, δεν έχει μεγάλη επαφή με το αντικείμενο της επικοινωνιακής θεωρίας και τεχνικής!