Αντιμέτωποι με την αυστηρή πολιτική για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων του Instagram ήρθαν πολλοί χρήστες του δημοφιλούς κοινωνικού δικτύου, τον Οκτώβριο που μας πέρασε.

Αιτία γι’ αυτό ήταν μια συναυλία της τραγουδίστριας Janet Jackson, μετά την οποία πλήθος θαυμαστών της που έχουν λογαριασμό στο Instagram, ανέβασαν φωτογραφίες και βίντεο από το σόου.

Ωστόσο, την επόμενη κιόλας ημέρα, οι χρήστες αυτοί είδαν το επίμαχο υλικό να κατεβαίνει και ακόμη -σε μερικές περιπτώσεις- να διαγράφεται και ολόκληρος ο λογαριασμός, μαζί φυσικά με όλο το περιεχόμενο που είχαν ανεβάσει.

Η αιτία που το κοινωνικό δίκτυο επικαλέστηκε ήταν τα πνευματικά δικαιώματα της μουσικής, αλλά και της συναυλίας της Janet Jackson.

instagr

Τα κοινωνικά δίκτυα πήραν «φωτιά», καθώς δεκάδες χρήστες του Instagram διαμαρτύρονταν για την απώλεια όλων των φωτογραφιών και βίντεο που είχαν ανεβάσει, εξαιτίας της αυστηρής πολιτικής της Jackson και του Instagram. Η ίδια η τραγουδίστρια, μετά το σάλο που ανέκυψε, έσπευσε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις με μήνυμα που ανήρτησε στο Facebook.

«Η ομάδα μου έχει πάθος για την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας που δημιουργούμε για το τουρ και πιθανά μελλοντικά πρότζεκτς. Δεν ήταν ποτέ πρόθεσή τους, ενεργώντας εκ μέρους μου, να διαγραφούν λογαριασμοί σε κοινωνικά δίκτυα», έγραψε μεταξύ άλλων η Jackson.

Το θέμα ανέδειξε και ο χρήστης του Instagram, Hugo Baeta, ο οποίος είδε το λογαριασμό του να διαγράφεται οριστικά, αφού πρώτα είχαν κατέβει τα βίντεο από τη συναυλία που πόσταρε. Ωστόσο, ο Baeta εκτός από τα επίμαχα βίντεο, έχασε πάνω από 900 φωτογραφίες που είχε ανεβάσει κατά τη διάρκεια των 3 ετών χρήση του δικτύου. «Είναι ντροπή που όλα τα σχόλια και οι αντιδράσεις σε αυτές (σ.σ. τις φωτογραφίες) χάθηκαν τώρα», έγραψε ο Baeta στο blog που διατηρεί.

«Ο λογαριασμός σας διαγράφηκε λόγω παραβίασης των κανόνων. Δεν θα μπορείτε να συνδεθείτε σε αυτόν το λογαριασμό και κανένας δεν μπορεί να τον δει. Δεν μπορούμε να ανακτήσουμε κανέναν λογαριασμό, ο οποίος διαγράφηκε για τέτοιου είδους παραβίαση», αναφέρει η ανακοίνωση που διάβασε από το Instagram.

Ο ίδιος, που εργάζεται σαν σχεδιαστής ιστοσελίδων, εξηγεί στην ανάρτησή του ότι περαστικά σαν κι αυτό, τον κάνουν να εκτιμά όλο και περισσότερο τη συνεισφορά σε πλατφόρμες ανοιχτού λογισμικού που ενισχύουν την ελευθερία του λόγου και συνεισφέρουν στον εκδημοκρατισμό της δημοσίευσης. Ο Baeta καλεί τους χρήστες να χρησιμοποιούν blogs, όπως στο WordPress, καθώς το περιεχόμενο που αναρτούν θα είναι για πάντα δικό τους. «Συνήθιζα να διατηρώ photoblog (blog φωτογραφιών) πριν αρχίσω να χρησιμοποιών το Instagram. Σταμάτησα να το ανανεώνω όταν άρχισα να χρησιμοποιώ το Instagram. Ίσως είναι ώρα να επιστρέψω σε αυτό», γράφει χαρακτηριστικά.

Για την ιστορία, ας σημειωθεί ότι τελικά το Instagram επανέφερε το λογαριασμό του Baeta, κάτι που ο ίδιος απέδωσε σε έξωθεν παρεμβάσεις, υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα ήταν αδύνατο για έναν απλό χρήστη.