Νέα δωρεάν online μουσική υπηρεσία από την Amazon

Εξοργισμένη η μουσική βιομηχανία


ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
11:56
30/03/2011
Νέα δωρεάν online μουσική υπηρεσία από την Amazon
loading

Η Amazon αποκάλυψε μια νέα υπηρεσία που επιτρέπει στους χρήστες να αποθηκεύουν ψηφιακή μουσική online και στη συνέχεια να την παίζουν σε οποιοδήποτε υπολογιστή, κινητό ή άλλη φορητή συσκευή που «τρέχει» το λειτουργικό Android. Εκτός από τραγούδια, οι χρήστες θα μπορούν να αξιοποιούν τη νέα υπηρεσία για φωτογραφίες, βίντεο και έγγραφα. Όμως η νέα υπηρεσία «μουσικής θυρίδας» Cloud Drive εξόργισε τη μουσική βιομηχανία, που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για δικαστικούς αγώνες, θεωρώντας ότι θίγονται τα συμφέροντα των δισκογραφικών εταιριών.

Η νέα υπηρεσία, σύμφωνα με τα πρακτορεία Ρόιτερ και Γαλλικό, επιτρέπει στους χρήστες να αποθηκεύουν περίπου 1.200 δωρεάν τραγούδια της επιλογής τους στο υπολογιστικό «νέφος» (cloud computing), δηλαδή στους κεντρικούς υπολογιστές (servers) της Amazon, αντί στο δικό τους σκληρό δίσκο. Στη συνέχεια, μπορούν να ακούνε κατά βούληση αυτή την μουσική μέσω διαδικτύου, είτε από τον υπολογιστή τους, είτε από το κινητό τηλέφωνο ή άλλη φορητή συσκευή τους.

Η νέα υπηρεσία θα επιτρέπει στους χρήστες να αποθηκεύουν και να ακούνε την μουσική τους ανεξάρτητα από πού την προμηθεύτηκαν (και από το iTunes της Apple), όμως δεν θα τους επιτρέπει να παίζουν τα τραγούδια τους στο iPhone και στις άλλες συσκευές της Apple (αλλά μόνο σε Android).

Αρχικά οι χρήστες θα μπορούν να αποθηκεύουν δωρεάν online μέχρι 5 GB μουσικής (περίπου 1.250 τραγούδια ή 2.000 φωτογραφίες), αλλά θα μπορούν να αγοράζουν πρόσθετο αποθηκευτικό χώρο μέχρι 20 GB αντί 20 δολαρίων ετησίως. Εναλλακτικά, ο χρήστης θα αναβαθμίζεται δωρεάν σε αποθηκευτικό χώρο 20 GB, αν αγοράζει οποιοδήποτε μουσικό άλμπουμ ΜΡ3 από το Amazon. Οι χρήστες θα μπορούν να αποθηκεύουν την μουσική είτε ως αρχεία MP3 είτε ως AAC. Η Amazon επίσης θα προσφέρει το πρόγραμμα Cloud Player για να διευκολύνει τους χρήστες στην ακρόαση μουσικής και το «κατέβασμα» τραγουδιών.

Εταιρίες, όπως η Sony, εξέφρασαν την αντίδραση τους στην πρωτοβουλία της Amazon, επειδή η τελευταία δεν φρόντισε να εξασφαλίσει προηγουμένως τη σχετική εμπορική άδεια για να παρέχει μετά στους χρήστες τη δυνατότητα διαδικτυακής ακρόασης (streaming) των τραγουδιών. Εκπρόσωπος της Sony δήλωσε ότι αναμένει από την Amazon να προχωρήσει, έστω κι εκ των υστέρων, στη σχετική συμφωνία, αλλά στο μεταξύ η εταιρία ετοιμάζεται για δικαστικό αγώνα. Άλλες δισκογραφικές εταιρίες φέρονται, προς το παρόν υπό καθεστώς ανωνυμίας, να θεωρούν παράνομη τη νέα υπηρεσία.

Η Amazon πάντως δεν έχει διευκρινίσει ακόμα κατά πόσο το ψηφιακό περιεχόμενο που θα μπορεί να αποθηκεύσει ένας χρήστης στη «θυρίδα» του θα πρέπει να είναι νόμιμο και σε ποιο βαθμό θα ελέγχει το τι κάνουν οι χρήστες με τις «θυρίδες» τους.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει