Η NASA αντικαθιστά τον επικεφαλής των διαστημικών «περιπάτων» στην επόμενη αποστολή του μετά τον τραυματισμό του έμπειρου αστροναύτη σε ατύχημα με ποδήλατο το περασμένο Σαββατοκύριακο, ανακοινώθηκε από επίσημες πηγές χθες.

Στη θέση του Τιμ Κόπρα στην επόμενη πτήση του διαστημικού λεωφορείου Ντισκάβερι θα είναι ο Στιβ Μπάουεν, με εμπειρία δύο προηγούμενων αποστολών, η τελευταία εξ αυτών τον περασμένο Μάιο. Η αλλαγή δεν αναμένεται να επηρεάσει την προγραμματισμένη για τις 24 Φεβρουαρίου εκτόξευση του Ντισκάβερι, για τη μεταφορά φορτίων προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

«Προφανώς είναι μία μεγάλη απογοήτευση για τον Τιμ να μη είναι διαθέσιμος για την επικείμενη εκτόξευση, αλλά κατανοεί κάλλιστα πως οφείλει να είναι έτοιμος να πετάξει», τόνισε η επικεφαλής των αστροναυτών Πέγκι Γουΐτσον, σε τηλεφωνική της συνέντευξη με τους δημοσιογράφους.

Σε περίπτωση που υπάρξει καθυστέρηση στην εκτόξευση της NASA για την επόμενη ευκαιρία τον Απρίλιο, υπάρχει πιθανότητα ο Κόπρα να συμμετάσχει στο πλήρωμα, τόνισε η Γουΐτσον.

Η NASA δεν δημοσίευσε λεπτομέρειες για τον τραυματισμό του Κόπρα, επικαλούμενη το ιατρικό απόρρητο. Το ατύχημα συνέβη κοντά στην κατοικία του και σε αυτό δεν ενεπλάκησαν άλλα οχήματα.

Η αποστολή του Ντισκάβερι βρίσκεται εν αναμονή από τον περασμένο Νοέμβριο ένεκα επιδιορθώσεων που πρέπει να τελεσθούν στη δεξαμενή καυσίμων του. Η αποστολή περιλαμβάνεται στις τελευταίες πτήσεις των διαστημικών λεωφορείων, τα οποία αποσύρονται φέτος.