Η πρώτη δικαστική ήττα της Google ήταν γρήγορη. Η δίκη στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Σαν Φρανσίσκο για παραβίαση των αντιμονοπωλιακών κανόνων διήρκησε ένα μήνα. Η δίκη αφορούσε 11 αντιμονοπωλιακές αξιώσεις από την Epic Games, τον κατασκευαστή του επιτυχημένου παιχνιδιού Fortnite, η οποία είχε προσφύγει εναντίον του Play Store της Google για κινητές συσκευές Android. Το δικαστήριο έκρινε ένοχη τη Google για κάθε μια από αυτές.

Ήταν η πρώτη κρίσιμη δοκιμασία για το πώς η Google θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τις εναντίον της καταγγελίες για παραβιάσεις των αντιμονοπωλιακών κανονισμών στις ΗΠΑ. Η εταιρεία απέτυχε.

Η δικαστική ήττα θα μπορούσε να προμηνύει τη νομική μοίρα της Google σε δύο πιο σημαντικές υποθέσεις αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας που θα μπορούσαν να αποδυναμώσουν την επιχείρηση με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο και να αναδιαμορφώσουν την τεχνολογική βιομηχανία για τα επόμενα χρόνια.

Η Google θα μάθει περισσότερα για τις υποθέσεις στις οποίες εμπλέκεται με το νέο έτος. Στον Σαν Φρανσίσκο, ο δικαστής του Περιφερειακού Δικαστηρίου των Ηνωμένων Πολιτειών για τη Βόρεια Περιφέρεια της Καλιφόρνια θα αποφασίσει στις αρχές του έτους για την ποινή της Google σχετικά με τις πρακτικές της στο Play Store που βλάπτουν τον ανταγωνισμό.

Επίσης η Google και το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ αναμένεται να πραγματοποιήσουν τις τελικές καταθέσεις τους τον Μάιο στο πλαίσιο μιας ακόμη αντιμονοπωλιακής δίκης στην Ουάσιγκτον, η οποία επικεντρώνεται στον τρόπο που η μηχανή αναζήτησης της εταιρείας έχει καταστεί τόσο συντριπτικά δημοφιλής.

Τέλος η εταιρεία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει μια κατηγορία αντιμονοπωλιακής φύσεως, σχετικά με τις διαδικτυακές της διαφημίσεις, σε ομοσπονδιακό δικαστήριο στη Βιρτζίνια.

Μέχρι το τέλος του 2024, η Google θα μπορούσε να βρεθεί αντιμέτωπη με σημαντικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της και πολλές νέες προσφυγές σε δικαστικές αίθουσες. «Είναι μια περίοδος τεράστιας αβεβαιότητας για την Google, όπου δεν είναι σίγουροι για το πώς θα είναι οι επιχειρηματικές πρακτικές τους σε δύο ή τρία χρόνια», λέει ο Σαμ Γουαϊνστάιν, πρώην δικηγόρος του υπουργείου Δικαιοσύνης που σήμερα είναι καθηγητής νομικής στη σχολή Cardozo.

Οι υποθέσεις αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης αντίδρασης εναντίον μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας από ρυθμιστικές αρχές και νομοθέτες σε όλο τον κόσμο που πιστεύουν ότι οι γίγαντες του χώρου έχουν συγκεντρώσει υπερβολική εξουσία στο εμπόριο, στην πολιτική και στην καθημερινή ζωή.

Η γερουσιαστής των Δημοκρατικών Έιμι Γκλόμπτσαρ από τη Μινεσότα χρησιμοποίηση ήδη την τελευταία ετυμηγορία για να υποστηρίξει νομοθετικές πρωτοβουλίες με στόχο τη χαλιναγώγηση των Big Tech. «Πρέπει να κάνουμε το επόμενο βήμα στο Κογκρέσο για να επικαιροποιήσουμε επιτέλους τους νόμους μας για τους καταναλωτές στην ψηφιακή εποχή», τόνισε σε δήλωσή της.

Η Google σχεδιάζει να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης, δήλωσε ο Γουίλσον Γουάιτ, αντιπρόεδρος της Google, υπεύθυνος του τμήματος για τις κυβερνητικές υποθέσεις. Και πρόσθεσε ότι οι εξελίξεις έχουν καταστήσει «σαφές ότι ανταγωνιζόμαστε σκληρά την Apple και το App Store της, καθώς και τα καταστήματα εφαρμογών σε συσκευές Android και κονσόλες παιχνιδιών».

Ακολουθεί μια σύνοψη των αντιμονοπωλιακών αγωγών που αντιμετωπίζει η Google:

Η υπόθεση του Play Store: Η ομοσπονδιακή επιτροπή εννέα ατόμων στο Σαν Φρανσίσκο διαπίστωσε ότι η Google είχε υπονομεύσει τον ανταγωνισμό στο χώρο των εφαρμογών για κινητά με τρεις βασικούς τρόπους: μονοπωλώντας δύο αγορές, το Play Store και το σύστημα χρέωσης για κινητά, επιβάλλοντας αδικαιολόγητους περιορισμούς για τις συναλλαγές στους παίκτες σε αυτές τις αγορές και συνδέοντας τις δύο υπηρεσίες ώστε οι επιχειρήσεις να αναγκάζονται να χρησιμοποιούν και τις δύο.

Η Google και η Epic θα επιστρέψουν στο δικαστήριο στα μέσα Ιανουαρίου για να παρουσιάσουν τις θέσεις τους σχετικά με τις αλλαγές που θα πρέπει να κάνει η Google για να βελτιώσει τον ανταγωνισμό στο Play Store.

Η υπόθεση της μηχανής αναζήτησης: Η νομική διαμάχη της Google με το Υπουργείο Δικαιοσύνης σχετικά με τη μηχανή αναζήτησης και τις διαφημιστικές πρακτικές στο διαδίκτυο, πραγματοποιήθηκε κατά ένα μεγάλο μέρος το φθινόπωρο, ωστόσο τα τελικά επιχειρήματα των δύο πλευρών αναμένεται να κατατεθούν στις αρχές Μαΐου. Η υπόθεση επικεντρώθηκε στο κατά πόσον η Google χρησιμοποιεί αθέμιτα την επιρροή της και τα δισεκατομμύρια δολάριά της για να αποκτήσει η μηχανή αναζήτησής της πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών.

Η υπόθεση διαφημίσεων: Ένας ομοσπονδιακός δικαστής στη Βιρτζίνια εξετάζει μια ξεχωριστή προσφυγή του Υπουργείου Δικαιοσύνης κατά της Google, η οποία κατηγορείται για κατάχρηση εξουσίας σχετικά με τον τρόπο που παρέχει διαφημίσεις στο διαδίκτυο. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει υποστηρίξει ότι η Google θα πρέπει να αναγκαστεί να τερματίσει την κατασκευή εργαλείων που χρησιμοποιούνται από τους ιστότοπους για την προβολή διαφημίσεων και η δίκη για την υπόθεση αναμένεται να ξεκινήσει το επόμενο έτος.

Οι Ευρωπαϊκές Υποθέσεις: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Ιούνιο κατηγόρησε την Google για παραβίαση της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας. Συγκεκριμένα ο κολοσσός του διαδικτύου κατηγορείται πως χρησιμοποιεί την κυριαρχία του στη διαδικτυακή διαφήμιση ώστε να υπονομεύσει τους ανταγωνιστές. Πρόκειται επί της ουσίας για την ίδια υπόθεση με αυτήν της Βιρτζίνια.

Οι ευρωπαϊκές αρχές έχουν ήδη επιβάλει στην Google πρόστιμο άνω των 8 δισεκατομμυρίων ευρώ, ή 8,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, για παραβιάσεις της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας που σχετίζονται με το λειτουργικό της σύστημα Android και την υπηρεσία αγορών. Για όλες αυτές τις υποθέσεις αναμένεται να κατατεθεί αίτημα επανεξέτασης από την Google.

  • Το άρθρο του Νίκο Γκραντ, δημοσιογράφου που ειδικεύεται σε θέματα τεχνολογίας, δημοσιεύθηκε στους New York Times