Η Cerabyte, εταιρία startup από τη Γερμανία, παρουσίασε μια πρωτοποριακή τεχνολογία που υπόσχεται να αλλάξει τα πάντα στη μακροπρόθεσμη διατήρηση δεδομένων, έχοντας πάρει έμπνευση από τα κεραμικά που βρίσκουν θαμμένα αναλλοίωτα, αιώνες μετά, οι αρχαιολόγοι.

Συγκεκριμένα, χρησιμοποιώντας μια τεχνολογία κεραμικών νανοστρωμάτων, η εταιρία ανέπτυξε μέσα αποθήκευσης που περιλαμβάνουν φύλλα γυαλιού με κεραμική επίστρωση πάχους μόλις 50 έως 100 ατόμων. Τα μέσα αυτά χαράσσονται με δεδομένα που μοιάζουν με QR codes, χρησιμοποιώντας ακριβή τεχνολογία λέιζερ. Αυτή η καινοτόμος προσέγγιση, γνωστή ως CeraMemory ή CeraTape, πρόκειται να προσφέρει εκπληκτικές χωρητικότητες αποθήκευσης που κυμαίνονται από 10 petabytes (PB) έως ένα exabyte (EB) ανά μονάδα, ενώ παράλληλα διαθέτει εντυπωσιακή διάρκεια ζωής δεδομένων, τα οποία θα μπορούν να επιβιώσουν έως 5.000 χρόνια, ακόμη και σε ακραίες θερμοκρασίες από -273°C (-460 °F) έως 300°C (570°F).

Η τεχνολογία της Cerabyte ξεχωρίζει για την εξαιρετική αντοχή της. Τα κεραμικά νανοστρώματα έχουν σχεδιαστεί για να αντέχουν σε ένα ευρύ φάσμα περιβαλλοντικών κινδύνων, συμπεριλαμβανομένων πυρκαγιών, πλημμυρών, ηλεκτρικών υπερτάσεων και διακυμάνσεων της θερμοκρασίας.

Αυτή η ανθεκτικότητα καθιστά τη λύση της Cerabyte ως μια δυνητικά ιδανική επιλογή για τις μακροπρόθεσμες ανάγκες αποθήκευσης δεδομένων. Η εταιρία παρουσίασε πρόσφατα ένα λειτουργικό πρωτότυπο αυτού του συστήματος, αποδεικνύοντας την πρακτικότητά του και τη δυνατότητα ενσωμάτωσής του στην υπάρχουσα υποδομή αποθήκευσης.

Για την ιστορία, ο σχεδιασμός του συστήματος αποθήκευσης της Cerabyte μοιάζει με τις τρέχουσες ταινιοθήκες που χρησιμοποιούνται από μεγάλες εταιρίες, με τα δεδομένα να αποθηκεύονται σε πολλαπλά κεραμικά στρώματα μέσα σε μεμονωμένες κασέτες. Αυτές οι κασέτες διαχειρίζονται ρομποτικά, μετακινούμενες μεταξύ των ραφιών αποθήκευσης και ανάγνωσης-εγγραφής ανάλογα με τις ανάγκες.

Μάλιστα, το κεραμικό σύστημα αποθήκευσης της Cerabyte όχι μόνο προσφέρει απαράμιλλη αντοχή έναντι των περιβαλλοντικών παραγόντων, αλλά εξαλείφει επίσης και την ανάγκη περιοδικής συντήρησης, όπως το λεγόμενο ‘re-silvering’ στις παραδοσιακές tape μονάδες.