Απομένουν εννιά ημέρες μέχρι την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Βραζιλίας, τη μεγαλύτερη ποδοσφαιρική γιορτή, κατά πολλούς την καλύτερη που υπάρχει.

Σ’ αυτό το πλαίσιο παρουσιάζονται μερικές (υπάρχουν ασφαλώς πάρα πολλές) από τις πιο διάσημες φράσεις που έχουν ειπωθεί από πρωταγωνιστές ή όχι των Μουντιάλ διαφόρων εποχών. Από τον Ανταλ Σάμπο μέχρι τον Ικερ Κασίγιας γίνεται αντιληπτό πως «το Παγκόσμιο Κύπελλο είναι άλλο πράγμα».

1. «Μόνο τρεις άνθρωποι έχουν καταφέρει να φιμώσουν το «Μαρακανά». Ο Πάπας, ο Φρανκ Σινάτρα κι εγώ» – Αλσίδες Γκίτζα, ο Ουρουγουανός που πέτυχε το 2-1 στον τελικό του Μουντιάλ του 1950 κόντρα στη Βραζιλία, το περίφημο «Maracanazo».

2. «Στη Βραζιλία η μεγαλύτερη ποινή για ένα έγκλημα είναι 30 χρόνια. Εδώ και 43 χρόνια εγώ πληρώνω για ένα έγκλημα που δεν έκανα» – Μοασίρ Μπαρμπόζα το 1993 αφού δεν τον άφησαν να επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις της εθνικής Βραζιλίας, επειδή υποτίθεται ήταν κακότυχος. Ήταν ο τερματοφύλακας της Βραζιλίας την ημέρα του «Maracanazo». Πέθανε το 2000.

3. «Ο Πελέ είναι ένας από τους ελάχιστους που έχουν διαψεύσει τη θεωρία μου: Τα 15 λεπτά φήμης για εκείνον διαρκούν 15 αιώνες». – Αντι Γουόρχολ.

4. «Πώς θα μπορούσα να μαρκάρω τον Πελέ; Με κιμωλία στον μαυροπίνακα!» – Σέσαρ Λουίς Μενότι, Αργεντινός προπονητής, τεχνικός της «αλμπισελέστε» στην κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 1978.

5. «Κύριοι, δεν έχω πολύ χρόνο για χάσιμο. Γι’ αυτό θα ανοίξω και θα κλείσω λέγοντάς σας μόνο ότι η Αγγλία θα κερδίσει το επόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο. Αντίο και ευχαριστώ» – Σερ Αλφ Ράμσεϊ, Αγγλος προπονητής και τεχνικός της Αγγλίας στην κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1966.

6. «Αν το 1974 είχε κερδίσει η Ολλανδία την Γερμανία στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου, ίσως κανείς δεν θα μιλούσε για εκείνο το παιχνίδι, για το πόσο καλοί ήμασταν και για την τελειότητα του ποδοσφαίρου που παίζαμε. Ο θρύλος μπορεί να δημιουργηθεί ακόμη και από μια ήττα ειδικά αν παίζεις καλά και προκαλέσεις καλή εντύπωση στους οπαδούς». – Γιόχαν Κρόιφ.

7. «Ποτέ άλλοτε στη ζωή μου δεν ένιωσα τόσο χαρούμενος που έχασα. Με τα τέσσερα γκολ που μου έβαλαν έσωσα τη ζωή έντεκα ανθρώπων. Πριν αρχίσει το ματς οι Ιταλοί έλαβαν ένα τηλεγράφημα από τον Μουσολίνι που έλεγε: “Κερδίστε ή πεθάνετε”» – Ανταλ Σάμπο, τερματοφύλακας της Ουγγαρίας που έπαιξε στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1938 που η Ιταλία κέρδισε με 4-2.

8. «Το ποδόσφαιρο είναι απλό παιχνίδι. Παίζουν έντεκα κόντρα έντεκα και στο τέλος, κερδίζουν πάντα οι Γερμανοί» – Γκάρι Λίνεκερ μετά την ήττα των Άγγλων από τους Γερμανούς το 1990.

9. «Μου έκοψαν τα πόδια» – Ντιέγκο Μαραντόνα μετά το θετικό δείγμα στο Μουντιάλ των Η.Π.Α.

10. «Ο Θεός ήταν στο πλευρό μας, αλλά ο διαιτητής ήταν Γάλλος» – Χρίστο Στόιτσκοφ μετά την ήττα από την Ιταλία στα ημιτελικά του Μουντιάλ 1994 στις Η.Π.Α.

11. «Αναγνωρίζω πως η ήττα είναι το πρώτο στάδιο της νίκης» – Βιτόριο Πότσο.

12. «Ο Γκαρίντσα ήταν το κλειδί για τα πάντα. Οι ντρίμπλες του στην δεξιά πτέρυγα τρέλαιναν τους αμυντικούς, αλλά έκαναν το πλήθος να διασκεδάζει. Κανείς δεν είχε δει μέχρι τότε κάτι παρόμοιο. Όταν ο Γκαρίντσα είχε την μπάλα στα πόδια οι αντίπαλοι δεν μπορούσαν να του την πάρουν» – Πελέ.

13. «Μετά το γκολ του Φαλκάο, το 2-2, θυμάμαι πολύ καλά πως ο Ζίκο άρχισε να με κοιτάζει και να χαμογελάει, σίγουρος για την πρόκριση. Εκείνη τη στιγμή κατάλαβα πως θα μπορούσαμε να τους κερδίσουμε και να τιμωρήσουμε την αλαζονεία τους. Και στο 3-2 άρχισα να γελάω εγώ» – Κλαούντιο Τζεντίλε για το ματς Ιταλία-Βραζιλία 3-2 στο Μουντιάλ του 1982.

14. «Μια στιγμή πριν τον τελικό είπα στα παιδιά: Θυμηθείτε πως η ταχύτητα είναι σημαντικότερη από την δύναμη. Και εμείς είμαστε πιο γρήγοροι από εκείνους. Μπορεί να γεμίσετε μώλωπες, αλλά πρώτα θα πρέπει να σας προλαβαίνουν». – Εντσο Μπέαρτζοτ.

15. «Ο Πλατινί; Είναι σαν την Polaroid, σου εμφανίζει το αποτέλεσμα αμέσως» – Ζιστ Φοντέν.

16. «Αυτό που με εκνευρίζει περισσότερο είναι ότι έχω χάσει την προσωπική ανάμνηση από το γκολ του Ινιέστα. Ηταν πολύ καθαρή και τώρα μου την έχει σβήσει η εικόνα που είδα από τα βίντεο μετά» – Ικερ Κασίγιας.

Περισσότερα θέματα για το ποδόσφαιρο στο tifosi.gr