Οι ελληνικές ομάδες μαθαίνουν αντιπάλους και ξεκινάνε την ευρωπαϊκή τους περιπέτεια ελπίζοντας ότι θα επιβιώσουν ενόψει των επόμενων σεζόν! Η περσινή χρονιά ήταν καταστροφική. Εκτός του ότι χάσαμε μία θέση (από 14η πέσαμε στην 15η θέση) βάλαμε ακόμα πιο δύσκολα στην… πλάτη μας ενόψει των επόμενων σεζόν. Κι αν δεν υπήρχε η ευρωπαϊκή υπέρβαση της ΑΕΚ τότε τα πράγματα θα ήταν ακόμα πιο δύσκολα για την χώρα μας και τους εκπροσώπους στην Ευρώπη. Ηδη από φέτος -όπως έχετε διαπιστώσει- οι ελληνικές ομάδες ξεκινάνε από πολύ νωρίς. Από του χρόνου, μιας και τερματίσαμε φέτος 15οι, ακόμα και ο πρωταθλητής μας χάνει έναν προκριματικό γύρο κι αν δεν ανατρέψουμε την κατάσταση ίσως χάσουμε κι ευρωπαϊκό εισιτήριο για την μεθεπόμενη χρονιά (2020/21)! Και οι πέντε ελληνικές ομάδες μας θα μάθουν την Δευτέρα τους αντιπάλους τους. Η ΑΕΚ στις 13:00 θα μάθει το ζευγάρι από το οποίο θα προέλθει ο αντίπαλός της για τον τρίτο προκριματικό γύρο εκτός εάν κληρωθεί με την Σάλτσμπουργκ σενάριο που δεν θα ήθελε να επιβεβαιωθεί. Άλλωστε όπως έχουμε γράψει υπάρχουν ζευγάρια που θέλει για ν’ αυξήσει τις πιθανότητες της.

Πιθανοί αντίπαλοι ΑΕΚ:

Οι ισχυροί Σάλτσμπουργκ Λουντογκόρετς-Βιντεότον Σέλτικ-Ρόζενμποργκ Λέγκια Βαρσοβίας–Σπάρτακ Τρνάβα Αστάνα–Μίντιλαντ Κουκέσι-Kαραμπάγκ Οι ανίσχυροι ΜΠΑΤΕ Μπόρισοφ-Ελσίνκι Ντινάμο Ζάγκρεμπ – Χάποελ Μπερ Σεβά Σκεντίγια – Σερίφ Τιρασπόλ Κλουζ-Μάλμε Ερυθρός Αστέρας–Σουντούβα ΑΕΚ Ο ΠΑΟΚ θα συμμετάσχει την Δευτέρα και στην κλήρωση του Champions League και σε αυτήν του Εuropa League (για να ξέρει αντίπαλο σε περίπτωση αποκλεισμού). Κι αν μη τι άλλο τα παιχνίδια του ΠΑΟΚ με την Βασιλεία θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό την φετινή μας πορεία. Και γιατί μία ενδεχόμενη πρόκριση του ΠΑΟΚ μας δίνει αυτόματα μια ομάδα σε ευρωπαϊκούς ομίλους (ακόμα κι αν αποκλειστεί στη συνέχεια θα μπει στους ομίλους του Europa) αλλά και γιατί η Βασιλεία είναι ελβετική ομάδα και η Ελβετία είναι μία από τις χώρες που κυνηγάμε να βάλουμε από κάτω.

Πιθανοί αντίπαλοι ΠΑΟΚ:

Τα δύο γκρουπ στο μονοπάτι των μη πρωταθλητών θα έχουν ως εξής: Ισχυροί Μπενφίκα Βασιλεία/ΠΑΟΚ Ντιναμό Κιέβου Αγιαξ/Στουρμ Γκρατς Ανίσχυροι Φενέρμπαχτσε Σπαρτάκ Μόσχας Σταντάρ Λιέγης Σλάβια Πράγας Ο Ολυμπιακός μπαίνει στον τρίτο προκριματικό γύρο του Europa League ως ισχυρός και το μίνιμουμ που ζητάμε από τους «ερυθρόλευκους» είναι πρόκριση στους ομίλους και φυσικά με όσο το δυνατόν περισσότερες νίκες. Οτιδήποτε άλλο απλά θα είναι καταστροφικό για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Ατρόμητος και Αστέρας Τρίπολης ξέρουν ήδη τις αντιπάλους τους αλλά την Δευτέρα στις 15:00 θα μάθουν και τις υποψήφιες σε περίπτωση που προκριθούν. Κάθε βαθμός μετράει και σίγουρα θα θέλαμε και τις δύο ομάδες να περάσουν Ντιναμό Μπρεστ και Χιμπέρνιαν αντίστοιχα. Οτιδήποτε άλλο καταφέρουν μετά θα είναι καλοδεχούμενο και σίγουρα θα είναι υπέρβαση.

Οι Πιθανοί αντίπαλοι στο Europa:

Οι ισχυροί θα είναι: Σεβίλλη/Ούιπεστ Ζενίτ Βασίλεια/ΠΑΟΚ Μπεσίκτας/Τορσάβν ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Αγιαξ/Στουρμ Σπάρτα Πράγας/Σπαρτάκ Σουμπότισα Κοπεγχάγη/Στιάρναν Μπράγκα Στέαουα/Ρούνταρ Γάνδη Γκενκ/Φόλα Αλκμάαρ/Καϊράτ Αλματι Μάριμπορ/Τσικούρα Μακάμπι Τελ Αβίβ/Ραντνίσκι Φέγενορντ Ραπίντ Βιέννης Λειψία/Χάκεν Παρτιζάν/Τρακάι Μπέρνλεϊ/Αμπερντίν Ριέκα Αταλάντα/Σεράγεβο Μόλντε/Λάτσι Μπορντό/Βέντσπιλς Ούφα/Τρομσντάλε Απόλλων Λεμεσού/Ζελένιτσαρ Ανίσχυροι Ρίο Αβε/Γιαγκελόνια Ζόρια ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ/Χιμπέρνιαν Μπασακσεχίρ Μαριουπολ/Τζουγκάρντεν Ντιναμό Μινσκ/Ντουνάισκα Στρέντα Χάιντουκ/Σλάβια Σόφιας Λεχ Πόζναν/Σαχτιόρ Αντμίρα Βάκερ/ΤΣΣΚΑ Σόφιας Λίντσερ/Λίλεστρομ Λουκέρνη Σεντ Γκάλεν/Σάρτσμποργκ Σίγκμα Όλομουτς Βίτεσε/Βιτορούλ ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ/Ντιναμό Μπρεστ Χαφνιαρφιανταρ/Χάποελ Χάιφα Ντάνταλκ/ΑΕΚ Λάρνακας Ζαλγκίρις/Βαντούζ Οσιγιεκ/Ρέιντζερς Μπρόντμπι Νόρτζελαντ/ΑΙΚ Στοκχόλμης Τρεντσίν/Γκόρνικ Σλόβαν Μπρατισλάβας/Μπαρζαν Κραϊόβα Κουστανάι/Πιούνικ Χόνβεντ/Προγκρές Νιέντερκορν

Η βαθμολογία των χωρών μπαίνοντας στην ευρωπαϊκή μας σεζόν:

11η Αυστρία 25.050 (με 5 ομάδες) 12η Ολλανδία 23.833 (με 5 ομάδες) 13η Δανία 23.025 (με 4 ομάδες)* 14η Ελβετία 23.000 (με 5 ομάδες) 15η Τσεχία 22.975 (με 5 ομάδες) 16η ΕΛΛΑΔΑ 22.500 (με 5 ομάδες) 17η Κροατία 22.000 (με 4 ομάδες) *Η Δανία έχει ανέβει μιας και έχει πάρει ήδη βαθμούς φέτος από τις ομάδες της. Ετσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση ο κίνδυνος του να χάσουμε ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο από την σεζόν 2020/21 είναι πιο ορατός από ποτέ. Τα πράγματα είναι δύσκολα φέτος, θα είναι ακόμα πιο δύσκολα του χρόνου (ο πρωταθλητής θα ξεκινάει από τον 2ο προκριματικό) και καταλαβαίνετε τι θα γίνει εάν τερματίσουμε φέτος στην 16η ή ακόμα και στην 17η θέση! Τι σημαίνει η κάθε θέση για την σεζόν 2020/2021: Η 11η και η 12η θέση: Ο πρωταθλητής play-off (Champions League) Ο δεύτερος 2ο προκριματικό γύρο (Champions League) Ο Κυπελλούχος απευθείας στους ομίλους Europa League Ο τρίτος 3ο προκριματικό γύρο (Εuropa League) Ο τέταρτος, 2ο προκριματικό γύρο (Europa League) Η 13η και η 14η θέση: Ο πρωταθλητής 3ο προκριματικό γύρο (Champions League) Ο δεύτερος 2ο προκριματικό γύρο (Champions League) O Κυπελλούχος 3ο προκριματικό γύρο (Europa League) Ο τρίτος και ο τέταρτος, 2ο προκριματικό γύρο (Europa League) Η 15η θέση: Ο πρωταθλητής 2ο προκριματικό γύρο (Champions League) Ο δεύτερος 2ο προκριματικό γύρο (Champions League) O Κυπελλούχος 3ο προκριματικό γύρο (Europa League) Ο τρίτος και ο τέταρτος, 2ο προκριματικό γύρο (Europa League) Η 16η και 17η θέση: Ο πρωταθλητής 2ο προκριματικό γύρο (Champions League) Ο Κυπελλούχος 3ο προκριματικό γύρο (Europa League) Ο δεύτερος 2ο προκριματικό γύρο (Europa League) Ο τρίτος 1ο προκριματικό γύρο (Europa League) Δεν θα έχουμε πέμπτη ομάδα στην Ευρώπη Πηγή: gazzetta.gr