Στις 28 Απριλίου 1974 η Εθνική Ελλάδας είχε κάνει το αδιανόητο, καταφέρνοντας να φύγει με ισοπαλία 0-0 από το Μαρακανά σε φιλικό αγώνα με την παγκόσμια πρωταθλήτρια Βραζιλία, πανηγυρίζοντας για το αποτέλεσμα. Τέσσερις δεκαετίες μετά, ξανά στη Βραζιλία, η Εθνική μας ομάδα έγραψε την καλύτερή της σελίδα, μέχρι στιγμής, σε τελική φάση Μουντιάλ, αφού για πρώτη φορά πέρασε στους «16» και έφτασε… ένα πέναλτι μακριά από τους προημιτελικούς.

Ο Ότο Ρεχάγκελ είχε αποχωρήσει αφήνοντας τη θέση του στον Φερνάντο Σάντος και το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα έδειξε από την πρώτη στιγμή έτοιμο να βαδίσει πάνω στον δρόμο των επιτυχιών, στον δρόμο που είχε μπει με τον Γερμανό προπονητή. Η παρουσία της, άλλωστε, στα νοκ άουτ παιχνίδια του Euro 2012 ήταν η επιβεβαίωση ότι τα πράγματα πήγαιναν καλά και αν κάποιος δεν είχε πειστεί εκεί, πείστηκε δύο χρόνια μετά, όταν έφτασε η ώρα για την τρίτη συμμετοχή της Ελλάδας στην τελική φάση ενός Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Και τελικά, η τρίτη ήταν και η… καλύτερη, αφού η Εθνική ομάδα δεν περιορίστηκε απλά στη συμμετοχή, όπως το 1994, ή στην πρώτη νίκη, όπως το 2010. Αυτή τη φορά, έχοντας κληρωθεί σε όμιλο με Κολομβία, Ιαπωνία και Ακτή Ελεφαντοστού ο στόχος ήταν η πρόκριση στα νοκ άουτ παιχνίδια. Στόχος που έδειξε να απομακρύνεται μετά την ήττα με 3-0 από τους Κολομβιανούς στο πρώτο παιχνίδι και την ισοπαλία 0-0 με τους Ιάπωνες στο δεύτερο. Στο τρίτο, όμως, όλα έγιναν όπως έπρεπε…

Νίκη με τρία δοκάρια και πρόκριση!

Στις 24 Ιουνίου 2014 η Ελλάδα αντιμετώπισε την Ακτή Ελεφαντοστού γνωρίζοντας ότι με νίκη θα είναι στους «16». Η βραδιά ήταν ιστορικής σημασίας και όταν στο 42′ ο Σάμαρης έκανε το 1-0, η ιστορία άρχισε να κλείνει το μάτι στους παίκτες του Σάντος. Η Εθνική ομάδα κυνηγούσε το δεύτερο γκολ που θα κλείδωνε τη νίκη και την πρόκριση αλλά η τύχη δεν ήταν με το μέρος της, αφού τρεις φορές η μπάλα κατέληξε στο δοκάρι! Όταν, επομένως, ο ο Μπονί έκανε το 1-1 για τους Ιβοριανούς, όλα έδειχναν να χάνονται. Δεν ήταν έτσι όμως…

Στο 92′ ο Σαμαράς κέρδισε πέναλτι και ανέλαβε ο ίδιος την εκτέλεση για το 2-1, χαρίζοντας στην Ελλάδα τη νίκη και παράλληλα την πρόκριση για τους «16» του Μουντιάλ για πρώτη φορά στην ιστορία της. Και από τη στιγμή που αντίπαλος ήταν εκεί θα ήταν η Κόστα Ρίκα, δεν άργησαν να έρθουν τα όνειρα για παρουσία στους προημιτελικούς.

Η πρώτη διαδικασία πέναλτι στην ιστορία της Ελλάδας

Θα μπορούσε να πάει εκεί η Ελλάδα; Θα μπορούσε, αλλά η τύχη, αυτή τη φορά, δεν ήταν με το μέρος της. Η Εθνική είναι καλύτερη, πατάει καλύτερα από τους Κοσταρικανούς αλλά στο 52′ ο Καρνέζης θα ξεγελαστεί από την πορεία της μπάλας στο στο σουτ του Ντίαζ και θα γίνει το 0-1. Στο 91′, όμως, ο Παπασταθόπουλος θα κάνει το 1-1 και θα στείλει το παιχνίδι στην παράταση, όπου δεν θα αλλάξει τίποτα.

Έτσι, τη βραδιά της 29ης Ιουνίου 2014, η Εθνική Ελλάδας για πρώτη φορά στην ιστορία της μπήκε στη διαδικασία των πέναλτι. Μια διαδικασία που θα αφήσει πικρή γεύση, αφού η άστοχη εκτέλεση του Γκέκα, η μοναδική άστοχη εκτέλεση και από τις δύο πλευρές, θα κάνει και τη διαφορά. Η Κόστα Ρίκα επικρατώντας με 5-3 πήρε την πρόκριση για τους προημιτελικούς, αλλά η Ελλάδα πήρε την αναγνώριση των οπαδών της και την αγάπη τους για την πιο επιτυχημένη παρουσία της σε Μουντιάλ.