Το ελληνικό δίδυμο της Άλκμααρ έλαμψε για ακόμα μία φορά, καθώς η ολλανδική ομάδα «αγκάλιασε» την πρόκριση στους ομίλους του Europa Conference League. Με τον Παντελή Χατζηδιακο και τον Βαγγέλη Παυλίδη βασικούς, η ΑΖ διέλυσε 4-0 τη Ζιλ Βιθέντε εντός έδρας και ουσιασικά βρίσκεται από απόψε στην επόμενη φάση. Μάλιστα ο Παυλίδης ήταν αυτός που πέτυχε το 3-0 στο 85′ και αμέσως μετά αμφότεροι οι παίκτες της εθνικής Ελλάδας αντικαταστάθηκαν.

Μεγάλο ματς έγινε στη Βαλένθια, όπου η Βιγιαρεάλ επικράτησε 4-2 της Χάιντουκ Σπλιτ και έθεσε της βάσεις για πρόκριση. Οι Κροάτες προηγήθηκαν, όμως δέχτηκαν γρήγορα την ισοφάριση και βρέθηκε πίσω στο σκορ 2-1 από το πρώτο αυτογκόλ στην καριέρα του αλλοτε «κιτρινόμαυρου», Μάρκο Λιβάγια. Σε αλλα παιχνίδια, η «σταχτοπούτα» Βαντούζ από το Λιχτενστάιν έμεινε αήττητη και απέναντι στη Ραπίντ Βιένης, ενώ η Μπαλκάνι νίκησε τη Σκούπι εκτός έδρας και είναι πλέον πολύ πιθανό να γίνει η πρώτη ομάδα του Κόσοβου που μετέχει σε όμιλο ευρωπαϊκής διοργάνωσης.

Νωρίτερα, με τον Στράτο Σβάρνα και τον Γιάννη Παπανικολάου βασικούς, η Ρακόβ Τσεστόχοβα επικράτησε 2-1 εντός έδρας της Σλάβια Πράγας στο πρώτο ματς των πλέι οφ. Ομίλους «βλέπει» και ο Νίκος Βέργος με τη Βολφμπέργκερ η οποία πέρασε με νίκη 1-0 από την έδρα της Μόλντε με τον Έλληνα επιθετικό να μπαίνει ως αλλαγή στο ματς στο 73΄. Τέλος, η Μακάμπι Τελ Αβίβ που απέκλεισε τον Άρη, απειλεί άμεσα πλέον και τη Νις καθώς νίκησε 1-0 στο Ισραήλ και απέκτησε μικρό προβάδισμα ενόψει της ρεβάνς στην Κυανή Ακτή.

Τα αποτελέσματα των πρώτων αγώνων για τα πλέι οφ του θεσμού: Τζουργκάρντεν-ΑΠΟΕΛ 3-0, Ρακόβ-Σλάβια Πράγας 2-1, Σλοβάτσκο-ΑΪΚ 3-0, ΤΣΣΚΑ Σόφιας-Βασιλεία 1-0, Μακάμπι Τελ Αβίβ-Νις 1-0, Μόλντε-Βολφσμπέργκερ 0-1, RFS-Λίνφιλντ 2-2, Γιουνγκ Μπόις-Άντερλεχτ 0-1, Κραϊόβα-Χάποελ Μπέερ Σεβά 1-1, Μπασακσεχίρ-Αντβέρπ 1-1, Βαντούζ-Ραπίντ Βιέννης 1-1, Ζρίνσκι-Σλόβαν Μπρατισλάβας 1-0, Μάριμπορ-Κλουζ 0-0,Κολωνία-Φεχέρβαρ 1-2, Στεάουα Βουκ.-Βίκινγκ 1-2, Λεχ Πόζναν-Ντουντελάνζ 2-0, Βιγιαρεάλ-Χάιντουκ Σπλιτ 4-2, Γουέστ Χαμ -Βίμποργκ 3-1, Άλκμααρ-Ζιλ Βισέντε 4-0, Παρτιζάν-Χάμρουν Σπάρτανς 4-1, Φιορεντίνα-Τβέντε 2-1, Σκούπι-Μπαλκάνι 1-2.

Βήμα πρόκρισης από ΑΕΚ Λάρνακας και Ομόνοια

Μεγάλες στιγμές ζει το κυπριακό ποδόσφαιρο, αφού η ΑΕΚ Λάρνακας και η Ομόνοια επικράτησαν εκτός έδρας στα πλέι οφ του Europa League και βρίσκονται πολύ κοντά στην πρόκριση στους ομίλους. Η ομάδα της Λάρνακας επικράτησε 2-1 της ουκρανικής Ντνίπρο σε ματς που φιλοξενήθηκε στο Κόζιτσε της Σλοβακίας λόγω του πολέμου, ενώ οι «πράσινοι» της Λευκωσίας πέρασαν θριαμβευτικά με 2-0 από τη Γάνδη. Αν προσθέσουμε και την ισοπαλία του Απόλλωνα Λεμεσού με τον Ολυμπιακό, ήταν μια πολύ σπουδαία βραδιά για το κυπριακό ποδόσφαιρο, με τρεις ομάδες του να παραμένουν αήττητες στα πλέι οφ της δεύτερης τη τάξει ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης.

Νωρίτερα, την πρόκριση στους ομίλους ουσιαστικά εξασφάλισε ήδη η Φερεντσβάρος καθώς συνέτριψε 4-0 τη Σάμροκ Ρόβερς και μετέτρεψε σε τυπική διαδικασία τη ρεβάνς των πλέι οφ. Σημαντικό προβάδισμα πρόκρισης πήρε και η Μάλμε με το 3-1 επί της Σιβασπόρ με την οποία αγωνίστηκε σε όλο το διάστημα του παιχνιδιού ο Δημήτρης Γούτας.

Τα αποτελέσματα των πρώτων αγώνων για τα πλέι οφ του Europa League: Απόλλων Λεμεσού-Ολυμπιακός 1-1, Ελσίνκι-Σίλκεμποργκ 1-0, Φερεντσβάρος-Σάμροκ Ρόβερς 4-0, Ζυρίχη-Χαρτς 2-1, Μάλμε-Σίβασπορ 3-1, Πιούνικ-Σερίφ Τιράσπολ 0-0, Λουντογκόρετς-Ζαλγκίρις Βίλνιους 1-0, Ντνίπρο-ΑΕΚ Λάρνακας 1-2, Γάνδη-Ομόνοια 0-2, Αούστρια Βιέννης-Φενερμπαχτσέ 0-2.