Ο Ντεσόν Γουότσον, quarterback των Κλίβελαντ Μπράουνς, ομάδας του NFL (αμερικάνικο ποδόσφαιρο), τιμωρήθηκε με ποινή έξι αγώνων έπειτα από τις καταγγελίες 24 γυναικών από την πολιτεία του Τέξας των ΗΠΑ πως τις παρενόχλησε σεξουαλικά στη διάρκεια μασάζ ή φυσιοθεραπειών.

Η τιμωρία έγινε γνωστή από την Σου Λ. Ρόμπινσον, που είναι η υπεύθυνη του πειθαρχικού οργάνου της λίγκας και έχει διατελέσει ομοσπονδιακή δικαστής κατά το παρελθόν. Στην ανάλυση της απόφασής της υποστήριξε ότι «η συμπεριφορά του Γουότσον είναι ότι πιο σοκαριστικό έχει εξετάσει το NFL».

Ωστόσο, η τιμωρία είναι πολύ μικρότερη από εκείνη που ήθελε η λίγκα και είχε ζητήσει, δηλαδή, να μείνει ο Γουότσον εκτός δράσης για τουλάχιστον ένα χρόνο, επειδή παραβίασε το πρωτόκολλο προσωπικής συμπεριφοράς που επιβάλλει η λίγκα στους αθλητές της. Επίσης ήθελε ο Γουότσον να πληρώσει πρόστιμο πέντε εκατομμυρίων δολαρίων.

Οι αντιδράσεις στον αθλητικό κόσμο των ΗΠΑ για την απόφαση είναι μεγάλες με πολλούς ειδικούς και σχολιαστές να κάνουν λόγο για «απαλή» ποινή σχετικά με τις πράξεις του Γουότσον. Κι αυτό γιατί σύμφωνα με την ίδια η συμπεριφορά του χαρακτηρίζεται σεξουαλική επίθεση. Η συμπεριφορά του έθεσε σε πραγματικό κίνδυνο την ασφάλεια ενός άλλου ατόμου και η συμπεριφορά του έθεσε σε κίνδυνο την ακεραιότητα του NFL. Η λίγκα έχει τρεις ημέρες προκειμένου να ασκήσει έφεση.

Επίσης υπάρχει κατακραυγή και για τα επιχειρήματα της Ρόμπινσον. «Αυτή είναι η πιο σημαντική τιμωρία που επιβληθεί σ’ έναν παίκτη του NFL έπειτα από καταγγελία για μη-βίαιη παραβίαση σεξουαλικής συμπεριφοράς», τόνισε. Επίσης, υπήρχαν αντιδράσεις και για τον όρο που του έθεσε να χρησιμοποιεί μασέρ και φυσιοθεραπευτές μονάχα των ομάδων που αγωνίζεται για το υπόλοιπο της καριέρας του.

Το συνδικάτο των παικτών του NFL καθώς και οι Κλίβελαντ Μπράουνς υποστήριξαν πως αποδέχονται την τιμωρία. Με τα τωρινά δεδομένα, ο Γουότσον θα χάσει μονάχα το 1/3 της σεζόν που πρόκειται να αρχίσει στις 9 Σεπτεμβρίου.

Ο αστέρας του NFL, που έπαιξε για τέσσερα χρόνια στους Χιούστον Τέξανς προτού πάρει μεταγραφή στους Κλίβελαντ Μπράουνς τον περασμένο Μάρτιο, πρόσφατα ήρθε σε εξωδικαστικούς συμβιβασμούς με 23 από τις 24 γυναίκες που τον κατήγγειλαν για σεξουαλική παρενόχληση και επίθεση κατά τη διάρκεια θεραπειών το 2020 και το 2021.