Μία περίεργη ιστορία ήρθε στο προσκήνιο και έφερε σε δύσκολη θέση τη Euroleague, αφού ο Γερμανός διαιτητής Μπέντζαμιν Μπαρθ κατήγγειλε ότι σταμάτησε να ορίζεται σε αγώνες της διοργάνωσης επειδή αρνήθηκε να ξυρίσει τα γένια του. Ισχυρισμός που επιβεβαιώθηκε στη συνέχεια από τη Λίγκα, η οποία μέσω ανακοίνωσης έκανε γνωστό ότι απολογείται στον Μπαρθ.

Ο Γερμανός διαιτητής, 43 ετών, μίλησε στο «Frankfurter Allgemeine Zeitung» και υποστήριξε ότι ο λόγος που δεν έχει οριστεί σε αγώνα της Euroleague μετά τον Σεπτέμβριο του 2021 είναι επειδή δεν έχει ξυρίσει τα γένια του.

«Ο Ρίτσαρντ Στόουκς (σ.σ. υπεύθυνος διαιτησίας της EuroLeague) μού εξήγησε πως οι προπονητές και οι αθλητικοί διευθυντές των ομάδων δεν συμπαθούν τα γένια και θα κάνουν παράπονα γι’ αυτό. Δεν μπορώ να καταλάβω αυτό το σκεπτικό. Τι διαφορά έχει αν θα ξυριστώ ή όχι; Είναι μια μορφή διάκρισης. Μολονότι θέλω να σφυρίζω στην EuroLeague, δεν μπορώ να ανέχομαι κάτι τέτοιο», ήταν η δήλωσή του, η οποία προκάλεσε απορίες.

Ζήτησε συγγνώμη η Euroleague

Σε αυτή τη δήλωση, λοιπόν, η Euroleague απάντησε με μία ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει τα εξής: «Οι άτυπες απαιτήσεις γύρω από τις τρίχες του προσώπου και άλλα ορατά στοιχεία του σώματος αποτελούν συνήθη πρακτική σε διαφορετικά αθλήματα εδώ και πολλά χρόνια. Όμως αυτές οι απαιτήσεις είναι ξεκάθαρα ξεπερασμένες και δεν ανταποκρίνονται στις αξίες που πρεσβεύει η Euroleague Basketball. Λάθος ήταν η σύσταση που έγινε ότι ο κύριος Μπαρτ δεν έπρεπε να έχει μούσι και η συγγνώμη που του ζήτησε η Euroleague τον Απρίλιο του 2022 έγινε δεκτή από τον ίδιο.

Ο κ. Μπαρτ ενημερώθηκε ότι η Euroleague Basketball δεν θα εφαρμόσει κανένα άδικο μέτρο στο μέλλον. Οι διακρίσεις οποιουδήποτε είδους λόγω φυσικής εμφάνισης δεν είναι αποδεκτές και δεν μπορούν να περιορίσουν κανένα άτομο από την εργασία σε οποιοδήποτε τομέα, κάτι που συμπεριλαμβάνει τη διαιτησία στο υψηλότερο επίπεδο».