Σε συλλήψεις τουλάχιστον έξι υψηλόβαθμων στελεχών της FIFA προχώρησαν σήμερα οι αρχές της Ελβετίας σε συνεργασία με το FBI, στη Ζυρίχη, στο πλαίσιο έρευνας για διαφθορά.

Σύμφωνα με αξιωματούχο, κατηγορίες διατυπώνονται κατά των Τζέφρι Γουέμπ, Εουτζένιο Φιγκερέντο, Τζακ Γουόρνερ, Εντουάρντο Λι, Χούλιο Ρότσα, Κώστα Τάκα, Ραφαέλ Εσκιβέλ, Χοσέ Μαρία Μαρίν και Νικολά Λεός.
Κατηγορίες αναμένεται επίσης να διατυπωθούν κατά των στελεχών εταιρειών μάρκετινγκ Αλεσάντρο Μπουρσάκο, Ααρον Ντέιβιντσον και Ούγκο και Μαριάνο Τζίνκις. Οι αμερικανικές αρχές κατηγορούν επίσης τον Ζοζέ Μάργκουλις ως μεσάζοντα σε παράνομες πληρωμές.

Ο επί μακρόν πρόεδρος της FIFA Σεπ Μπλάτερ, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, δεν είναι μεταξύ των συλληφθέντων.

Η εφημερίδα New York Times κάνει λόγο για 14 εμπλεκόμενους.

«Η αστυνομία του καντονίου συνέλαβε έξι στελέχη του ποδοσφαίρου (της διεθνούς ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, Fifa) κατόπιν αιτήματος των αμερικανικών αρχών. Υπάρχουν υποψίες ότι εκπρόσωποι αθλητικών μέσων ενημέρωσης και εταιρειών μάρκετινγκ έχουν εμπλακεί σε δωροδοκία υψηλόβαθμών στελεχών ποδοσφαιρικών οργανισμών (εκπροσώπων της FIFA και άλλων προσώπων που ανήκουν σε οργανισμούς που συνδέονται με τη Διεθνή Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία) με αντάλλαγμα τη χορήγηση δικαιωμάτων ενημερωτικής κάλυψης ή δικαιωμάτων μάρκετινγκ διοργανώσεων που πραγματοποιήθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες και στη Νότια Αμερική», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ελβετικού υπουργείου Δικαιοσύνης , στην οποία διευκρινίζεται ότι οι συλλήψεις έγιναν κατόπιν αιτήματος της εισαγγελία της Νέας Υόρκης.

Εκπρόσωπος της FIFA στη Ζυρίχη ανακοίνωσε ότι η ομοσπονδία προσπαθεί «να αποσαφηνίσει» την κατάσταση. «Είδαμε τα ρεπορτάζ των μέσων ενημέρωσης. Προσπαθούμε να αποσαφηνίσουμε την κατάσταση. Σε αυτό το στάδιο δεν θα κάνουμε σχόλια», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Η επιχείρηση σύλληψης των στελεχών της FIFA άρχισε νωρίς το πρωί στο ξενοδοχείο όπου διέμεναν στη Ζυρίχη. Την είδηση μετέδωσε πρώτη η εφημερίδα New York Times περιγράφοντας το σκηνικό:
 
«Την ώρα που οι επικεφαλής της FIFA συγκεντρώνονταν για το ετήσιο συνέδριό τους, περισσότεροι από δέκα Ελβετοί αστυνομικοί με πολιτικά έφτασαν χωρίς προειδοποίηση στο ξενοδοχείο τους, ένα 5στερο ξενοδοχείο με θέα στις Άλπεις και τη λίμνη της Ζυρίχης. Πήγαν στη ρεσεψιόν να πάρουν τα κλειδιά και ανέβηκαν προς τα δωμάτια. Οι συλλήψεις έγιναν χωρίς παρατράγουδα με τουλάχιστον δύο άνδρες να απομακρύνονται απ’ τα δωμάτιά τους χωρίς χειροπέδες. Ένας αξιωματούχος της FIFA, ο Eduardo Li από την Κόστα Ρίκα, οδηγήθηκε από το δωμάτιό του σε πλαϊνή πόρτα του ξενοδοχείου και του επετράπη να πάρει μαζί του και τις αποσκευές του».

Όπως έγραψε στο Twitter απεσταλμένος του BBC, στο ξενοδοχείο έφτασε νωρίς το πρωί ο γενικός γραμματέας της FIFA Jerome Valcke δηλώνοντας πως δεν ήξερε τι συνέβαινε ενώ δημοσιογράφος των New York Times τουίταρε πως Ελβετός αστυνομικός βγήκε από το ξενοδοχείο κουβαλώντας δύο βαλίτσες με ντοκουμέντα.