Ο Αλμπέρ Μπενάιζες, μέχρι πρότινος συντονιστής των ακαδημιών της Μπαρτσελόνα, κατηγορείται πως κακοποίησε σεξουαλικά τουλάχιστον 60 παιδιά, αγόρια και κορίτσια, σε διάστημα μεγαλύτερων των 20 χρόνων. Οι πράξεις του, σύμφωνα με την καταλανική εφημερίδα «Diari Ara», που αποκάλυψε την υπόθεση συνέβησαν κυρίως στις δεκαετίες του 1980 και του 1990.

Ο 71χρονος προπονητής επέστρεψε στο κλαμπ έπειτα από δέκα χρόνια απουσίας τον περασμένο Απρίλιο μετά από την εκλογική νίκη του προέδρου Τζουάν Λαπόρτα. Ο Μπενάιζες θεωρούταν ένας από τους βασικούς παράγοντες της επιτυχίας της «Λα Μασία» και βοήθησε την καριέρα πολλών μεγάλων αστέρων του κλαμπ συμπεριλαμβανομένου του Ανδρές Ινιέστα. Ωστόσο, ο σύλλογος δεν γνώριζε για τη συμπεριφορά του. Στις 2 Δεκεμβρίου αποχώρησε από την Μπαρτσελόνα με το σύλλογο να επικαλείται πως το έκανε για προσωπικούς λόγους, αλλά πίσω από την απόφαση ήταν η έρευνα της καταλανικής εφημερίδας.

Ήδη έχει γίνει μήνυση εις βάρος του από μια γυναίκα που έπαιξε στην ακαδημία της Μπάρτσα, ενώ μέσα στις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσουν κι άλλες, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Για περισσότερες από δύο δεκαετίες ο Μπενάιζες κακοποιούσε και προσέβαλε παιδιά. Το ρεπορτάζ της εφημερίδας παρουσιάζει ανατριχιαστικές λεπτομέρειες. Αυνανιζόταν δίπλα σε 13χρονα παιδιά, τα υποχρέωνε να βλέπουν ταινίες πορνό και όπως ανέφεραν κάποιες μαρτυρίες άγγιζε κάποια από αυτά ενώ «έπαιζαν», με τα «παιχνίδια» να έχουν ξεκάθαρο σεξουαλικό ύφος.

Ο Μπενάιζες, πάντως, αρνείται πως άγγιξε κάποιο από τα παιδιά, αλλά σε δηλώσεις του στην καταλανική εφημερίδα παραδέχθηκε πως «δεν θα επαναλάμβανα τίποτα από όσα έκανα». Κάποια από τα παιδιά που δέχθηκαν τις σεξουαλικές επιθέσεις του Μπενάιζες, ενήλικες πια, αναφέρουν πως ακόμη δεν έχουν ξεπεράσει τα τραύματα εκείνης της εποχής και πως ακόμη παλεύουν για να αφήσουν πίσω τους το παρελθόν με τη βοήθεια ψυχοθεραπείας.