Η διοργανώτρια αρχή της πρώτης κατηγορίας της Κολομβίας άνοιξε έρευνα τη Δευτέρα (06/12) για πιθανό στημένο αγώνα, μετά από μία σειρά ύποπτων περιστατικών κατά το τελευταίο Σαββατοκύριακο (4-5/12). Η Γιανέρος, ομάδα της Β’ Κατηγορίας υποδέχθηκε το Σάββατο (4/12) την Ουνιόν Μαγκνταλένα και προηγείτο στο σκορ μέχρι το 95ο λεπτό, όταν οι φιλοξενούμενοι σημείωσαν δύο γκολ κι ανέτρεψαν το σκορ.

Το βίντεο με το νικητήριο γκολ, φέρεται να δείχνει τους παίκτες της Γιανέρος να κάνουν πίσω και να… επιτρέπουν στους αντιπάλους τους να σκοράρουν. Με τη νίκη αυτή η Ουνιόν Μαγδαλένα κέρδισε το «εισιτήριο» ανόδου, αφήνοντας δεύτερη τη Φορταλέσα, η οποία έχασε 2-1 εντός έδρας από την Μπογκοτά FC το ίδιο βράδυ.

«Παρά τα προφανή γεγονότα που έχουν δει όλοι οι Κολομβιανοί κι ολόκληρος ο κόσμος, θα σεβαστούμε τη δίκαιη διαδικασία και θα ενεργήσουμε σύμφωνα με τους κανονισμούς και το καταστατικό που έχουμε στην Κολομβία και με βάση τα όσα ορίζει και η FIFA», δήλωσε ο πρόεδρος της διοργανώτριας Φερνάντο Χαραμίγιο, επισημοποιώντας την έναρξη της σχετική έρευνας.

Ο Χαραμίγιο πάντως επισήμανε πως «εάν διαπιστωθεί ότι οι σύλλογοι έχουν παραβιάσει την ακεραιότητα του αγώνα, κινδυνεύουν να αποβληθούν από το πρωτάθλημα».

Το περιβόητο γκολ της Ουνιόν Μαγδαλένα σχολιάστηκε ακόμη κι από τον Πρόεδρο της χώρας, Ιβάν Ντούκε, ο οποίος έκανε λόγο για «εθνική προσβολή», ενώ αντίστοιχες αιχμηρές τοποθετήσεις υπήρξαν κι από επιφανείς διεθνείς παίκτες της Κολομβίας, όπως ο Χουάν Κουαδράδο της Γιουβέντους και ο άσος της Πόρτο, Ματέους Ουρίμπε, οι οποίοι εξέφρασαν την αποστροφή τους για τα γεγονότα.

Η εκδίκηση ήταν… κρύα

Ο προπονητής της Γιανέρος, πάντως, Βάλτερ Αριστισάμπαλ, άφησε να εννοηθεί, πάντως, πως η ομάδα του όντως έχασε επίτηδες από την Ουνιόν Μαγδαλένα προκειμένου να μην επιτρέψει στη Φορταλέσα να πανηγυρίσει την άνοδο. «Δεν μπορούν να μας πουν τίποτα. Εγώ είμαι ικανοποιημένος με την απόδοση των παικτών μου», σημείωσε και συνέχισε: «ψυχολογικά δεν μπορούσαμε να δώσουμε κάτι παραπάνω. Όσον αφορά στην Φορταλέσα, να υπενθυμίσω πως εκείνοι μας νίκησαν με γκολ που ήταν ξεκάθαρο οφσάιντ. Κι αυτό μας έβαλε σε περιπέτειες και ουσιαστικά μας έφραξε τον δρόμο προς την άνοδο. Δεν μιλήσαμε τότε».