Επιστρέφει μετά από δύο χρόνια απουσίας λόγω κορονοϊού ο Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας, ο οποίος θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο 13-14 Νοεμβρίου. Συνολικά 30.000 αθλητές και αθλήτριες θα μετάσχουν στο διήμερο των εκδηλώσεων, που περιλαμβάνει, εκτός της κλασικής διαδρομής, αγώνες 5 και 10 χλμ.

Αναλυτικότερα, στο Ολυμπιακό κλειστό γυμναστήριο του ταεκβοντό, όπου φιλοξενείται παράλληλα η Marathon EXPO, πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τετάρτη (10/11) η επίσημη συνέντευξη Τύπου της διοργάνωσης. Μίλησαν, μεταξύ άλλων, η πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, Σοφία Σακοράφα, ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, ο δήμαρχος Μαραθώνα, Στέργιος Τσίρκας, καθώς και ο καταξιωμένος γλύπτης Κώστας Βαρώτσος, ο οποίος έχει φιλοτεχνήσει το συλλεκτικό αναμνηστικό μετάλλιο, το οποίο θα παραλάβουν όλοι οι συμμετέχοντες στον αγώνα.

Σακοράφα: Γεννήτορας όλων των Μαραθωνίων του κόσμου

«Γεννήτορα όλων των Μαραθωνίων του κόσμου, που απαυγάζει τη μάχη του Μαραθώνα» χαρακτήρισε τον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας η Σοφία Σακοράφα. Η πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ υπογράμμισε επίσης ότι ο αγώνας αυτός, μαζί με εκείνον της Βοστώνης, είναι οι μοναδικοί από τους μεγάλους Μαραθωνίους ανά τον κόσμο με διαφορετική αφετηρία και τερματισμό, χωρίς να επαναλαμβάνεται κανένα σημείο της διαδρομής.

Η κα. Σακοράφα, αφού ευχαρίστησε τους συνδιοργανωτές, τους χορηγούς και τους χιλιάδες εθελοντές από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, που συμβάλλουν στην άρτια διεξαγωγή του Αυθεντικού Μαραθωνίου, τόνισε ότι «στόχος μας είναι να μεγιστοποιήσομε το μήνυμα που εκπέμπει. Η συμμετοχή να γίνει «τάμα ζωής» για τους μεγάλους αθλητές, αλλά και τους ερασιτέχνες δρομείς».

Για την πολύ σημαντική συμβολή του Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας στην τουριστική προβολή της χώρας μίλησε ο περιφερειάρχης Αττικής, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Ο Γιώργος Πατούλης τόνισε ότι η νυν διοίκηση της Περιφέρειας έχει διπλασιάσει το ποσό που επενδύει στον Μαραθώνιο, τον οποίο χαρακτήρισε «ισχυρό πυλώνα πολιτισμού και αθλητισμού», και έκανε λόγο για μία καινούρια εποχή συνεργασίας με τη νέα διοίκηση του ΣΕΓΑΣ.

Το Σάββατο στις 12:30 η τελετή έναρξης

Μαραθώνιος

«Τα 16 χλμ. που διανύουν οι αθλητές στο Δήμο μας είναι μία γιορτή για εμάς και τους κατοίκους μας» δήλωσε ο δήμαρχος Μαραθώνα, Στέργιος Τσίρκας, προσθέτοντας ότι ο Δήμος είναι πανέτοιμος να υποδεχθεί τους χιλιάδες αθλητές που θα βρεθούν το πρωί της Κυριακής (14/11) στην αφετηρία της κλασικής διαδρομής, αλλά και τη τελετή έναρξης, που θα πραγματοποιηθεί το μεσημέρι του Σαββάτου (13/11, 12:30), στον αρχαιολογικό χώρο του Μαραθώνα.

«Ο μαραθώνιος είναι ταυτισμένος με τη ζωή, με την εσωτερική υπαρξιακή διάσταση όλων μας. Αυτή ήταν η έμπνευσή μου» δήλωσε ο Κώστας Βαρώτσος για το συλλεκτικό αναμνηστικό μετάλλιο, το οποίο φιλοτέχνησε. Είναι η δεύτερη φορά που οι συμμετέχοντες θα λάβουν ένα τέτοιο αναμνηστικό δώρο, σε μία πρακτική που εγκαινιάστηκε το 2019, με την υπογραφή σε εκείνη τη διοργάνωση του Αλέκου Φασιανού.

Ιδανικές οι καιρικές συνθήκες

Μαραθώνιος

Χαιρετισμούς απηύθυναν ακόμη η πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Άθλησης και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ), Νίκη Αραμπατζή, εκπροσωπώντας και τον δήμαρχο Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη, καθώς και ο Α΄ αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Στέλιος Αγγελούδης. Παράλληλα, ο τεχνικός διευθυντής του Μαραθωνίου, Ηλίας Ζαχαρογιάννης, παρουσίασε κάποιες τεχνικές λεπτομέρειες του αγώνα, κάνοντας μάλιστα ιδιαίτερη μνεία στη μετεωρολογική πρόβλεψη για ιδανικές καιρικές συνθήκες, με θερμοκρασία που θα κυμαίνεται μεταξύ 11 και 16 βαθμών Κελσίου. Συνθήκες οι οποίες, αν επιβεβαιωθούν, μπορούν να ευνοήσουν την επίτευξη ρεκόρ από τους Έλληνες πρωταθλητές, Κώστα Γκελαούζο και Γκλόρια Πριβιλέτζιο, οι οποίοι έδωσαν επίσης το «παρών» στη συνέντευξη Τύπου.