Μεγάλο σκάνδαλο προέκυψε στο γυναικείο ποδόσφαιρο των ΗΠΑ, με καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση να οδηγούν στην αναβολή των αγώνων του Σαββατοκύριακου.

Συγκεκριμένα, ο Πολ Ράιλι κατηγορείται για σεξουαλική κακοποίηση από το 2010 μέχρι σήμερα, με παίκτριες να καταγγέλουν ότι τις παρενοχλούσε σεξουαλικά και εξανάγκασε μία εξ αυτών να κάνει σεξ μαζί του.

Η North Carolina Courage απέλυσε τον 58χρονο προπονητή, κάνοντας λόγο για «πολύ σοβαρές καταγγελίες για ανάρμοστη συμπεριφορά».

«Ο Πολ Ρίλεϊ απολύθηκε αμέσως, μετά τους πολύ σοβαρούς ισχυρισμούς για ανάρμοστη συμπεριφορά. Ο σύλλογος, στηρίζει τις παίκτριες, οι οποίες έκαναν τις καταγγελίες και τις συγχαίρουμε που μοιράστηκαν με θάρρος τις ιστορίες τους» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του συλλόγου.

Ο Ράιλι αρνείται τις κατηγορίες, όμως τους συγκεκριμένους ισχυρισμούς επιβεβαίωσε και η Αλεξ Μόργκαν, ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα του γυναικείου ποδοσφαίρου που έχει αγωνιστεί υπό τις οδηγίες του 58χρονου.

«Είμαι αηδιασμένη και έχω πάρα πολλές σκέψεις να μοιρασθώ αυτήν την στιγμή. Συμπέρασμα: Προστατέψτε τις παίκτριες σας. Κάντε ό,τι είναι σωστό, NWSL», έγραψε στο Twitter.

Παραιτήθηκε η επίτροπος της λίγκας

Η περίπτωση του Ράιλι δεν είναι μοναδική, καθώς η ομάδα της Ουάσιγκτον έλυσε το συμβόλαιο του Σουίρτ Ρίτσι Μπερκ, μετά από έρευνα για καταγγελίες για λεκτική και συναισθηματική κακοποίηση.

Οι εξελίξεις αυτές προκάλεσαν την αντίδραση των αθλητριών, οι οποίες κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης αποφάσισαν να ζητήσουν την αναβολη των αναμετρήσεων που ήταν προγραμματισμένο να διεξαχθούν το Σαββατοκύριακο.

Η National Football Soccer League έκανε δεκτό το αίτημα των αθλητριών, με την επίτροπο της λίγκας να υποβάλει την παραίτησή της, η οποία κι έγινε αποδεκτή.

Έρευνα κι από την FIFA

Η FIFA ξεκίνησε την Παρασκευή μια έρευνα για τους ισχυρισμούς πολλών παικτών από το γυναικείο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου στις Ηνωμένες Πολιτείες εναντίον ενός προπονητή για αρκετά περιστατικά παρενόχλησης και σκανδάλου σεξουαλικής κακοποίησης που ανάγκασαν τη διακοπή του πρωταθλήματος αυτό το Σαββατοκύριακο.

«Λόγω της σοβαρότητας των καταγγελιών από τους παίκτες, μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι τα δικαστικά όργανα της FIFA μελετούν ενεργά το θέμα και έχουν ξεκινήσει μια προκαταρκτική έρευνα.

Η FIFA θα έρθει σε επαφή με τα αντίστοιχα μέρη, συμπεριλαμβανομένου του US Soccer και του NWSL, για να μάθει περισσότερα σχετικά με τις διάφορες ανησυχίες προστασίας και καταγγελίες για κατάχρηση που έχουν εγερθεί», ανέφερε η παγκόσμια ομοσπονδία ποδοσφαίρου.