Ιδιαίτερα αυστηρά αναμένεται να είναι τα πρωτόκολλα κατά του κορονοϊού στο NBA για τους παίκτες που δεν έχουν εμβολιαστεί, καθώς θα περιλαμβάνουν καθημερινά τεστ, μοναχικά γεύματα, αλλά και περιορισμένες εξόδους και αλληλεπιδράσεις.

Αναλυτικότερα, η λίγκα απέστειλε υπόμνημα περίπου 65 σελίδων στους 30 συλλόγους προκειμένου να οριστικοποιήσει, σε συμφωνία με την ένωση παικτών (NBPA), τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα τεθούν σε εφαρμογή τη φετινή αγωνιστική περίοδο.

Και οι περιορισμοί, που μοιάζουν πολύ με αυτούς που επιβλήθηκαν την περασμένη σεζόν, πριν να είναι διαθέσιμο το εμβόλιο, θα είναι αυστηροί για τους μη-εμβολιασμένους, που σήμερα αντιπροσωπεύουν το 10% του συνόλου των παικτών.

NBA – Κορονοϊός: Απομονωμένα ερμάρια και «ψαλίδι» στις εξόδους για τους ανεμβολίαστους

Αποδυτηρία NBA

Σύμφωνα με το πρωτόκολλο, οι παίκτες που παίζουν στο ΝΒΑ, θα πρέπει να υποβάλλονται σε καθημερινές εξετάσεις, κατά τη διάρκεια των ημερών προπόνησης, ταξιδιού και αγώνα, σε αντίθεση με το επονομαζόμενο προσωπικό «επιπέδου 1», δηλαδή προπονητές και οποιονδήποτε άλλο εργαζόμενο που έχει εμβολιασθεί.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι εμβολιασμένοι παίκτες και το προσωπικό θα χρειασθεί να κάνουν τεστ μόνο εάν εμφανίσουν συμπτώματα, έλθουν σε επαφή με άτομο θετικό στον κορονοϊό ή το απαιτήσει μέλος του ιατρικού προσωπικού της ομάδας ή ιατρός του πρωταθλήματος.

Επιπλέον, στα μη εμβολιασμένα άτομα θα απαγορεύεται να τρώνε στο ίδιο δωμάτιο με άλλον παίκτη ή μέλος του προσωπικού του «επιπέδου 1» και θα πρέπει να κρατούν απόσταση τουλάχιστον δύο μέτρων από οποιοδήποτε άλλο άτομο. Επίσης, θα τους δοθεί ένα ντουλάπι όσο το δυνατόν πιο μακριά από εκείνα των άλλων παικτών.

Οι ομάδες έλαβαν επίσης οδηγίες να αποφεύγουν τους μη εμβολιασμένους ανθρώπους και να μην κάθονται δίπλα τους. Θα πρέπει να μένουν σπίτι τους τις ημέρες των εντός έδρας αγώνων και στο ξενοδοχείο της ομάδας σε εκτός έδρας αγώνες. Οι μόνες εξαιρέσεις, είναι οι ομαδικές δραστηριότητες και άλλες απαραίτητες δράσεις, όπως η αγορά ειδών ή η μεταφορά των παιδιών στο σχολείο.

Παράλληλα, οι μη-εμβολιασμένοι δεν θα επιτρέπεται να πηγαίνουν σε εστιατόρια, μπαρ, νυχτερινά κέντρα, χώρους διασκέδασης ή μεγάλες εσωτερικές συγκεντρώσεις. Εκτός από τα μέλη της οικογένειάς τους, θα μπορούν να έχουν αλληλεπιδράσεις μόνο με έναν «περιορισμένο αριθμό συγγενών» που πρέπει να εξεταστούν εκ των προτέρων.

Τι προβλέπεται για όσους έρθουν σε επαφή με άτομο που νοσεί

Παίκτης NBA

Εάν έλθουν σε επαφή με άτομο που νοσεί, θα πρέπει να παραμείνουν σε καραντίνα για επτά ημέρες. Οι εμβολιασμένοι δεν θα τεθούν σε απομόνωση, εκτός από την περίπτωση «ασυνήθιστων συνθηκών», αλλά θα πρέπει να υποβληθούν σε καθημερινά rapid test για τις επόμενες επτά ημέρες.

Ένα μέτρο κοινό για όλους, είναι η χρήση μάσκας που θα είναι υποχρεωτική ανά πάσα στιγμή στις εγκαταστάσεις του συλλόγου (αποδυτήρια, προπονήσεις με βάρη, αίθουσες προπόνησης και θεραπείας), συμπεριλαμβανομένων των πάγκων κατά την διάρκεια αγώνων.

Οι μόνες εξαιρέσεις, είναι οι προπονητές, οι οποίοι δεν έχουν καμία υποχρέωση να καλύπτονται με μάσκα κατά την διάρκεια αγώνων και φυσικά οι παίκτες όταν παίζουν.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.