Το μονοπάτι που θα πρέπει να διαβεί στο δρόμο προς μια επιτυχία που έχει λείψει τα τελευταία χρόνια μαθαίνει απόψε η Εθνική. Στις 17:30 (OTE Sport 3, NovaΣΠΟΡ FM 94,6 και www.sport-fm.gr) αρχίζει στη Disneyland του Παρισιού η κλήρωση για το Ευρωμπάσκετ του 2015, που θα διεξαχθεί από τις 5 μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου.

Για πρώτη φορά στα χρονικά, η πρώτη φάση της διοργάνωσης θα φιλοξενηθεί σε τέσσερις διαφορετικές χώρες, Γαλλία (Μονπελιέ), Κροατία (Ζάγκρεμπ), Γερμανία (Βερολίνο) και Λετονία (Ρίγα). Από την κλήρωση θα προκύψουν τέσσερα γκρουπ των έξι ομάδων, από τις οποίες περνούν στη δεύτερη φάση (που θα γίνει εξ ολοκλήρου στην πόλη Λιλ και το ποδοσφαιρικό γήπεδο «Μετροπόλ» που θα μετατραπεί σε μπασκετικό με χωρητικότητα 27.000 θέσεων) οι τέσσερις πρώτες ομάδες και-σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε στις τελευταίες διοργανώσεις-δεν ακολουθεί δεύτερη φάση ομίλων, αλλά αμέσως τα νοκ άουτ (με το format του Μουντομπάσκετ), από τη φάση των «16».

Τα γκρουπ δυναμικότητας

Α’ γκρουπ: Γαλλία, Λιθουανία, Ισπανία, Κροατία
Β’ γκρουπ: Σλοβενία, Ουκρανία, Σερβία, Φινλανδία
Γ’ γκρουπ: Ελλάδα, Τουρκία, Λετονία, Βοσνία Ερζεγοβίνη
Δ’ γκρουπ: Πολωνία, Βέλγιο, ΠΓΔΜ, Ιταλία
Ε’ γκρουπ: Γερμανία, Ισραήλ, Τσεχία, Γεωργία
Στ’ γκρουπ: Ολλανδία, Ρωσία, Ισλανδία, Εσθονία

Οι… κακές γλώσσες λένε πως δεν πρόκειται για κλήρωση, αλλά για κάτι σαν… ορισμό. Κι αυτό γιατί πέρα από τα γκρουπ δυναμικότητας και τους περιορισμούς, οι πιθανοί αντίπαλοι για κάθε χώρα λιγοστεύουν μετά την απόφαση της FIBA Europe να δώσει τη δυνατότητα σε κάθε συνδιοργανώτρια να επιλέξει μια χώρα-παρτενέρ (με εμπορικά κριτήρια) για να συνυπάρχουν στην πρώτη φάση. Έτσι η διοργανώτρια Γαλλία επέλεξε τη Φινλανδία που φέρνει μαζί της πολύ… λαό στις τελευταίες διοργανώσεις, η Γερμανία την Τουρκία λόγω της τεράστιας αποικίας που υπάρχει στη χώρα, ενώ η Κροατία και η Λετονία προτίμησαν τα «γειτονάκια» τους, Σλοβενία και Εσθονία αντίστοιχα.

Λόγω αυτών των περιορισμών, η Ελλάδα που είναι στο τρίτο γκρουπ δυναμικότητας γνωρίζει σε μεγάλο βαθμό τους πιθανούς αντιπάλους της. Πέρα από τις ομάδες του ιδίου γκρουπ δυναμικότητας που αποφεύγει, δηλαδή Τουρκία, Λετονία και Βοσνία, η Ελλάδα ΔΕΝ μπορεί να βρει στο δρόμο της τη Λιθουανία και την Ισπανία από το πρώτο γκρουπ δυναμικότητας, τη Σερβία και την Ουκρανία από το δεύτερο γκρουπ, τη Γερμανία από το πέμπτο και από το έκτο την Εσθονία.

Θα βρίσκεται είτε στον όμιλο του Μονπελιέ με Γαλλία και Φινλανδία, είτε σε αυτόν του Ζάγκρεμπ με Κροατία και Σλοβενία. Από εκεί και πέρα, μπορεί από το τέταρτο γκρουπ δυναμικότητας να βρει στο δρόμο της οποιαδήποτε εκ των Ιταλίας, Πολωνίας, ΠΓΔΜ και Βελγίου, από το πέμπτο Ισραήλ, Τσεχία ή Γεωργία και από το έκτο Ρωσία, Ολλανδία ή Ισλανδία.

Παρών από την ελληνική πλευρά θα είναι ο Φώτης Κατσικάρης (μια ακόμη… ένδειξη πως θα συνεχίσει στον πάγκο της Εθνικής) μαζί με τον γενικό γραμματέα της ΕΟΚ, Τάκη Τσαγκρώνη, τον υπεύθυνο εθνικών ομάδων Κώστα Μίσσα και το μέλος της FIBA Europe, Άρη Ζώη.

Πηγή: sport-fm.gr