Η Ελβετία πήγε για δεύτερη συνεχόμενη μεγάλη έκπληξη, πάλι στα πέναλτι, αλλά η Ισπανία δεν την πάτησε και προκρίθηκε στον ημιτελικό.

Έχοντας δει τους Ελβετούς να αποδεικνύονται επτάψυχοι κόντρα στη Γαλλία, οι Ισπανοί μπήκαν δυνατά στο παιχνίδι και δεν άργησαν να ανοίξουν το σκορ: Δυνατό σουτ του Ζόρντι Άλμπα στο 8′, κόντρα στον Ζακάρια, αλλαγή πορείας και 1-0. Η ομάδα του Λουίς Ενρίκε πήρε το προβάδισμα, είδε την αντίπαλο να χάνει στο 23′ με τραυματισμό τον Εμπολό και γενικά έδειχνε να ελέγχει την κατάσταση, χωρίς όμως να κυνηγάει ιδιαίτερα το δεύτερο γκολ.

Η Ισπανία δεν άλλαξε λογική ούτε στο δεύτερο ημίχρονο και τελικά το πλήρωσε. Οχι στο 56′, αφού η μπάλα έφυγε ελάχιστα άουτ μετά την κεφαλιά του Ζακάρια, αλλά στο 68′, όταν οι Πάου Τόρες και Λαπόρτα έκαναν τραγικό λάθος και ο Φρόιλερ έδωσε στον Σακίρι, ο οποίος με κοντινό πλασέ ισοφάρισε (1-1). Η Ελβετία ήταν και πάλι… ολοζώντανη και πάνω στον ενθουσιασμό της έψαξε και το δεύτερο γκολ αμέσως, αλλά δεν ήρθε.

Αντιθέτως, στο 77′, ήρθε η αποβολή του Φρόιλερ για το σκληρό φάουλ στον Μορένο, με την ομάδα του Βλαντιμίρ Πέτκοβιτς να μένει με 10 παίκτες… Και από τη στιγμή που έγινε αυτό, υπέφερε. Το ματς οδηγήθηκε στην παράταση και εκεί η Ισπανία ήταν συνεχώς στην επίθεση, έχοντας τη μία φάση μετά την άλλη. Γκολ, όμως, δεν μπόρεσε να βάλει κανείς, με αποτέλεσμα τα πάντα να κριθούν στη διαδικασία των πέναλτι.

Εκεί, οι Ισπανοί έχασαν δύο και οι Ελβετοί τρία, με την ομάδα του Λουίς Ενρίκε να περνάει στους «4» και να περιμένει Ιταλία ή Βέλγιο.

Η σειρά των πέναλτι…

Μπουσκέτς: Δοκάρι
Γκαβράνοβιτς: 1-0
Όλμο: 1-1
Σερ: Απέκρουσε ο Σιμόν
Ρόδρι: Απέκρουσε ο Ζόμερ
Ακάντζι: Απέκρουσε ο Σιμόν
Μορένο: 1-2
Βάργκας: Άουτ
Οϊαρθάμπαλ: 1-3

Ελβετία: Ζόμερ, Ελβέντι, Ακάντζι, Ροντρίγκες, Ζούμπερ (92′ Φάσναχτ), Βίντμερ (100′ Μπαμπού), Ζακάρια (100′ Σαρ), Σακίρι (81′ Σο), Φρόιλερ, Εμπολό (23′ Βάργκας), Σεφέροβιτς (81′ Γκαβράνοβιτς).

Ισπανία: Σιμόν, Αθπιλικουέτα, Πάου Τόρες (113′ Τιάγκο Αλκάνταρα), Λαπόρτ, Ζόρντι Άλμπα, Κόκε (91′ Γιορέντε), Μπουσκέτς, Πέδρι (119′ Ρόδρι), Σαράμπια (46′ Όλμο), Μοράτα (54′ Μορένο), Φεράν Τόρες (91′ Οϊαρθάμπαλ).