Μπορεί η Premier League να είναι το ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα με τα μεγαλύτερα έσοδα στον πλανήτη, ωστόσο και αυτό δέχθηκε μεγάλο πλήγμα από την πανδημία του κορονοϊού. Το γεγονός αυτό αποδεικνύεται από το ότι οι σύλλογοι που συμμετέχουν σε αυτό κατέγραψαν απώλειες ύψους 1,16 δισεκατομμυρίων ευρώ (1 δισ. λίρες Αγγλίας), για την αγωνιστική περίοδο 2019-20.

Η μείωση του εισοδήματος για την σεζόν αυτή «οφείλεται, αναπάντεχα, στην παγκόσμια οικονομική και κοινωνική αναστάτωση που προκαλείται από την πανδημία της Covid-19», δήλωσε ο Νταν Τζόουνς, στέλεχος της χρηματοπιστωτικής εταιρείας Deloitte.

Έχοντας στερηθεί την παρουσία φιλάθλων -και συνεπώς το κύριο εμπορικό εισόδημά τους (εισιτήρια, πώληση μπλουζών κτλ)- οι σύλλογοι αναγκάστηκαν να μειώσουν τα ποσά των τηλεοπτικών δικαιωμάτων, με αποτέλεσμα η συνολική απώλεια να φθάσει στο ποσό του 1 δισ. ευρώ που… ζαλίζει.

Πρόκειται για τις μεγαλύτερες απώλειες στην ιστορία για τους 20 συλλόγους της Premier, των οποίων το συνολικό εισόδημα προ φόρων μειώθηκε κατά περίπου 13%, σύμφωνα με την Deloitte και όπως μεταφέρει ο Independent.

«Η απουσία φιλάθλων, η αναβολή αγώνων και οι εκπτώσεις που δόθηκαν στους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς, είχαν σημαντικό αντίκτυπο στα έσοδα των συλλόγων. Ο συνολικός οικονομικός αντίκτυπος της πανδημίας στην Premier League, θα εξαρτηθεί από το πότε οι φίλαθλοι θα επιστρέψουν κανονικά στα γήπεδα, αλλά και από την ικανότητα των συλλόγων να διατηρούν και να αναπτύσσουν τις εμπορικές τους σχέσεις», πρόσθεσε ο Τζόουνς.

Πάντως, παρά τη μεγάλη αυτή απώλεια, οι σύλλογοι της Premier League είχαν συνολικά την περίοδο 2019-20 κέρδη ύψους περίπου 5,2 δισεκατομμυρίων ευρώ.