Για ακόμη μια φορά ο Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ δεν κρύφτηκε όσον αφορά ένα σημαντικό ζήτημα που είχε. Ο θρύλος του ΝΒΑ προχώρησε σε αποκαλύψεις σχετικά με προβλήματα υγείας που είχε διαγνωσθεί, μέσω μιας έκθεσής του σε μεγάλη ιστοσελίδα των ΗΠΑ για την ιατρική περίθαλψη την οποία τυγχάνουν οι αφροαμερικανοί στη χώρα, την οποία χαρακτήρισε ανεπαρκή.

Συγκεκριμένα, δεν δίστασε να ασκήσει κριτική και να κάνει λόγο για αδικίες και διακρίσεις που γίνονται στο σύστημα περίθαλψης της χώρας ανάμεσα σε λευκούς και μαύρους. Επίσης, έκανε γνωστό ότι διαγνώστηκε με καρκίνο του προστάτη, λευχαιμία και ότι υποβλήθηκε σε bypass.

Όπως τόνισε ο Τζαμπάρ: «Ήμουν τυχερός, γιατί είμαι γνωστός και έχω οικονομική ευχέρεια, λόγω της οποίας έλαβα και άριστη ιατρική περίθαλψη. Κανείς δεν θέλει ένας θρύλος του ΝΒΑ να πεθάνει υπό την… προστασία του. Φανταστείτε τις κριτικές που θα είχαν γίνει».

«Είμαι επίσης τυχερός, που ένας από τους γιους μου είναι ορθοπεδικός χειρουργός και ένας άλλος είναι διοικητής νοσοκομείου. Ο μπαμπάς τούς παίρνει (τηλέφωνο) για να τους ενοχλεί, ζητώντας ιατρική συμβουλή όποτε θέλει», πρόσθεσε.

Παρ’ όλα αυτά, ο θρυλικός ΝΒΑer, επισήμανε: «Γνωρίζω απόλυτα ότι πολλοί άλλοι στη μαύρη κοινότητα δεν έχουν τις ίδιες δυνατότητες και ότι είναι δική μου ευθύνη να συνεργαστώ με εκείνους που αγωνίζονται να το αλλάξουν. Επειδή οι μαύρες ζωές κινδυνεύουν… Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος».

Το πρώην αστέρι του Λος Άντζελες Λέικερς προειδοποίησε ότι η κοινωνία στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής θα καταρρεύσει «εάν δεν αντιμετωπίσουμε την υποκείμενη σήψη του συστημικού ρατσισμού».

Διαβάστε εδώ ένα άρθρο-αφιέρωμα στον Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ.