Ο Ζοσέ Μουρίνιο αλλάζει, η ομάδα του αλλάζει και δείχνει πως ο χρόνος δεν είναι τελικά εχθρός του. Ο τρόπος που ήρθε το 2-0 της Τότεναμ επί της Σίτι έδωσε μια νέα… ιδέα για το πως μπορεί να είναι το προπονητικό στίγμα του Πορτογάλου από εδώ και πέρα. Ο Special One έχει κατηγορηθεί σε αρκετές περιπτώσεις πως αφήνει τα πράγματα της επίθεσης στην τύχη, πως δεν δουλεύει στις λεπτομέρειες σε αυτόν τον τομέα και ότι όλα έχουν να κάνουν με τον αυτοσχεδιασμό. Ο τρόπος που επιτέθηκε και σκόραρε η Τότεναμ με τη Σίτι έδειξε το αντίθετο. Ο Μουρίνιο έχει αναμορφώσει το επιθετικό στιλ της ομάδας του με έναν πολύ καλό συνδυασμό όλων των αρετών της, αξιοποιώντας πλήρως τους κενούς χώρους, που αφήνουν ομάδες όπως η Σίτι.

Δεν άλλαξε μόνο η τακτική, αλλά και στοιχεία του χαρακτήρα του. Ο Μουρίνιο τείνει να είναι σχετικά επιφυλακτικός όταν μιλούσε δημόσια κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους του στο Τότεναμ. Υπήρξαν κάποιες εκρήξεις, αλλά γενικά ήταν λιγότερο… τρελαμένος από ό, τι συχνά μας παρουσιαζόταν. Σίγουρα, ήταν πολύ λιγότερο αντιφατικός από εκείνες τις καθυστερημένες περιόδους στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και την Τσέλσι, όταν οι συνεντεύξεις Τύπου του θα μπορούσαν να είναι υπερβολικά τεταμένες.

Η εκτόξευση της Τότεναμ με τον Μουρίνιο!

Ο Μουρίνιο ανέλαβε μία ομάδα που έδειχνε… διαλυμένη και αποκαμωμένη, ήταν 14η και τώρα είναι 1η. Εάν σχηματίζαμε έναν βαθμολογικό πίνακα από τότε που ανέλαβε οι Σπερς θα ήταν στην 3η θέση με 65 πόντους σε 35 αγώνες. Ο μέσος όρο συγκομιδής πόντων του Μουρίνιο είναι 1.85 και ισοδυναμεί με 72 πόντους σε μία χρονιά 38 αγώνων.

Μία τέτοια επίδοση θα αρκούσε για να δώσει πέρυσι την 3η θέση στην Τότεναμ που βέβαια στερήθηκε για μεγάλο διάστημα τους Κέιν και Σον. Για να δει κανείς τα δεδομένα στα 34 ματς πριν τον Μουρίνιο και με τον Ποτσετίνο στον πάγκο η Τότεναμ είχε μαζέψει 49 πόντους. Μία επίδοση που ήταν μόλις η 9η καλύτερη της κατηγορίας εκείνη την περίοδο. Με τον Ποτσετίνο η Τότεναμ έφτασε στον 4ο καλύτερο μέσο όρο πόντων με 1.89 ανά αγώνα. Λίγο πιο πάνω από τη φετινή επίδοση του Πορτογάλου. Με το να έχει βελτιωθεί στο σκοράρισμα η Τότεναμ έρχονται και οι επιθυμητοί βαθμοί.
Όταν ο Αργεντίνος είχε απολυθεί τον περασμένο Νοέμβριο η Τότεναμ ήταν σε κάκιστη φόρμα. Ο Μουρίνιο τη σταθεροποίησε όμως στη συνέχεια η άμυνά της κατέρρευσε την περίοδο πριν το lockdown για να βελτιωθεί από τον Ιούνιο και μετά.

Φέτος η άμυνα είναι δυνατή. Μία αμυντική γραμμή ομάδων Ζοσέ Μουρίνιο και ενώ η επίθεση αυτή τη στιγμή είναι σχεδόν στο ίδιο καλό επίπεδο με την καλή εποχή του Αργεντίνου Το τρομερό 6-1 εκτός έδρας με τη Μάνστεστερ Γιουνάιτεντ και οι δυο νίκες επί της της Σίτι είναι στα highlights της 12μηνης παρουσίας του 57χρονου στον πάγκο. Η νίκη στο Ολντ Τράφορντ ήταν εμφατική και έδωσε μία πιο ξεκάθαρη… ταυτότητα στην Τότεναμ κι ένα πιο έντονο στίγμα του τι θέλει να κάνει ο Μουρίνιο.

Μία ομάδα με τον Χόιμπιεργκ στο κέντρο της δεν αφήνει τον αντίπαλό της να πάρει ανάσα. Ένα τέτοιο σύνολο μπορεί να… χτίσει κάτι πολύ καλό και δυνατό. Η προσέγγιση για τον Μουρίνιο είναι πως παίζει ποδόσφαιρο… καταστροφής.

Όμως η νίκη με τη Γιουνάιτεντ εκτός των άλλων έδειξε πως η δική του Τότεναμ έχει γίνει πολύ πιο επιθετική, έχει κατοχή της μπάλας και πιέζει πολύ. Τελείως διαφορετική εικόνα σε σχέση με την ήττα 1-0 στην έδρα της με την Έβερτον στο ξεκίνημα της σεζόν, όπου ο Πορτογάλος τόνιζε πως οι παίκτες του… τεμπέλιασαν στο σκέλος του πρέσινγκ. Η Τότεναμ του Special One είναι πολύ πιο ελκυστική από εκείνη που παρουσίαζε στο τελευταίο διάστημά του στην ομάδα ο Ποτσετίνο. Οι αριθμοί επίσης δείχνουν και το πως πρεσάρει τον αντίπαλο η Τότεναμ.

Οι αριθμοί που κάνουν τη διαφορά

Σε σχέση με τις επιστροφές της μπάλας, από τις οποίες μπορεί να προκύψουν επιθέσεις στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου η Τότεναμ είναι 13η στην Premier League με Λίβερπουλ και Σίτι να είναι οι δύο πρώτες. Με τον Αργεντίνο στα ηνία από το 2014-2015 είχαν κάνει την πέμπτη καλύτερη επίδοση στο πρωτάθλημα.  Κοιτάζοντας τις πάσες που κάνει ο αντίπαλος, η ομάδα του Ποτσετίνο άφηνε τους αντιπάλους της να κάνουν μόνο 9.54 κατά μέσο όρο, που την έκανε την 2η πιο επιθετική ομάδα στο πρέσινγκ. Η εκδοχή του Μουρίνιο έχει την Τότεναμ στην 9η θέση με 12.16 πάσες πριν υπάρξει αμυντική αντίδραση. Ένα τάκλιν ή ένα φάουλ.
Στον τομέα των μέτρων που διανύει η αντίπαλη ομάδα κάθε φορά που έχει τη μπάλα με τον Ποτσετίνο ήταν η πιο αποτελεσματική ομάδα με 20.8. Τώρα είναι 15η αλλά με 21.8 (όσο πιο μεγάλος είναι ο αριθμός τόσο περισσότερο σημαίνει ότι ο αντίπαλος έχει καλύψει παραπάνω μέτρα με τη μπάλα).

Όπως οι αριθμοί που δείχνουν τις πάσες στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου. Εάν μία ομάδα έχει κάνει 80 πάσες και ο αντίπαλος 20 τότε έχουμε το 80%. Αυτός ο αριθμός δείχνει και το πόσο δυνατή είναι μία ομάδα. Με τον Ποκετίνο ήταν στο 57.9% (5η καλύτερη) και με τον Μουρίνιο ήταν στο 48.6% (11η). Φέτος βέβαια έχει ανέβει στο 51.6% όμως και πάλι είναι περίπου στη μέση της σχετικής λίστας.
Ο 57χρονος έχει βρει τον τρόπο όμως να έχει μία πολύ αποδοτική επίθεση βασιζόμενος πάνω στους Κέιν και Σον. Ο Βρετανός έχει αρχίσει να παίζει διαφορετικά με τον Νοτιοκορεάτη να αγωνίζεται πιο πίσω του και η Τότεναμ έχει πάνω από δυο γκολ ανά ματς και την 2η καλύτερη επίδοση στην Premier.

Η άλλη κίνηση του Μουρίνιο είναι τα μπακ και ο τρόπος αξιοποίησής τους. Με παίκτες όπως οι Ντόχερτι, Ρεγκιλόν και μία διάταξη να επιτρέπει στον μπακ Οριέ να λειτουργεί ως εξτρέμ όταν η Τότεναμ έχει τη κατοχή της μπάλας. Υπάρχει και ο Μπεν Ντέιβις, επίσης ακραίος μπακ που μπορεί να παίξει σε τριάδα στην άμυνα. Ο Οριέ με αυτόν τον τρόπο απελευθερώνεται ιδανικά και αποδίδει το καλύτερο δυνατό για πρώτη φορά μετά το 2017 όταν πρωτοπήγε στην ομάδα.
Γενικά, ο Μουρίνιο έχει δουλέψει πάρα πολύ στη διάταξη και στα πρόσωπα στην ομάδα. Η Τότεναμ δείχνει πολύ πιο συγκροτημένη και οργανωμένη συγκριτικά με πέρυσι και ειδικά στην περίοδο της μεγάλης κρίσης που έφερε μετά την απόλυση του Ποτσετίνο. Εξάλλου, εάν εξαιρέσει κανείς το παιχνίδι με τη Γουέστ Χαμ, η Τότεναμ έχει φέτος την κορυφαία άμυνα.

Η αποθέωση του κόσμου για τον Special One

Χωρίς κόσμο στο γήπεδο, είναι δύσκολο να εκτιμήσουμε πως αντιμετωπίζουν οι οπαδοί έναν προπονητή. Ετσι, τη λύση δίνουν τα κοινωνικά μέσα. Η έγκυρη ιστοσελίδα «The Athletic» έκανε την έρευνα μέσω των συνδρομητών για την πρώτη χρονιά του Μουρίνιο, αλλά και το πως περιμένουν τη φετινή. Το 86% των αναγνωστών πιστεύουν πως η πρόσληψη του Πορτογάλου ήταν σωστή, όπως και το 74.2% υποστηρίζει πως ήταν δικαιολογημένη η απόλυση του Ποτσετίνο.

Το 82.4% πιστεύει πως με τον Μουρίνιο στον πάγκο, η Τότεναμ μπορεί να κερδίσει ένα τρόπαιο. Το το 62.4% υποστηρίζει πως ο Special One κάνει καλή δουλειά και το 31.9% πολύ καλή δουλειά. Το εντυπωσιακό είναι πως το 92.5% των φιλάθλων βρίσκει τον Πορτογάλο πιο συμπαθητικό τώρα από ό,τι όταν ανέλαβε την ομάδα πριν από 12 μήνες.

Πηγή: gazzetta.gr