«Έχει ταχύτητα… απίστευτη ταχύτητα…»! Θα μπορούσε κάλλιστα να είναι μια ατάκα που συνοδεύει μια ολοσκόταδη εικόνα, ακριβώς λίγο πριν την έναρξη ταινίας «Fast and the Furius»… Να μονολογεί στο απόλυτο κενό ο Ντόμινικ Τορέτο και να προετοιμάζει για ένα ακόμα sequel.

Όμως όχι… Αυτή ήταν η απάντηση του Ζοσέ Μουρίνιο όταν ρωτήθηκε γιατί προτίμησε να ξεκινήσει ως βασικό στο παιχνίδι κόντρα στη Λίβερπουλ τον άπειρο Τζαφέτ Τανγκάνγκα, αντί του πολύπειρου Γιαν Βερτόνγκεν. Το πόσο γρηγορότερος είναι ο 20χρονος αμυντικός ήταν το ζητούμενο για τον Πορτογάλο και δεν το σκέφτηκε στιγμή. Άλλωστε, είχε πάρει ήδη συμμετοχή με τους «μεγάλους» στο παιχνίδι του Κυπέλλου κόντρα στην Κόλτσεστερ τον Σεπτέμβριο, αλλά επί Ποτσετίνο.

Η στιγμή, όμως που ο ύψους 182 εκατοστών γεννημένος και μεγαλωμένος στο Λονδίνο αμυντικός θα έκανε «κλικ» στον Πορτογάλο, δεν ήταν το παιχνίδι με τη Λίβερπουλ. Ο «Μου» μπορεί να μην είχε ακόμα αναλάβει κάποια ομάδα, μπορεί να έκανε τηλεοπτικές εμφανίσεις σχολιασμού σε Ρωσία, Γαλλία και αλλού, όμως ποτέ δεν έχασε την επαφή του με το ποδόσφαιρο και την επικαιρότητα. Έτσι, το βράδυ της 22ας Ιουλίου αποφάσισε να παρακολουθήσει την αναμέτρηση της Γιουβέντους με την Τότεναμ στο τουρνουά της Audi που διεξαγόταν στη Σιγκαπούρη…

Ένας πιτσιρικάς που μάρκαρε τον Ρονάλντο, του τράβηξε την προσοχή… Μπορεί τα Σπιρούνια να δέχτηκαν δύο γκολ από τους πρωταθλητές Ιταλίας, όμως ο μικρός είχε πάρει το «βάπτισμα του πυρός» όντας η «σκιά» ενός μύθου. Ο Μουρίνιο τον κατέγραψε…

Όταν έφτασε το πλήρωμα του χρόνου, ήρθε ο Νοέμβριος και ανέλαβε την Τότεναμ. Πήγε στην πρώτη προπόνηση. Φέρεται να είπε στους βοηθούς του, δείχνοντας τον Τανγκάνγκα:

«Αυτός εκεί, μάρκαρε τον Κριστιάνο Ρονάλντο.

Κάν’ τε τον πασίγνωστο!»

Δεν αρκέστηκε όμως μόνο στους assistants… Ο Πορτογάλος όταν έκρινε ότι ήρθε η ώρα, τον αξιοποίησε. Η ευκαιρία του δόθηκε κι εκείνος την εκμεταλλεύτηκε. Ακριβώς 173 ημέρες μετά το… scouting report που του είχε κάνει το «αφεντικό».

Δεν ήταν ο πρώτος που είχε την συγκεκριμένη… εύνοια από τον Μουρίνιο. Τον Απρίλιο του 2014, στο παιχνίδι της Λίβερπουλ με την Τσέλσι όπου, κατά πολλούς, κόστισε στους «κόκκινους» το πρωτάθλημα εκείνη την σεζόν, ο προπονητής της Τσέλσι τότε, ήθελε, όπως και χθες, να βάλει «stop» στους δεινούς φορ των «κόκκινων». Τότε δεν είχε Τανγκάνγκα, είχε Τόμας Κάλας. Απέναντί του δεν ήταν οι Σαλάχ, Μανέ και Φιρμίνο, αλλά οι Στέρλινγκ, Κουτίνιο και Σουάρες. Η τακτική απέδωσε. Οι μπλε έφυγαν με τη νίκη από το Anfield και ο, τότε, 20χρονος Τσέχος αμυντικός, 5 χρόνια αργότερα, τον περασμένο Ιούλιο, πωλήθηκε έναντι 9.000.000€ στην Μπρίστολ Σίτι (σ.σ. είχε αγοραστεί 6.000.000€ από την Σίγκμα Όλουμουτς).

Οι επιδόσεις του 21χρονου (σ.σ τα συμπληρώνει τον ερχόμενο Μάρτιο) αμυντικού χθες ήταν εξαιρετικές.

Κανένας παίκτης της Τότεναμ δεν έκανε περισσότερα τάκλιν (2), ούτε περισσότερες αναχαιτήσεις (2).

Μόνο ο Αλντερβάιρελντ τον προσπέρασε «καθαρίζοντας» 10 φάσεις, ενώ εκείνος είχε «καθαρίσει δύο λιγότερες…

Το συμβόλαιο του Τζαφέτ λήγει τον Ιούνιο… Είχε υπογράψει τριετές ως επαγγελματίας το 2017.

Όταν ρωτήθηκε ο Πορτογάλος τι πλάνο υπάρχει για την ανανέωσή του, αποκρίθηκε:

«Το αν θα πάει δανεικός ή οχι, το αν θα μείνει στο κλαμπ, είναι κάτι που απασχολεί τον σύλλογο. Οπότε, φαντάζομαι ότι ο Τανγκάγκα θα είναι ένας παίκτης που θα υπογράψει νέο συμβόλαιο».

Χρειάστηκε να πραγματοποιήσει περί τις 100 συμμετοχές με τους «μικρούς» της Τότεναμ αλλά και της Αγγλίας (77 με τα Σπιρούνια και 33 με τα «λιονταράκια») για να πάρει το… χρίσμα στην πρώτη ομάδα.

Πηγή: gazzetta.gr