Την κορυφαία 11άδα της Μπαρτσελόνα για την δεκαετία επέλεξε η γνωστή αθλητική ιστοσελίδα goal.com, χωρίς να συμπεριλαμβάνει σε αυτήν τον Βραζιλιάνο σούπερσταρ Νεϊμάρ.

Οι Καταλανοί που αποτελούν ίσως την πιο πετυχημένη ομάδα σε παγκόσμιο επίπεδο μετά το 2010, είχαν την τύχη να εκπροσωπούνται από παίκτες παγκόσμιας κλάσης, με το goal.com να ξεχωρίζει τους εξής 11:

Τερματοφύλακας: Βαλδές

Αν και ένας τραυματισμός τον ανάγκασε να αποχαιρετήσει με μάλλον άδοξο τρόπο, ο Βαλντές έχει αφήσει το στίγμα του στη «χρυσή» εποχή του Γκουαρντιόλα.

Δεξί Μπακ: Ντάνι Άλβες

Η δύναμη και η ταχύτητα του Βραζιλιάνου δεξιού μπακ τον έκαναν αναπόσπαστο κομμάτι της μηχανής των «μπλαουγκράνα». Απόδειξη της αξίας του είναι ότι ο Άλβες παραμένει στα 36 του χρόνια ένας ποδοσφαιριστής με βαθιά επίδραση στο παιχνίδι.

Στόπερ: Πικέ-Πουγιόλ

Πρόκειται για τα δύο τοτέμ της Μπαρτσελόνα που έχουν συνδέσει το όνομά τους άρρηκτα με τον σύλλογο της Καταλονίας.

Ο Πικέ που δεν εκτιμήθηκε δεόντως από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, έχει κερδίσει με τους Καταλανούς 8 πρωταθλήματα και 3 Champions League.

«Είμαι σαν τον μαθητή που δεν είναι τόσο έξυπνος, αλλά μελετάει για τις εξετάσεις και στο τέλος τα πάει καλά» είχε πει ο Πουγιόλ, που κρέμασε τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια το 2014.

“I’m like the student who is not as clever, but revises for his exams and does okay in the end.”

Αριστερό Μπακ: Ζόρντι Άλμπα

Μετακόμισε από τη Βαλένθια το 2012 και μόνο από το γεγονός ότι η Μπαρτσελόνα ανανέωσε το συμβόλαιό του τον περασμένο Μάρτιο περικλείοντας ρήτρα αποδέσμευσης 500 εκατ. ευρώ, γίνεται κατανοητή η επίδραση του αριστερού μπακ στο παιχνίδι του συλλόγου.

Μέσοι: Τσάβι, Μπουσκέτς, Ινιέστα

Είναι ίσως η τριάδα του κέντρου που ονειρεύεται κάθε προπονητής. Έχουν χαρίσει στους φιλάθλους μερικές από τις πιο ωραίες ποδοσφαιρικές στιγμές και θα μπορούσαν να μπουν στο «πάνθεον» της ιστορίας του συλλόγου.

Με περισσότερες από 500 εμφανίσεις στην ισπανική La Liga, ο Τσάβι χαρακτηρίστηκε κάποτε ως ο «εγκέφαλος» πίσω από το δημιούργημα της Μπαρτσελόνα, όπου έμεινε έως το 2015 οπότε και μετακόμισε στο Κατάρ.

«Αν παρακολουθήσεις ολόκληρο το παιχνίδι, δεν θα δεις τον Μπουσκέτς – αλλά παρακολούθησε τον Μπουσκέτς και θα δεις όλο το παιχνίδι» είχε πει το 2015 ο πρώην προπονητής της Εθνικής Ισπανίας, Βιθέντε ντελ Μπόσκε.

Τον Νοέμβριο του 2015, ο Αντρές Ινιέστα έγινε ο τρίτος παίκτης της Μπαρτσελόνα μετά τον Ντιέγκο Μαραντόνα και τον Ροναλντίνιο που χειροκροτήθηκε ευρέως στο Σαντιάγο Μπερναμπέου από τους οπαδούς της Ρεάλ Μαδρίτης.

«Παίζουμε μαζί από τα 15 και ποτέ δεν τον έχω δει να παίζει άσχημα» είχε πει ο Φερνάντο Τόρες.

Επιθετικοί: Μέσι, Σουάρες, Βίγια

Το όνομά του έχει γίνει συνώνυμο με αυτό της Μπαρτσελόνα. Από τα αδιανόητα γκολ μέχρι τις απρόσμενες τρίπλες, η επίδραση του Μέσι στο παιχνίδι είναι αδύνατο να μετρηθεί και σίγουρα κανείς δεν μπορεί να φανταστεί την ομάδα αλλά και συνολικά το ποδόσφαιρο χωρίς την παρουσία του «μάγου» από την Αργεντινή.

Ο «δολοφόνος» από την Ουρουγουάη σκόραρε ασταμάτητα, έχοντας τουλάχιστον από 25 γκολ σε κάθε σεζόν του στο κλαμπ. Οι 86 ασίστ του Λουίς Σουάρες στην Μπαρτσελόνα και η ικανότητά του να κρατάει την μπάλα, εκτός του ότι αποφόρτιζαν τον Λιονέλ Μέσι, έδειχναν γιατί θεωρείται το πρότυπο του ολοκληρωμένου επιθετικού.

Τρεις σεζόν ήταν αρκετές (2010-2014) για τον Νταβίντ Βίγια ώστε να αφήσει το στίγμα του στην Μπαρτσελόνα.

Η συνεισφορά του αποτελεσματικού αλλά όχι εγωιστή Ισπανού ήταν 48 γκολ και 24 ασίστ σε όλες τις διοργανώσεις.