Μία διαφορετική και σίγουρα συγκινητική βραδιά θα ζήσουν οι οπαδοί της Αθλέτικ Μπιλμπάο την Πέμπτη το βράδυ.

Ο αγώνας της ομάδας τους κόντρα στην Σπάρτα Πράγας για το Γιουρόπα Λιγκ θα είναι ο τελευταίος ευρωπαϊκός που θα φιλοξενηθεί στο Σαν Μαμές, καθώς το ιστορικό γήπεδο πρόκειται να κατεδαφιστεί.

Αυτό θα είναι το 78ο παιχνίδι σε διάστημα 56 χρόνων στον «καθεδρικό» ο οποίος έχει αποδειχτεί πραγματικό φρούριο για τους Βάσκους. Μόνο έξι φορές έχει γνωρίσει την ήττα σε αυτό το γήπεδο η Αθλέτικ, ενώ μετρά ακόμα 15 ισοπαλίες και 56 νίκες.

Το πρώτο ευρωπαϊκό ματς που δόθηκε στο Σαν Μαμές ήταν στις 25 Σεπτεμβρίου 1956 απέναντι στην Πόρτο για το νεοσύστατο τότε Κύπελλο Πρωταθλητριών, όπου τα «λιοντάρια» είχαν νικήσει τους Πορτογάλους με σκορ 3-2.

Εντυπωσιακό είναι επίσης το στοιχείο ότι μέχρι το 2005, η Αθλέτικ δεν είχε σημειώσει ήττα στο Σαν Μαμές για το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Το ρεκόρ αυτό ανέκοψε η Αούστρια Βιέννης.

Οι υπόλοιπες πέντε ομάδες που έχουν φύγει με τη νίκη από την έδρα της Μπιλμπάο είναι η Φερεντσβάρος, η Λίβερπουλ, η Γιουνγκ Μπόις, η Βέρντερ Βρέμης και η Λιόν.

Η Αθλέτικ θα κληθεί να διατηρήσει την καλή εντός έδρας παράδοσης της στους διεθνείς αγώνες, στο νέο Σαν Μαμές που θα χτιστεί λίγα μέτρα μακρύτερα, στο Ολαμπεάχα.

Πηγή: Sport-gm.gr