Το ημερολόγιο έγραφε 4 Ιουλίου του 2004 και η Εθνική Ομάδα Ποδοσφαίρου της χώρας μας βρέθηκε στην ποδοσφαιρική κορυφή της Ευρώπης. Η Ελλάδα μετείχε μόλις για δεύτερη φορά σε τελική φάση Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος (μετά το 1980) και για πολλούς ήταν ένα από τα αουτσάιντερ του τουρνουά.

Διαψεύδοντας τους επικριτές της η Ελλάδα κατέκτησε το Euro για πρώτη φορά στην ιστορία της νικώντας την Πορτογαλία στο τελικό στο Ντα Λουζ και ανάγκασε όλη την Ευρώπη να υποκλιθεί στην ανωτερότητά της!

Ας θυμηθούμε, οκτώ χρόνια μετά, την πορεία της Εθνικής Ελλάδος στην τελική φάση της διοργάνωσης στην Πορτογαλία.

Όλα ξεκίνησαν στον πρώτο αγώνα της Εθνικής μας με τη διοργανώτρια Πορτογαλία στο Ντραγκάο για τον αγώνα των ομίλων, όπου το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα κέρδισε με σκορ 1-2 με τα γκολ του Καραγκούνη και το εύστοχο πέναλτι του Μπασινά. Στον δεύτερο αγώνα η ομάδα της χώρας μας απέσπασε ισοπαλία από την τωρινή πρωταθλήτρια Ευρώπης Ισπανία. Ο Χαριστέας έκανε το 1-1 και μας κράτησε ζωντανούς στο παιχνίδι της πρόκρισης. Το θαύμα στους ομίλους ολοκληρώθηκε από τον Ζήση Βρύζα στο 43ο λεπτό, ο οποίος μείωσε σε 1-2 στο παιχνίδι με τη Ρωσία. Αυτό το γκολ αρκούσε για να δώσει στην Ελλάδα μία θέση στους «8», αφού στο άλλο παιχνίδι, η Πορτογαλία νίκησε την Ισπανία.

Τα πράγματα στη συνέχεια αναμένονταν πιο δύσκολα, η Ελλάδα όμως δεν πτοήθηκε. Στον πρώτο αγώνα με τη Γαλλία, η Εθνική κέρδισε με σκορ 0-1 την τότε κάτοχο του τίτλου Γαλλία των Ζιντάν, Ανρί, Τρεζεγκέ και Λιζαραζού. Η κεφαλιά του Χαριστέα μετά από σέντρα του Ζαγοράκη έστειλε τη χώρα μας στους 4 της διοργάνωσης.

«Γκολ και φύγαμε για τελικό»

Ένα από τα πιο δύσκολα ματς του τουρνουά για την Ελλάδα κι όμως η χώρα μας ξεπέρασε και το εμπόδιο που άκουγε στο όνομα Τσεχία. Ο αγώνας πήγε στην παράταση και ο «Κολοσσός» Τραϊανός Δέλλας πήρε την κεφαλιά από κόρνερ του Βασίλη Τσιάρτα και έστειλε την ελληνική ομάδα στον τελικό. Το «ασημένιο» γκολ του Δέλλα ήταν ο λόγος για πολλές παθιασμένες μεταδόσεις αθλητικογράφων σε όλη την χώρα.


Ο τελικός στο Ντα Λουζ

Οι Πορτογάλοι ήλπιζαν να σηκώσουν το τρόπαιο στη χώρα τους, αλλά υπολόγιζαν χωρίς τον… Ότο Ρεχάγκελ και την ομάδα του. Στο 57ο λεπτό ο Μπασινάς εκτέλεσε κόρνερ και ο Χαριστέας έκανε το 1-0 κάνοντας όλη την Ελλάδα να πανηγυρίζει έξαλλα σε μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο.