Σημαντικές απολαβές θα έχουν οι διαιτητές που επιλέχθηκαν να διευθύνουν τις αναμετρήσεις της τελικής φάσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Ρωσίας.

Συνολικά 36 διαιτητές και 63 βοηθοί που εκπροσωπούν τις έξι Ομοσπονδίες της FIFA (AFC, CAF, CONCACAF, CONMEBOL, OFC, UEFA) θα λάβουν μέρος στην παγκόσμια γιορτή του ποδοσφαίρου. Για να σας προλάβουμε, στη λίστα δεν υπάρχει κανένας εκπρόσωπος της ελληνικής διαιτησίας.

Θεωρητικά μιλώντας, πρόκειται για την ελίτ των διαιτητών σε παγκόσμιο επίπεδο, γι’ αυτό και οι αμοιβές τους γι’ αυτόν τον ένα μήνα που θα περάσουν στις πόλεις που θα φιλοξενήσουν τη διοργάνωση θα είναι πλουσιοπάροχες.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύει το βραζιλιάνικο portal UOL Esporte, οι διαιτητές τοπ επιπέδου στη λίστα της FIFA, θα λάβουν βάσει συμβολαίου 70.000 δολάρια έκαστος, ενώ για κάθε αγώνα που θα διευθύνουν θα αμείβονται επιπλέον με 3.000 δολάρια.

Σε αυτήν την διαιτητική ελίτ, που έχει επιλέξει βάσει κάποιων κριτηρίων (όπως πχ εμπειρία, χρόνια σε κορυφαίο επίπεδο, ηλικία) η Παγκόσμια Ομοσπονδία ποδοσφαίρου, περιλαμβάνονται 16 διαιτητές, μεταξύ αυτών και οι Μπριχ (Γερμανία), Τσαχίρ (Τουρκία), Κάιπερς (Ολλανδία), Ρόκι (Ιταλία), Σκόμινα (Ρωσία), Πιτάνα (Αργεντινή).

Τα ποσά είναι σημαντικά αυξημένα σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν. Ενδεικτικά, στο Μουντιάλ του 2010 που διεξήχθη στη Ν. Αφρική οι απολαβές ενός κορυφαίου ρέφερι δεν ξεπερνούσαν τα 35.000 δολάρια, ενώ το 2014, στη διοργάνωση της Βραζιλίας, έφταναν μέχρι τις 50.000 δολάρια.

Οι επόπτες από την άλλη θα λάβουν από 25.000 δολάρια έκαστος, καθώς επίσης και από 2.000 δολάρια για κάθε αγώνα που θα παίρνουν μέρος.

Το Μουντιάλ της Ρωσίας θα διεξαχθεί από τις 14 Ιουνίου έως και τις 15 Ιουλίου σε έντεκα πόλεις με τη συμμετοχή 32 ομάδων.