Τα μηνύματα από την UEFA είχαν φανεί εδώ και αρκετό καιρό για τη Σκεντερμπέου, αλλά στον αλβανικό σύλλογο ήλπιζαν ότι μπορεί να γλιτώσουν την πολύ βαριά -έως και εξοντωτική- «καμπάνα». Τελικά, κάτι τέτοιο δεν συνέβη, καθώς η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία επέβαλλε στην ομάδα της Κορυτσάς ποινή δεκάχρονου αποκλεισμού από τις διοργανώσεις της και ταυτοχρόνως πρόστιμο ύψους 1 εκατομμυρίου ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι η σχεδόν μόνιμη πρωταθλήτρια Αλβανίας τα τελευταία χρόνια κινδυνεύει με… αφανισμό, επειδή κατηγορείται πως «έστησε αγώνες όπως καμία ομάδα δεν έχει κάνει ποτέ στην ιστορία του ποδοσφαίρου».

«Ο σύλλογος λειτουργούσε ουσιαστικά ως όχημα για το οργανωμένο έγκλημα», είχε αναφέρει σε σχετικό του άρθρο ο Guardian, καθώς 53 αγώνες της Σκεντερμπέου εντός και εκτός συνόρων έχουν εντοπιστεί ως ύποπτοι προς χειραγώγηση. Οι Αλβανοί έχουν τη δυνατότητα να προσφύγουν στο CAS τις επόμενες 60 ημέρες, για να ρίξουν την ποινή τους, κάτι που φαντάζει απόλυτα λογικό.

Δυο ματς με αντίπαλο τις Σπόρτινγκ Λισαβόνας και Λοκομοτίβ Μόσχας είναι αυτά που προκάλεσαν τη μεγαλύτερη ανησυχία. Η ομάδα της Κορυτσάς ηττήθηκε με 5-1 και 3-0 αντίστοιχα και τα «καμπανάκια» του έξυπνου συστήματος… χτύπησαν κόκκινο. Με το που μπήκαν τα ματς στο… μικροσκόπιο της UEFA, ήταν σχεδόν σίγουρο ότι θα υπάρξει διαδικασία που μπορεί να φέρει και συνέπειες. Όπως και συνέβη τελικά, με αυτές (τις συνέπειες) να είναι πολύ μεγάλες.

«Ήταν γνωστό ότι αυτή θα ήταν η απόφαση. Είμαστε πεπεισμένοι για την αθωότητα, ακόμη και αν το CAS αφήσει αυτή την απόφαση σε ισχύ, θα πάμε στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Ελβετίας», ήταν η απάντηση των ανθρώπων του αλβανικού συλλόγου μετά από αυτήν την απόφαση.