Σαράντα χρόνια μετά την ομηρία από Παλαιστινίους και το τραγικό τέλος έντεκα Ισραηλινών, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου το 1972, οι οικογένειες των θυμάτων καλούν τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή να οργανώσει μία επίσημη τελετή μνήμης.

Οι χήρες δύο αθλητών που έχασαν στο περιστατικό εκείνο τη ζωή τους επιμένουν εδώ και χρόνια στο αίτημα να υπάρχει αναφορά στα θύματα του 1972 στις τελετές έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, είτε στην εναρκτήρια ομιλία του προέδρου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής είτε με ένα λεπτό σιγής. Φοβούνται ωστόσο πως το αίτημά τους δεν θα ικανοποιηθεί ούτε στους φετινούς Αγώνες.

«Θέλουμε τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, με 10.000 αθλητές μπροστά της, να πει: “Μην μας αφήσετε να ξεχάσουμε τι έγινε στο Μόναχο”. Το θέλουμε αυτό μόνο για ένα λόγο, για να μην ξανασυμβεί», δήλωσε η Άνκι Σπίτζερ που έχασε το σύζυγό της το 1972. Πρόσθεσε πως η ΔΟΕ δεν θέλει να αναφέρεται στην τραγωδία αυτή σε μεγάλης προβολής εκδηλώσεις, όπως η τελετή έναρξης, επειδή θα δυσαρεστήσει τις αραβικές χώρες.

«Λένε πως φέρνουμε την πολιτική στους Ολυμπιακούς, το οποίο δεν είναι αλήθεια, γιατί δεν τους ζητάμε να πούμε πως είναι ήταν έντεκα Ισραηλινοί. Μας λένε πως οι αραβικές αποστολές θα σηκωθούν και θα φύγουν κι εγώ απαντώ: δεν πειράζει, αν δεν καταλαβαίνουν τι σημαίνουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, ας φύγουν».