Το Παρίσι έχει καταβάλει τεράστιες προσπάθειες, για να είναι εκείνο που θα διοργανώσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 και στο πλαίσιο αυτό έχει κινηθεί ιδιαιτέρως ενεργά ο Εμανουέλ Μακρόν. Ο πρόεδρος της Γαλλίας είχε συνάντηση με τον επικεφαλής της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Τόμας Μπαχ, στην οποία κατέστη ξανά σαφές ότι η γαλλική πρωτεύουσα θέλει να φιλοξενήσει ξανά την κορυφαία διοργάνωση.

Την ίδια αποφασιστικότητα έδειξε στην εν λόγω συνάντηση και ο δήμαρχος του Λος Άντζελες, Έρικ Γκαρτσέτι, με την αμερικάνικη πόλη επίσης να θέλει τη διοργάνωση των Αγώνων το 2024, αλλά με το Παρίσι να έχει τον πρώτο λόγο, γίνονται διεργασίες για να αναλάβει τη διοργάνωση τέσσερα χρόνια αργότερα, το 2028.

Ο Μακρόν δήλωσε «υπερηφάνεια, ταπεινοφροσύνη και αποφασιστικότητα» και ο δήμαρχος του Λος Άντζελες μίλησε για το υπερήφανο Ολυμπιακό παρελθόν της πόλης του. Η ΔΟΕ έχει σήμερα προγραμματισμένη συνάντηση, όπου αναμένεται να επικυρώσει τη σύσταση της εκτελεστικής επιτροπής για την ταυτόχρονη ανάθεση τόσο των Αγώνων του 2024 όσο και του 2028, εξασφαλίζοντας ότι και οι δύο υποψήφιοι θα φιλοξενήσουν τη διοργάνωση.

Ωστόσο, μένει να φανεί ποια πόλη θα είναι η πρώτη, τη στιγμή που και οι δύο υποψήφιοι ασκούν έντονη πίεση για να προσπαθήσουν να πάρουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024, όπου αναφέρεται και η πρότασή τους.

Η παρουσία του Μαρκόν στη συνάντηση είναι μια ασυνήθιστη κίνηση. Οι αρχηγοί κρατών εμφανίζονται γενικά μόνο κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας για την πόλη υποδοχής, η οποία φέτος θα πραγματοποιηθεί στη Λίμα του Περού, στις 13 Σεπτεμβρίου.

Ο Γκαρτσέτι, η πόλη του οποίου φιλοξένησε τους Αγώνες του 1932 και του 1984, υποστήριξε την απόφαση της ΔΟΕ να απονείμει ταυτόχρονα και τις δύο εκδόσεις. «Χαιρετίζουμε την απόφαση για την ταυτόχρονη απονομή δύο θερινών αγώνων», δήλωσε μετά από συνάντηση με τον πρόεδρο της ΔΟΕ στο Ολυμπιακό Μουσείο. Και συμπλήρωσε: «Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι, ακόμη και σε αυτό το πλαίσιο, να μοιραστούμε τη μοναδική μας ιστορία με τα μέλη της ΔΟΕ, την ψυχή του Λος Άντζελες, τη γεύση της πόλης. Είμαστε ένας εξαιρετικός συνεργάτης κάθε φορά που είχαμε τους Αγώνες».

Το Παρίσι ελπίζει επίσης να διοργανώσει τους Αγώνες για τρίτη φορά, έχοντας προηγουμένως φιλοξενήσει το 1900 και το 1924. Ο Μακρόν από την πλευρά του, τόνισε: «Ήρθα εδώ για δύο πράγματα: υπερηφάνεια, για την υποψηφιότητα με αίσθημα νίκης, αλλά και για να μεταφέρω τις παγκόσμιες αξίες του Ολυμπισμού, που υποστηρίζω πλήρως. Χρειαζόμαστε συνεργασία, συμφωνία μεταξύ των εθνών και… ανοχή, την οποία το ολυμπιακό κίνημα δείχνει καλά».

Το Παρίσι έχει ήδη αποτύχει σε τρεις προσπάθειες διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων, το 1992, το 2008 και το 2012. «Μια μοναδική ομάδα στη Γαλλία δημιούργησε αυτό το έργο», δήλωσε ο Μακρόν, που συναντήθηκε με τη ΔΟΕ δύο ημέρες μετά την εκλογή του τον Μάιο. «Το έργο αυτό χτίστηκε από μια ομάδα, την εθνική Ολυμπιακή Επιτροπή, την πόλη του Παρισιού και χαρακτηρίζεται από την πλήρη ενότητα».

Ο Μπαχ, η συνάντηση του οποίου με το Μακρόν διήρκεσε περίπου μιάμιση ώρα, σε σύγκριση με 40 λεπτά για τον δήμαρχο του Λος Άντζελες, δήλωσε ότι η απόφαση να δοθεί το «πράσινο φως» σε μια διπλή ανάθεση θα «δημιουργήσει μια κατάσταση νίκης για ολόκληρο το Ολυμπιακό κίνημα».

Το Παρίσι θεωρείται φαβορί για τους Αγώνες του 2024, με το Λος Άντζελες να δέχεται να φιλοξενήσει τους Αγώνες για το 2028. Τέσσερις άλλες πόλεις, το Αμβούργο, η Ρώμη, η Βουδαπέστη και η Βοστώνη, βρίσκονταν στη διαδρομή για τους Αγώνες του 2024 πριν εγκαταλείψουν, μετά τις ανησυχίες σχετικά με το κόστος.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.