Άραγε πόσες άλλες ομάδες υπάρχουν με το όνομα αυτής που υποστηρίζετε; Ο Νίκος Αγγελίδης, δημοσιογράφος της ΕΡΤ, γνωστός για τα οπαδικά του αισθήματα, έδωσε την απάντηση για την αγαπημένη του ΑΕΚ.

Συνέντευξη στον Βαγγέλη Κύρκο

Τον επόμενο μήνα κυκλοφορεί το βιβλίο του Νίκου Αγγελίδη με τίτλο «Όλες οι ΑΕΚ του κόσμου», το οποίο αποτελεί μια λεπτομερή καταγραφή όλων των αθλητικών σωματείων που ονομάζονται ΑΕΚ ή φέρουν ως έμβλημά τους τον δικέφαλο αετό… Ο δημιουργός του μίλησε στο newsbeast, για το «πνευματικό παιδί» του, το οποίο θα παρουσιαστεί το προσεχές διάστημα (που αλλού;) στη Νέα Φιλαδέλφεια.

gk87kesx

– Το ερώτημα που δημιουργείται στον καθένα από τον τίτλο του βιβλίου είναι το εξής: πόσες ΑΕΚ τελικά υπάρχουν;

Το βιβλίο αφορά ομάδες από όλον τον κόσμο που είτε λέγονται ΑΕΚ είτε έχουν έμβλημα τον δικέφαλο αετό. Υπάρχουν 302 ομάδες σε όλον τον κόσμο, με κάποιες από αυτές να έχουν χαθεί μετά τον πόλεμο. Το βιβλίο είναι χωρισμένο σε 10 ενότητες, με μια από αυτές να περιλαμβάνει τις ΑΕΚ που έπαψαν να υπάρχουν. Η Μικρασιατική Καταστροφή ήταν η έναρξη της ιστορίας και για κάποιες από αυτές ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος ή ο Εμφύλιος το τέλος.

pddskaeaaeek11
Η ΑΕΚ Πατρών
pddskaeaaeek10
Η ΑΕΚ Πύργου

– Συγκαταλέγεται και η ΑΕΚ Θεσσαλονίκης στις ομάδες του βιβλίου;

Εννοείται πως βρίσκεται και η ΑΕΚ Θεσσαλονίκης μέσα στο βιβλίο όπως και ο ΠΑΟΚ. Η ιστορία της ΑΕΚ Θεσσαλονίκης, άλλωστε, είναι ο προάγγελος του ΠΑΟΚ. Από το 1926 μέχρι το 1929 που συγχωνεύτηκαν οι δύο τους ήταν δύο διαφορετικά σωματεία και μάλιστα με μεγάλη αντιπαλότητα μεταξύ τους.

pddskaeaaeek6
Η ΑΕΚ Θεσσαλονίκης

– Πόσες ΑΕΚ υπάρχουν στο εξωτερικό;

Στο εξωτερικό -πλην Κύπρου- υπολογίζω ότι είναι καμιά δεκαπενταριά. Στην Κύπρο υπάρχουν επίσης πολλές ομάδες με αυτό το όνομα. Οι υπόλοιπες περίπου 200 είναι στην Ελλάδα. Δεν υπάρχει σχεδόν ούτε μια ΕΠΣ στη χώρα που να μην έχει ομάδα με το όνομα ΑΕΚ. Για παράδειγμα στην Εύβοια έχει επτά. Όπου είναι έντονο το προσφυγικό στοιχείο, έχει πολλές. Αντίστοιχο παράδειγμα είναι και τα Τρίκαλα.

pddskaeaaeek9
Η ΑΕΚ Νέας Υόρκης
pddskaeaaeek3
Η ΑΕΚ London Ontario Καναδά

– Δεν θα μπορούσα να μην ρωτήσω για τον Βόλο, με αφορμή και τον τελικό Κυπέλλου…

Στον Βόλο υπάρχει και η ιστορία της ΑΕΚ Βόλου και αυτή της Νίκης, που λεγόταν Μικρασιατικός Γυμναστικός Σύλλογος τον πρώτο χρόνο. Μάλιστα, γίνεται και γι’ αυτήν αναφορά στο βιβλίο.

– Είναι το πιο ξεχωριστό παράδειγμα η ΑΕΚ Μπελογιάννη;

Είναι και ο λόγος που ξεκίνησα να γράφω το βιβλίο. Υπάρχει μια χαρακτηριστική φωτογραφία, στην οποία φαίνεται στα μάτια και στα πρόσωπα των ανθρώπων ότι είναι πολιτικοί πρόσφυγες. Μάλιστα, στις φανέλες τους έλεγε «ΑΕΚ» και από κάτω «Λεβέντης». Δεν παρουσιάζονται οι ομάδες μόνο σε αγωνιστικό πλαίσιο, αλλά και στο πλαίσιο που ώθησε στη δημιουργία της κάθε μιας. Υπάρχει ένα ιστορικό δέσιμο και καταγράφεται τι ακριβώς έγινε και πώς οδηγήθηκε αυτό το σωματείο να έχει το όνομα ΑΕΚ ή τον δικέφαλο αετό ως σήμα του.

– Ποια είναι η σχέση που έχει η… επικεφαλής ΑΕΚ με τις υπόλοιπες;

Είναι κάποιες ομάδες που και με δική μου διαμεσολάβηση έχουν προσεγγίσει την ΑΕΚ. Θα ήθελα με αφορμή και το βιβλίο και την καταγραφή της ιστορίας τους να υπάρξει ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Είναι ομάδες που έχουν παραλάβει από την ΑΕΚ ρουχισμό, φανέλες, μπλούζες. Δεν υπάρχει κάποια που ζητήθηκε με δικό μου αίτημα να της χορηγηθεί υλικό και να μην έχει γίνει αυτό αποδεκτό. Τώρα που θα γίνει γνωστή η παρουσία όλων αυτών των ομάδων, θα είναι πολύ πιο εύκολο να ανοιχθούν πιο άμεσες σχέσεις. Υπάρχουν σωματεία που ακούνε τη λέξη ΑΕΚ και τρελαίνονται…

pddskaeaaeek7
Η ΑΕΚ Καλαμάτας

– Πότε ξεκίνησες να ασχολείσαι με το βιβλίο;

Η έρευνα έχει ξεκινήσει πριν από πέντε χρόνια, όπως και η παρουσίαση αυτών των ομάδων μέσω του site aek-live και της στήλης με όνομα αντίστοιχο του βιβλίου. Κάποια στιγμή, όταν είδα ότι είχε συγκεντρωθεί ένας τεράστιος όγκος, συνειδητοποίησα ότι χρειαζόταν πολύ περισσότερο ψάξιμο και μια καλύτερη ομαδοποίηση. Εκεί μου κόλλησε η ιδέα για κάτι  που δεν έχει ξαναγίνει για οποιοδήποτε άλλο σωματείο.

pddskaeaaeek2
Η ΑΕΚ Ντιτρόιτ

Η πλάκα είναι ότι πηγαίνοντας για την έρευνα έβλεπα ότι υπήρχαν κι άλλες ομάδες με το όνομα ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός και μάλιστα -μια από αυτές με το όνομα Παναθηναϊκός- με προσέγγισε και μου είπε «γιατί δεν κάνεις το ίδιο και για μας;». Γίνεται για πρώτη φορά αυτή η καταγραφή, έχει μια ιστορική χροιά και αυτό με ικανοποιεί πολύ.

– Εκτός από κόπο έβαλες και δικά σου χρήματα σε αυτήν την προσπάθεια. Υπήρχε κάποιος άλλος που σε βοήθησε;

Υπάρχει μια χορηγία και από την ΠΑΕ και από την ΚΑΕ ΑΕΚ. Επειδή το κόστος είναι τεράστιο και επειδή αφορά ένα λεύκωμα, καθώς η έκδοση είναι πολυτελής, το κόστος έχει πλησιάσει για την πρώτη έκδοση γύρω στα 20.000 ευρώ. ΚΑΕ και ΠΑΕ είδαν με πολύ καλό μάτι την όλη προσπάθεια και έτσι κατέστη δυνατό να ευοδωθεί.

pddskaeaaeek14
Η γυναικεία ομάδα της ΠΑΕ ΑΕΚ

– Τι θα παρακινήσει κάποιον να αγοράσει το βιβλίο;

Είναι βασικά ένα βιβλίο βιβλιοθήκης. Κάτι που μένει. Περιέχει πολλά ιστορικά στοιχεία, ανέκδοτες φωτογραφίες ασπρόμαυρες και έγχρωμες. Απευθύνεται σε όσους αρέσει το κομμάτι της ιστορίας πέρα από τον αθλητισμό. Και από ό,τι μου έχουν πει, διαβάζεται εύκολα, επειδή είναι μια συνεχής εναλλαγή μεταξύ των ομάδων και των ιστοριών των περιοχών που εδρεύουν. Βιβλίο που θα το πιάσεις και θα το τελειώσεις την ίδια ημέρα.

pddskaeaaeek8
Η ΑΕΚ Κελλιών Κύπρου

– Τι μέγεθος θα έχει;

Είναι 300 σελίδες. Κατά μέσο όρο προσπάθησα να είναι μία σελίδα για κάθε ΑΕΚ. Αν και για κάποιες υπήρχαν ελλιπή στοιχεία… Κάποιες χώρεσαν δύο σε μια σελίδα, αλλά και είναι κάποιες όπως η Πέρα Κλουμπ, για τις οποίες αφιερώθηκαν σαφώς περισσότερες σελίδες.

– Η Πέρα Κλουμπ, άλλωστε, είναι ο πρόγονος της ΑΕΚ…

Είναι πράγματι ο πρόγονος της ΑΕΚ. Μέσω του βιβλίου μεταφέραμε την ιστορία εδώ στην Αθήνα, στην Πόλη και πριν αλλάξει όνομα σε Μπέηογλου. Όπως και την ιστορία με την αρχική ονομασία του συλλόγου, τότε που λεγόταν Ερμής.

pddskaeaaeek15
Η ΑΕΚ Χάρτζιας Κύπρου

Για όσους ενδιαφέρονται να αγοράσουν «Όλες τις ΑΕΚ του Κόσμου», η τιμή του βιβλίου θα είναι γύρω στα 30 ευρώ. Από τις αρχές Ιουνίου αναμένεται να… ταξιδέψει στα βιβλιοπωλεία.

  • Οι φωτογραφίες του θέματος παραχωρήθηκαν από τον Νίκο Αγγελίδη.