Όλα είναι έτοιμα να ξεκινήσει το 13ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου στο Νταεγού. Η ελληνική ομάδα αποτελείται από 12 αθλητές και αθλήτριες, οι οποίοι έχουν ταξιδέψει στην Κορέα με πολλά όνειρα για διακρίσεις.

Πριν ένα μήνα περίπου, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Υγρού Στίβου, είχαμε αρκετές επιτυχίες και τέσσερα (ανέλπιστα) μετάλλια. Γιατί να μην γίνει το ίδιο και στο Νταεγού; Άλλωστε, όλοι οι αθλητές μας βρίσκονται σε καλή φόρμα και υπάρχουν αρκετές πιθανότητες να έχουμε σημαντικές διακρίσεις από το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα. Και μετά την Σανγκάη, να γίνει και της… Κορέας!

Πρώτες και καλύτερες οι πρωταθλήτριες μας στο τριπλούν. Βούλα Παπαχρήστου και Νίκη Πανέττα έχουν «τρελά κέφια» και με τις τελευταίες τους επιδόσεις μας έχουν κάνει να περιμένουμε πολλά από εκείνες. Η πρώτη έχει πηδήξει 14,72 ενώ η δεύτερη 14,55 που παράλληλα είναι η 5η και η 9η καλύτερες επιδόσεις παγκοσμίως αντίστοιχα. Στο συγκεκριμένο άθλημα, μας βοηθά και η παράδοση αφού Βασδέκη, Τσιαμήτα και Δεβετζή βρέθηκαν αρκετές φορές στους τελικούς των αγωνισμάτων.

Στην συνέχεια έχουμε την Νικόλ Κυριακοπούλου στο επί κοντώ που φέτος πέρασε τα 4,71, 7η στην παγκόσμια λίστα. Η ίδια δεν θέλει να λέει μεγάλα λόγια αλλά θέλει να κάνει μια καλή εμφάνιση. Ωστόσο, μια τέτοια μπορεί να φέρει κι ένα μετάλλιο, λέμε εμείς…

Στο ίδιο άθλημα, σε εξαιρετική κατάσταση βρίσκεται ο Κώστας Φιλιππίδης. Έχοντας περάσει τα 5,73 στο πανελλήνιο πρωτάθλημα, που αποτελεί 11η επίδοση στον κόσμο, και προσπαθώντας να πηδήξει ακόμα ψηλότερα, ελπίζει πως στο Παγκόσμιο θα διακριθεί.

Κώστας Μπανιώτης και Δημήτρης Χονδροκούκης θα μας εκπροσωπήσουν στο ύψος. Οι δυο τους πάνε χέρι-χέρι αφού έχουν περάσει τα 2,32 και βρίσκονται στην πρώτη δεκάδα παγκοσμίως, κάτι που αναμένεται να γίνει και τώρα στην Κορέα.

Η ώρα του Λούη Τσάτουμα έφτασε. Ο «άτυχος» πρωταθλητής μας, ο οποίος σχεδόν πάντα έχανε μια μεγάλη διοργάνωση λόγω κάποιου τραυματισμού, έχει την ευκαιρία να αγωνιστεί στο Νταεγού. Όλα τα τελευταία του άλματα είναι πάνω από 8 μέτρα, με καλύτερη όταν προσγειώθηκε στα 8,26. Μπορεί να πηδήξει πιο μακριά;

Η Ειρήνη Κοκκιναρίου είναι η πρώτη αθλήτρια της ελληνικής αποστολής που θα πέσει στα βαθιά. Βρίσκεται στην 16η θέση της παγκόσμιας λίστας στα 3 χιλιόμετρα στιπλ.

Στις ρίψεις, η Αλεξάνδρα Παπαγεωργίου στην σφύρα έχει την εμπειρία να την πετάξει ακόμα μακρύτερα από τα 70,54, καλύτερη φετινή της επίδοση, που την κατατάσσει στην 20η θέση. Στο ακόντιο, διπλή εκπροσώπηση από τους Γερβάσιο Φιλιππίδη και Σπύρο Λεμπέση. Οι δύο πρωταθλητές είναι έτοιμοι να δώσουν τον καλύτερο τους εαυτό και μετά τα 82,38 και 81,12 που έχουν ρίξει το ακόντιο αντίστοιχα, να έχουμε και νέα ρεκόρ.

Ο Κώστας Δουβαλίδης έχει τρέξει στα 110 μέτρα με εμπόδια 13.51, επίδοση που είναι 23η καλύτερη για φέτος. Στο Νταεγού φιλοδοξεί να κάνει τον καλύτερο αγώνα του και εμείς φιλοδοξούμε να τον δούμε στον τελικό.

Σε κάθε αθλητική διοργάνωση είτε σε ομαδικό, είτε σε ατομικό σπορ, υπάρχουν φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου ή των μεταλλίων. Έτσι, και στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στίβου του Νταεγού, σε κάθε αγώνισμα υπάρχουν οι υποψήφιοι για την πρώτη θέση, εκμεταλλευόμενοι και την απουσία κάποιων σημαντικών αντιπάλων τους. Για να τους δούμε…

100 μέτρα: Γιουσέιν Μπολτ:
Ο Τζαμαϊκανός, κορυφαίος αθλητής του κόσμου, «χρυσός» Ολυμπιονίκης, παγκόσμιος πρωταθλητής και ρέκορντμαν στα 100 και 200 μέτρα, δεν φαίνεται να έχει αντίπαλο, ειδικά μετά την απόσυρση του Τάισον Γκέι αλλά και του Ασάφα Πάουελ λόγω τραυματισμού.

Καρμελίτα Τζέτερ: Η Αμερικανίδα, κάτοχος της κορυφαίας φετινής επίδοσης και δυο φορές «χάλκινη» παγκόσμια πρωταθλήτρια, δύσκολα θα χάσει την πρωτιά.

200 μέτρα: Γιουσέιν Μπολτ: Τα είπαμε…

Αλισον Φέλιξ: Η Αμερικανίδα, κυρίαρχος του αγωνίσματος τα τελευταία εφτά χρόνια, έχει κατακτήσει τα τρία τελευταία χρυσά στη διοργάνωση. Θα πάρει και το τέταρτο…

400 μέτρα: Σάνια Ρίτσαρντς: Η Αμερικανίδα, παγκόσμια πρωταθλήτρια του Βερολίνου, δείχνει πως θα ξεπεράσει τη Ρωσίδα Αναστασία Καπατσίνσκαγια, που έχει την καλύτερη φετινή επίδοση στον κόσμο και θα ξαναπάρει το χρυσό.

800 μέτρα: Ντέιβιντ Ρουντίσα: Ο Κενυάτης έχει καταφέρει να καταρρίψει δυο φορές το ιστορικό ρεκόρ του Γουίλσον Κίπκετερ. Δύσκολο να χάσει…

110 μέτρα: Στους άνδρες είναι ανοιχτά τα πράγματα, με τον Ντέιβιντ Ολιβερ, πάντως, να ξεχωρίζει κόντρα στους Λιού Ξιάνγκ και Ντάιρον Ρόμπλες.

400 μέτρα με εμπόδια: Στους μόνιμους πρωταγωνιστές από το 2004 και έπειτα, στους Αμερικανούς Αντζελο Τέιλορ, Μπερσόν Τζάκσον και Κερόν Κλέμεντ, προσθέστε τη φετινή έκπληξη, τον Νοτιοαφρικανό Βαν Ζιλ.

Ύψος:
Η κυριαρχία της παγκόσμιας πρωταθλήτριας και πρωταθλήτριας Ευρώπης, της Κροάτισσας Μπλάνκα Βλάσιτς, αμφισβητείται από τη μόνιμη δευτερό-τρίτη, τη Ρωσίδα Άννα Τσιτσέροβα, που έχει κάνει φέτος 2.07! Η κόντρα των φαν δυο σταρ (έχουμε και στο site μας πολλούς) θα είναι πιο συναρπαστική από ποτέ.

Επί κοντώ:
Ο Γάλλος Ρενό Λαβιλενί, πρωταθλητής Ευρώπης στη Βαρκελώνη, δείχνει πως βρίσκεται σε καλύτερη αγωνιστική κατάσταση.

Μήκος:
Ο Αυστραλός Μίτσελ Βατ σαρώνει ότι βρίσκει στο πέρασμά του…

Τριπλούν: Ο Γάλλος Τεντί Ταμγκό, παγκόσμιος πρωταθλητής και ρέκορντμαν κλειστού, δείχνει να μην έχει αντίπαλο…

Γιαργκέλις Σαβίνιε:
Και εδώ η Κουβανή, δυο φορές παγκόσμια πρωταθλήτρια, δύσκολα θα αμφισβητηθεί…

Σφυροβολία: Η Γερμανίδα, παγκόσμια πρωταθλήτρια και κάτοχος της κορυφαίας φετινής επίδοσης στον κόσμο, Μπέτι Χάιντλερ, θα είναι έκπληξη αν χάσει…

Ακοντισμός:
Ο παγκόσμιος πρωταθλητής και δυο «χρυσός» Ολυμπιονίκης, ο Νορβηγός Αντρέα Θόρκιλντσεν, δείχνει να ξεχωρίζει…

Έπταθλο: Η Βρετανίδα, παγκόσμια πρωταθλήτρια κα πρωταθλήτρια Ευρώπης, Τζέσικα Ενίς, δείχνει να μην έχει αντίπαλο…

Αυτοί που θα μας λείψουν…

Σε ένα παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου όλοι οι φίλοι του κλασικού αθλητισμού περιμένουν να δουν τα μεγαλύτερα αστέρια του αθλήματος να δίνουν το «παρών» σε όλες τις διοργανώσεις, ώστε να υπάρχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον και μεγαλύτερη ανταπόκριση. Όμως, δυστυχώς στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Νταεγού, που θα ξεκινήσει το ερχόμενο Σάββατο στην πόλη της Νότιας Κορέας, δε θα έχουμε την τιμή και την ευκαιρία να «απολαύσουμε» όλους τους κορυφαίους. Για διάφορους λόγους, μερικοί εκ των υποψηφίων πρωταγωνιστών δε θα διεκδικήσουν κάποιο μετάλλιο ή κάποια διάκριση για την πατρίδα τους. Έχουμε και λέμε…


Τάισον Γκέι:
Ο Αμερικανός σταρ, παγκόσμιος πρωταθλητής το 2007στην Οζάκα σε 100 και 200 μέτρα, υπέστη ένα τραυματισμό στο πόδι και θα υποβληθεί σε εγχείρηση.

Τζέρεμι Γουόρινερ:
Ο Αμερικανός, «χρυσός» Ολυμπιονίκης της Αθήνας και δυο φορές παγκόσμιος πρωταθλητής στα 400 μέτρα, τραυματίστηκε την τελευταία στιγμή και έμεινε εκτός αποστολής των ΗΠΑ.

Μάικ Ρότζερς:
Ο Αμερικανός σπρίντερ βρέθηκε «θετικός» σε απαγορευμένη ουσία από ισοτονικό ποτό που κατανάλωσε και αποφάσισε να αποσυρθεί από μόνος του από τη διοργάνωση.

Στιβ Μάλινγκς: Ο Τζαμαϊκανός σπρίντερ, έχων μια από τις κορυφαίες φετινές επιδόσεις στον κόσμο στα 100 μέτρα, βρέθηκε «θετικός» σε διουρητική ουσία και αποφασίστηκε να μη συμμετάσχει, έστω και αν ακόμα δεν πρόλαβε να απολογηθεί στην ομοσπονδία στίβου της πατρίδας του.

Γιάροσλαβ Ριμπακόφ: Ο Ρώσος, παγκόσμιος πρωταθλητής του ύψους, αντιμετώπισε ένα σοβαρό τραυματισμό και, αν και προσπάθησε μέχρι την τελευταία στιγμή να τον ξεπεράσει, δεν τα κατάφερε.

Μπουλαενί Μουλαουντζί:
Ο Νοτιοαφρικανός, παγκόσμιος πρωταθλητής στα 800 μέτρα, προτίμησε να μη ρισκάρει, αφού ταλαιπωρείται από ενοχλήσεις στη μέση.

Αλεξέι Ζαγκόρνι:
Ο Ρώσος, κάτοχος της κορυφαίας φετινής επίδοσης στον κόσμο στη σφυροβολία, αντιμετώπισε ένα πρόβλημα τραυματισμού και δεν μπορεί να δώσει το «παρών».

Αλεξ Σβάρτσερ:
Ο Ιταλός, «χρυσός» Ολυμπιονίκης του Πεκίνου στα 50 χιλιόμετρα βάδην, δε θα κατέβει στο Νταεγού, λόγω έλλειψης προπονήσεων τους τελευταίους μήνες. Ενδέχεται να κατέβει, πάντως, στα 20 χιλιόμετρα.

Ασάφα Πάουελ:
Φαίνεται πως ο Γιουσέιν Μπολτ «καταράστηκ» όλους τους μεγάλους αντιπάλους του, που πέφτουν σαν τα κοτόπουλα. Ο πρώην κάτοχος της κορυφαίας επίδοσης στον κόσμο στα 100 μέτρα αισθάνθηκε την τελευταία στιγμή ενοχλήσεις από τον τραυματισμό που είχε υποστεί αρχές του μήνα στους προσαγωγούς και προτίμησε να αποχωρήσει από τη διοργάνωση.

Μπράιαν Κλέι:
Ο 31χρονος δεκαθλητής, που κατέκτησε αργυρό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004 και χρυσό το 2008 στο Πεκίνο, είχε χτυπήσει τον Ιούνιο στους προκριματικούς αγώνες των ΗΠΑ κι έκτοτε αντιμετώπιζε ενοχλήσεις στο γόνατο. Έτσι, αποφάσισε να μην συμμετάσχει.

πηγή: sportfm