Για μία ακόμη χρονιά η αυλαία της σεζόν περιλαμβάνει πράσινους πανηγυρισμούς και ερυθρόλευκη απογοήτευση. Χαράς ευαγγέλια στις τάξεις του Παναθηναϊκού, που εδραίωσε κόντρα στην αμφισβήτηση την κυριαρχία του, προβληματισμός για τη 14η σεζόν χωρίς πρωτάθλημα στον Ολυμπιακό.

Κλίμα… πανηγυρικό

Πλατιά χαμόγελα και ικανοποίηση στις τάξεις του Παναθηναϊκού μετά τη διατήρηση του τίτλου. Οι «πράσινοι» σε μία χρονιά που επικρίθηκαν και αμφισβητήθηκαν περισσότερο από ποτέ, έδωσαν τις απαντήσεις τους και την ολοκλήρωσαν με τους τίτλους του πρωταθλητή Ευρώπης και Ελλάδας. Αντιπαρήλθαν το μειονέκτημα έδρας, το 0-3 απέναντι στον Ολυμπιακό μέχρι τα μέσα του Μαΐου και τον τραυματισμό του Δημήτρη Διαμαντίδη στον τέταρτο τελικό κι έκλεισαν ιδανικά μία χρονιά, που ο ίδιος ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς τόλμησε να χαρακτηρίσει καλύτερη κι από εκείνες των τριπλ κράουν (2007 και 2009) λόγω των αντιξοοτήτων που είχε να αντιμετωπίσει η ομάδα του.

Μετά τη χθεσινή νίκη οι περισσότεροι παίκτες επέλεξαν να βγουν να διασκεδάσουν μεμονωμένα κι όχι οργανωμένα, ενώ το ομαδικό γλέντι προγραμματίστηκε για μία από τις επόμενες ημέρες, αν φυσικά δεν διασκορπιστούν οι παίκτες για διακοπές, αφού οι περισσότεροι στα μέσα Ιουλίου θα αρχίσουν προετοιμασία με τις εθνικές τους ομάδες εν όψει Ευρωμπάσκετ. Ήδη πάντως όλοι σκέφτονται το… 33ο πρωτάθλημα, αλλά και πώς θα καταφέρουν για πρώτη φορά στην ιστορία της ομάδας να κατακτήσουν back-to-back τον τίτλο της Ευρωλίγκας.

Το προσεχές διάστημα αναμένεται να τεθούν επί τάπητος και οι ανανεώσεις συμβολαίων τριών κομβικών παικτών για την ομάδα. Αντώνης Φώτσης, Κώστας Τσαρτσαρής και Στράτος Περπέρογλου μένουν ελεύθεροι και θα γίνουν συζητήσεις με τη διοίκηση της ΚΑΕ. Η επιθυμία και των τριών να παραμείνουν, όπως και του Ζέλικο Ομπράντοβιτς να τους έχει στη διάθεσή του, είναι δεδομένη, αλλά θα πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία και σε οικονομικό επίπεδο. Παράλληλα οι «πράσινοι» αναμένουν και την τιμωρία τους για τα έκτροπα που έγιναν στο φινάλε του αγώνα και θα τους στοιχίσουν κάποιες αγωνιστικές κεκλεισμένων των θυρών στο νέο πρωτάθλημα.

Απογοήτευση και αλλαγές εν όψει

Σκυμμένα κεφάλια και απογοήτευση συνέθεταν το σκηνικό στα αποδυτήρια του Ολυμπιακού. Οι «ερυθρόλευκοι» γνωρίζουν πως έχασαν μία μεγάλη ευκαιρία να κερδίσουν στο άντρο του Παναθηναϊκού και να διεκδικήσουν τον τίτλο στην έδρα τους σε πέμπτο παιχνίδι. Ωστόσο παραδέχονται πως το πρωτάθλημα δεν χάθηκε χθες, αλλά στο πρώτο παιχνίδι της σειράς, όταν απώλεσαν το πλεονέκτημα έδρας, αλλά και στον δεύτερο αγώνα όπου αποδίδουν την ήττα και στη διαιτησία. Η ουσία είναι, πάντως, πως ο Ολυμπιακός τελείωσε τη χρονιά με τέσσερις νίκες σε επτά ματς απέναντι στον αιώνιο αντίπαλο, αλλά έμεινε με μοναδική παρηγοριά το Κύπελλο, έχοντας μάλιστα φέτος αποκλειστεί πρόωρα στην Ευρωλίγκα από τη Σιένα μετά από δύο συνεχείς παρουσίες σε Final 4.

Ήδη στον Ολυμπιακό σχεδιάζουν την επόμενη μέρα. Ο Ντούσαν Ίβκοβιτς θα είναι τεράστια έκπληξη αν δεν συνεχίσει στον πάγκο της ομάδας. Άλλωστε έχει συμβόλαιο και στην αγορά δεν υπάρχουν προπονητές με το δικό του βιογραφικό. Στο ρόστερ αναμένονται αρκετές, όχι όμως ριζικές αλλαγές. Το συμβόλαιο του Θοδωρή Παπαλουκά λήγει και μοιάζει δύσκολο να ανανεωθεί, ενώ τελειώνουν τα συμβόλαια των Μαυροκεφαλίδη, Πελεκάνου, Γκόρντον και Χαλπερίν. Ο Γιάννης Μπουρούσης έχει συμβόλαιο μέχρι το 2012, αλλά διατηρεί οψιόν για να μετακομίσει στο ΝΒΑ, ενώ ο Μίλος Τεόντοσιτς δεσμεύεται επίσης για έναν ακόμη χρόνο, στο συμβόλαιό του υπάρχει Buy out 1,3 εκατ. ευρώ και ο Ολυμπιακός διατηρεί το δικαίωμα να τον κρατήσει «ματσάροντας» οποιαδήποτε πρόταση γίνει στον Σέρβο γκαρντ. Επισφαλής είναι η θέση παικτών με συμβόλαια, όπως οι Κέσελ και Νίλσεν, που δεν ικανοποίησαν. Ο «Ντούντα», εφόσον τελικά παραμείνει στον πάγκο, θα απουσιάσει από σχεδόν ολόκληρη την προετοιμασία, αφού στα μέσα Ιουλίου πιάνει δουλειά στην εθνική Σερβίας και το Ευρωμπάσκετ της Λιθουανίας ολοκληρώνεται στις 18 Σεπτεμβρίου.

Πηγή: sport-fm.gr