Δώδεκα χρόνια μετά την τελευταία της παρουσία σε τελικά ευρωπαϊκού πρωταθλήματος και δέκα γενικά σε οποιαδήποτε μεγάλη διοργάνωση, η Εθνική Ελλάδας έχει ραντεβού με την ιστορία στην Τιφλίδα, όπου θα αντιμετωπίσει τη Γεωργία με στόχο τη νίκη που θα τη στείλει στο Euro 2024.

Η ομάδα του Γκουστάβο Πογέτ τερμάτισε στην 3η θέση του ομίλου της στα προκριματικά, πίσω από τις Γαλλία και Ολλανδία που ήταν εξαρχής τα μεγάλα φαβορί. Η εξαιρετική πορεία της στο περσινό Nations League, όμως, της έδωσε μια δεύτερη ευκαιρία μέσω των αγώνων μπαράζ. Μια ευκαιρία που δεν θα πρέπει να πάει χαμένη, με τους πάντες να περιμένουν από το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα την πρόκριση.

Αν συμβεί αυτό, θα είναι η 5η φορά που η Ελλάδα θα βρεθεί στα τελικά ενός Euro, με την αρχή να γίνεται το 1980 από τα ιταλικά γήπεδα. Και με δεδομένο ότι το μόνο αποτέλεσμα που μπορεί να μας δώσει αυτή την πρόκριση είναι η νίκη, είναι μια καλή ευκαιρία να θυμηθούμε τα αποτελέσματα που μάς έστειλαν στα τελικά ευρωπαϊκού πρωταθλήματος τις προηγούμενες φορές.

Ελλάδα – Σοβιετική Ένωση 1-0: Η πρώτη μεγάλη πρόκριση

Στις 12 Σεπτεμβρίου 1979 η Εθνική Ελλάδας υποδέχθηκε τη Σοβιετική Ένωση στο κατάμεστο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, γνωρίζοντας ότι με νίκη θα έπαιρναν την πρόκριση για τα τελικά του Euro 1980 που θα γινόταν στην Ιταλία. Ήταν ένα ιστορικό παιχνίδι για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα που πάντα είχε καλούς παίκτες, ποτέ όμως δεν κατάφερνε να πάρει την πρόκριση για μια μεγάλη διοργάνωση. Εκείνη την ημέρα, όμως, αυτό θα άλλαζε. Το γκολ του Νικολούδη στο 25ο λεπτό έφερε το 1-0 που ήταν και το τελικό αποτέλεσμα, με τον Αλκέτα Παναγούλια και τους παίκτες του να πανηγυρίζουν την πρώτη πραγματικά μεγάλη στιγμή της Εθνικής ομάδας.

Ισπανία – Ελλάδα 0-1: Η… προαναγγελία του έπους του 2004

Τυπικά η Εθνική ομάδα εξασφάλισε την πρόκριση στα τελικά του Euro 2004 με τη νίκη επί της Ιρλανδίας στη Λεωφόρο. Ουσιαστικά, όμως, το καθοριστικό βήμα είχε γίνει στο εκτός έδρας παιχνίδι με την Ισπανία. Εκεί όπου η ομάδα του Ότο Ρεχάγκελ έκανε αυτό που μάλλον κανείς δεν περίμενε. Στις 7 Ιουνίου 2003 με ένα γκολ του Γιαννακόπουλου η Ελλάδα νικούσε με 1-0 εκτός έδρας την Ισπανία, την οποία θα συναντούσε στη συνέχεια και στον όμιλό της στο Euro. Εκεί όπου θα έπαιρνε ξανά θετικό αποτέλεσμα (1-1 με Χαριστέα) και θα έπαιρνε την πρόκριση για τα νοκ άουτ, στην πορεία προς την απόλυτη τρέλα με την κατάκτηση του τροπαίου.

Τουρκία – Ελλάδα: Νίκη, εκδίκηση, πρόκριση

Αν και κάτοχος του τίτλου, η Εθνική Ελλάδας έπρεπε να παίξει προκριματικά για να πάρει το εισιτήριο για το Euro 2008. Προκριματικά στα οποία έζησε και μία από τις πιο άσχημες βραδιές της ιστορίας της με το 1-4 από την Τουρκία στο Καραϊσκάκη. Από εκείνη την ημέρα ο Ότο Ρεχάγκελ και οι παίκτες του περίμεναν την ώρα της εκδίκησης και τελικά αυτή ήρθε στις 17 Οκτωβρίου 2007. Με σκόρερ τον Αμανατίδη το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα πήρε τη νίκη με 1-0 στην Κωνσταντινούπολη, πήρε εκδίκηση για την ήττα εντός έδρας και πήρε παράλληλα και την πρόκριση για τα τελικά του Euro.

Ισραήλ – Ελλάδα 0-1: Νίκη πρόκρισης με Νίνη

Ο Ότο Ρεχάγκελ αποτελούσε παρελθόν, ο Φερνάντο Σάντος τον είχε διαδεχθεί και η Εθνική Ελλάδας ήθελε να πάρει την πρόκριση για τρίτο συνεχόμενο Euro. Και τα κατάφερε. Στις 2 Σεπτεμβρίου 2011 το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα πραγματοποίησε εξαιρετική εμφάνιση και με γκολ του Νίνη επικράτησε του Ισραήλ με 1-0 εκτός έδρας, αποτέλεσμα που το διατήρησε στην κορυφή της βαθμολογίας του ομίλου. Βασικά, αυτό ήταν το πλέον καθοριστικό αποτέλεσμα για την εξασφάλιση της πρόκρισης, με την Εθνική ομάδα να πάει στο Euro 2012 και να φτάνει ως τους «8», όπου αποκλείστηκε από τη Γερμανία.