Μετά τις ήττες τους το βράδυ της Πέμπτης (30/11) για τη φάση των ομίλων του Europa League, ο Ολυμπιακός, ο Παναθηναϊκός και η ΑΕΚ δεν έχουν πιθανότητες να περάσουν στα νοκ άουτ του θεσμού, αλλά έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν στο Europa Conference League.

Αν περάσουν, θα αγωνιστούν στις 15 και 22 Φεβρουαρίου του 2024 και θα μάθουν τους αντιπάλους τους στην κλήρωση που θα γίνει στις 18 Δεκεμβρίου και θα καθορίσει τα ζευγάρια του έξτρα προκριματικού γύρου, όπου οι ομάδες, που προέρχονται από το Europa League, αναμετρώνται με τις δεύτερες των ομίλων του Europa Conference League.

Κρατούν την τύχη τους στα χέρια τους

Τώρα, όλες οι ομάδες κρατούν την τύχη τους στα χέρια τους, με τα πράγματα να είναι πιο ξεκάθαρα στην περίπτωση του Ολυμπιακού και της ΑΕΚ, ενώ ο Παναθηναϊκός θα χρειαστεί να περιμένει λίγο παραπάνω, κι αυτό γιατί η Μακάμπι Χάιφα παίζει με τη Βιγιαρεάλ στις 6 Δεκεμβρίου το ματς που χρωστούν.

Ο Ολυμπιακός, την τελευταία αγωνιστική, αρκεί να μην χάσει εντός έδρας από την Μπάτσκα Τόπολα (14/12), για να πάρει το εισιτήριο. Το ίδιο ισχύει και για την ΑΕΚ, που επισκέπτεται τον Άγιαξ στο Άμστερνταμ (14/12). Την ίδια ημέρα ο Παναθηναϊκός θα υποδεχθεί στο «Απόστολος Νικολαΐδης» τη Μακάμπι Χάιφα. Επί του παρόντος έχει πλεονέκτημα τριών βαθμών. Αν η Μακάμπι Χάιφα ξεπεράσει τη Βιγιαρεάλ με διαφορά πέντε τερμάτων, τότε οι «πράσινοι» θα θέλουν μονάχα τη νίκη. Σε διαφορετική περίπτωση θα τους βολεύει και η ισοπαλία.

Οι πιθανοί αντίπαλοι

Όσον αφορά τους πιθανούς αντιπάλους τους σε περίπτωση που περάσουν στον έξτρα νοκ άουτ γύρο του Europa Conference League, η μόνη… σίγουρη είναι η Άιντραχτ Φρανκφούρτης, που θα τερματίσει δεύτερη πίσω από τον ΠΑΟΚ. Από εκεί κι έπειτα, στο δρόμο τους μπορεί να βρεθούν η Λιλ ή η Σλόβαν Μπρατισλάβας, η Γάνδη ή η Μακάμπι Τελ Αβίβ, η Ντιναμό Ζάγκρεμπ ή η Αστάνα ή η Μπαλκάνι, η Κλαμπ Μπριζ ή η Μπόντο Γκλιμτ, η Άστον Βίλα ή η Λέγκια Βαρσοβίας ή η Άλκμααρ, η Φιορεντίνα ή η Φερεντσβάρος ή η Γκενκ και τέλος η Νόρντζελαντ ή η Λουντογκόρετς ή η Φενέρμπαχτσε.

Κι όσο για το ποια ομάδα θα βρει μπροστά του ο ΠΑΟΚ στους «16» τον Μάρτιο, αυτό θα εξαρτηθεί από το ποιες θα περάσουν τον έξτρα νοκ άουτ γύρο. Η κλήρωση θα γίνει στις 23 Φεβρουαρίου και δεν θα μπορέσει να αναμετρηθεί με την ΑΕΚ, τον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό σε περίπτωση που βρεθούν σε αυτή τη φάση του θεσμού.