Σχεδόν ένας μήνας έχει περάσει αφότου ξέσπασε ο πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς στην Λωρίδα της Γάζας κι ο Ενές Καντέρ, γνωστός Τούρκος μπασκετμπολίστας, γνωστός για τα φιλειρηνικά συναισθήματά του και τις απόψεις του που τον έχουν φέρει αντιμέτωπο με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πήρε θέση.

Ο Ενές Καντέρ με ανάρτησή του στο X μίλησε για τον πόλεμο, πως θα μπορούσε να βρεθεί λύση και απαντάει και σε όσους τον κατηγόρησαν ως «υποκριτή» και «ψευτο-μουσουλμάνο».

«Από τότε που άρχισε ο πόλεμος, με έχουν αποκαλέσει ψεύτικο μουσουλμάνο, υποκριτή, λέγοντάς μου ότι δεν έπρεπε να πάρω το επώνυμο Freedom ή ότι θα έπρεπε να είμαι στους δρόμους και να διαμαρτύρομαι με τους Παλαιστίνιους. Αυτή δεν είναι η λύση που χρειαζόμαστε. Το να πάω μπροστά από έναν χασάπη Κοσέρ και να κουνάω μια παλαιστινιακή σημαία δεν πρόκειται να τερματίσει τον πόλεμο», είπε χαρακτηριστικά ο Καντέρ, που στο NBA έπαιξε για τους Γιούτα Τζαζ, Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ, Πόρτλαντ Τρέιλ Μπλέιζερς, Νιού Γιόρκ Νικς και Μπόστον Σέλτικς, ενώ στο παρελθόν συνδέθηκε και με το ενδεχόμενο να φορέσει τη φανέλα του Παναθηναϊκού.

«Ούτε το να έρθουν Εβραίοι μπροστά από ένα τζαμί και να ανεμίσουν μια ισραηλινή σημαία είναι η λύση. Σε κάθε πόλη, χώρα και ήπειρο υπάρχουν Εβραίοι και Μουσουλμάνοι διχασμένοι αυτή τη στιγμή. Κοιτάξτε την ιστορία μας, οι Μουσουλμάνοι και οι Εβραίοι είναι ξαδέλφια. Είμαστε οικογένεια», συνέχισε ο 31χρονος σέντερ.

«Ως μουσουλμάνος, φυσικά και νοιάζομαι για τους Παλαιστίνιους. Έχω επίσης καρδιά και φυσικά νοιάζομαι για τους αθώους Ισραηλινούς που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της 7ης Οκτωβρίου – και ναι, όλοι οι όμηροι πρέπει να απελευθερωθούν αμέσως. Πείτε με όπως θέλετε, αλλά μόλις τελειώσει αυτός ο πόλεμος, ο κόσμος θα ψάχνει για ειρηνοποιούς που θα φέρουν τις δύο πλευρές κοντά. Είμαι ένας από αυτούς, αλλά ένας δεν είναι αρκετός. Ελάτε μαζί μου και ας αρχίσουμε να χτίζουμε γέφυρες και να γκρεμίζουμε κάθε τοίχο που μας χωρίζει. Σας αγαπώ», καταλήγει στο μήνυμά του.