Η Τσε Φλόρες επιβεβαίωσε στο περιοδικό «GQ» ότι είναι ο πρώτος μη δυαδικός τρανς (σ.σ: κάποιος που δεν ταυτίζεται με το φύλο που γεννήθηκε και έχει επίσης ταυτότητα φύλου που δεν μπορεί να κατηγοριοποιηθεί αποκλειστικά ως άνδρας ή γυναίκα) διαιτητής στα μεγάλα επαγγελματικά πρωταθλήματα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

«Ένα πράγμα που μου έλειπε ήταν ότι κανείς δεν ήξερε πώς προσδιοριζόμουν. Το να με μπερδεύουν με αυτήν/αυτόν ήταν πάντα σαν μια μικρή παρακέντηση στο στομάχι. Κάτι που με ενοχλούσε. Τώρα μπορώ να ταξιδέψω στον κόσμο και ακόμη και να είμαι στη δουλειά πολύ πιο άνετα», είπε η Φλόρες, η οποία προτιμάει να προσδιορίζεται ως «οι» και όχι ως γυναίκα.

Θα είναι η δεύτερη σεζόν ως διαιτητής του ΝΒΑ, αφού την περασμένη σφύριξε 35 αγώνες. Το 2021-22 συμμετείχε σε άλλους 12 αγώνες, αλλά όχι ως μόνιμο μέλος.

Κάποια στελέχη του ΝΒΑ δεν θα έχουν εκπλαγεί από τη δήλωσή της Φλόρες, αφού γνώριζαν ήδη πώς αυτοπροσδιοριζόταν εδώ και αρκετούς μήνες. Πολλοί από τους διαιτητές το έμαθαν όταν αποκαλύφθηκε στις συναντήσεις προετοιμασίας τον περασμένο μήνα.

Η Φλόρες έχει μεγάλη εμπειρία στη διαιτησία, έχοντας «σφυρίξει» σε παιχνίδια για σχεδόν μια δεκαετία στη G League και στο WNBA, διαιτητεύοντας αγώνες στους τελικούς και των δύο, καθώς και στο NCAA γυναικών.

«Απλώς σκέφτομαι τα νεότερα παιδιά που είναι σε ανάλογη κατάσταση με τη δική μου, και να μην προσδιορίζονται όπως θα ήθελαν. Δεν χρησιμοποιώ το ΝΒΑ για να κερδίσω πλεονέκτημα με κανέναν τρόπο. Αυτό είναι απλώς για να ενημερώσω τους νέους ότι μπορούμε να υπάρχουμε, ότι μπορούμε να έχουμε επιτυχία με κάθε τρόπο», πρόσθεσε.