Στο ΣτΕ πυρόπληκτοι υποψήφιοι φοιτητές για τη μοριοδότηση

Οι προσφεύγοντες στρέφονται κατά της ΚΥΑ, η οποία διόρθωσε τις προϋποθέσεις για τους πυρόπληκτους μαθητές


ΚΟΙΝΩΝΙΑΔΙΚΑΣΤΙΚΟ
17:07
18/10/2018
Στο ΣτΕ πυρόπληκτοι υποψήφιοι φοιτητές για τη μοριοδότηση
1
loading

Στη δικαιοσύνη προσέφυγαν δύο πυρόπληκτοι υποψήφιοι φοιτητές ζητώντας να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και παράνομη υπουργική απόφαση με την οποία περιορίστηκε ο κύκλος των πριμοδοτούμενων μαθητών για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Τα σπίτια των δυο νέων στο Μάτι έχουν υποστεί ζημιές και είναι τυπικά και στατικά μόνο κατοικήσιμα όπως αναφέρουν σε προσφυγή που κατέθεσαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας με αποτέλεσμα να χάνουν το πριμ των μορίων. Οι προσφεύγοντες στρέφονται κατά της κοινής υπουργικής απόφασης η οποία διόρθωσε τις προϋποθέσεις για να μοριοδοτούνται οι πυρόπληκτοι μαθητές κατά την εισαγωγή τους στα Πανεπιστήμια (ΑΕΙ) με 20% προσαύξηση του συνόλου των μορίων που έλαβαν κατά τις εισαγωγικές εξετάσεις και όπως υποργαμμίζουν τους στερεί τη δυνατότητα να υπαχθούν στις ευεργετικές διατάξεις της.

Όπως αναφέρουν η επίμαχη υπουργική απόφαση αυθαίρετα προέβη σε εκ νέου θέσπιση κριτηρίων και μάλιστα αυστηρότερων για την υπαγωγή των πληγέντων στην ευεργετική ρύθμιση της ΠΝΠ, με αποτέλεσμα να παραβιάζεται η συνταγματική αρχής της ισότητας και της αναλογικότητας, καθώς και το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στην παιδεία.

Υπενθυμίζεται ότι μετά τη φονική φωτιά στο Μάτι αποφασίστηκε τα παιδιά των οικογενειών που περιέρχονται ή περιήλθαν προσωρινά ή μόνιμα σε κατάσταση απρόβλεπτης ανάγκης εξαιτίας των πυρκαγιών, πριμοδοτούνται και μοριοδοτούνται. Στη συνέχεια, όμως, νεότερη υπουργική απόφαση αναφέρει ότι η πριμοδότηση ισχύει για «τα τέκνα θανόντων», καθώς και τα τέκνα των οποίων «η μόνιμη πρώτη κατοικία έχει καταστραφεί ολοσχερώς ή έχει υποστεί τέτοιας έκτασης λειτουργικές ζημιές που τις καθιστούν μη κατοικήσιμη ή η επιχείρηση γονέα έχει καταστραφεί ολοσχερώς».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

1
σχόλιο
  1. avatar NRG

    Αντισυνταγματική είναι η μοριοδότηση εξ' αρχής. Ας βρεί άλλους (οικονομικούς) τρόπους να τους βοηθήσει το κράτος, όχι με μοριοδοτήσεις ή διορισμούς

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει