Στα γρανάζια της γραφειοκρατίας… κόλλησε για ακόμη μια φορά η δίκη  του  Κώστα Πάσσαρη ο οποίος εξακολουθεί να κρατείται σε φυλακές της Ρουμανίας. Το εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας ήταν σήμερα και πάλι κενό καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία που απαιτείται για την έκδοση του διαβόητου κακοποιού στη χώρα μας προκειμένου να δικαστεί για σειρά κακουργηματικών πράξεων μεταξύ αυτών και για τις δολοφονίες δυο αστυνομικών και τον τραυματισμό ενός σωφρονιστικού υπαλλήλου, στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο της Νίκαιας, το Φεβρουάριο του 2001.

Η δίκη αναβλήθηκε για τρίτη φορά, για τις 17 Απριλίου 2019, καθώς με την έναρξη της διαπιστώθηκε πως στην δικογραφία δεν υπήρχε η απαντητική επιστολή των Ρουμάνων σε έγγραφο των ελληνικών εισαγγελικών αρχών το οποίο διευκρίνιζε ότι δεν είναι σε θέση να προσδιορίσει την διάρκεια της δίκης Πάσσαρη στην Ελλάδα αλλά σε κάθε περίπτωση η χώρα μας αναλαμβάνει όλα τα έξοδα της μεταφοράς και της κράτησης του.

Η απάντηση ήρθε μετά από σχετική ερώτηση των ρουμανικών αρχών που ζητούσαν εκτιμήσεις για το χρόνο που θα διαρκέσει η δίκη Πάσσαρη αλλά και για το ποιος θα καλύψει τα έξοδα του κατά τη διάρκεια της προσωρινής έκδοσης του στη χώρα μας.

Το… γαϊτανάκι της αλληλογραφία ξεκίνησε στις 21 Αυγούστου 2018 όταν το Γραφείο της Ρουμανίας στη Eurojust απέστειλε email, προς τις ελληνικές αρχές, ζητώντας συμπληρωματικές πληροφορίες περί της προσωρινής παράδοσης του κακοποιού, όπως για το χρονικό διάστημα  που θα παραμείνει  στην Ελλάδα, εγγυήσεις ότι θα επιστραφεί στη Ρουμανία στο τέλος του συμφωνημένου χρόνου, αλλά και ότι τα έξοδα μεταφοράς του προς και από τη Ρουμανία θα καταβληθούν από τις Ελληνικές Αρχές.

Η ελληνική πλευρά απέστειλε την απάντηση της δυο ημέρες αργότερα υπογραμμίζοντας πως δεν μπορεί να προσδιοριστεί με ακρίβεια το απαιτούμενο χρονικό διάστημα κατά το οποίο θα παραμείνει στη χώρα μας, ενώ στις 28 Αυγούστου, σύμφωνα  με έγγραφο που περιλαμβάνεται στη δικογραφία,  η εισαγγελία Εφετών συμπλήρωσε πως η ελληνική πλευρά θα καλύψει πλήρως τα έξοδα του Κώστα Πάσσαρη. Τώρα οι ελληνικές αρχές βρίσκονται σε αναμονή της απάντησης της Ρουμανίας, σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν στο δικαστήριο.

Η έκδοση του Κώστα Πάσσαρη έχει μετατραπεί σε σίριαλ καθώς επί σειρά ετών σκοντάφτει σε διαδικαστικά θέματα παρά το γεγονός ότι ο ίδιος, μέσω του συνηγόρου του, δηλώνει πως θέλει έρθει και να δικαστεί στη χώρα μας.

Η αλληλογραφία μεταξύ των δυο χωρών για το θέμα Πάσσαρη είναι σε εξέλιξη εδώ και χρόνια αλλά ποτέ δεν κατάφερε να ολοκληρωθεί καθώς άλλοτε υπήρξε εμπλοκή με τις μεταφράσεις και άλλοτε καθυστερήσεις στις απαντήσεις από τις αρμόδιες αρχές και από τις δυο χώρες.

Οι συγγενείς των θυμάτων, οι οποίοι ήταν στο δικαστήριο, διαμαρτύρονται καθώς  εδώ και περίπου 20 χρόνια αναμένουν την τιμωρία των υπευθύνων για το χαμό των δικών τους ανθρώπων.

«Κάθε αναβολή μας σκοτώνει ξανά. Το άκουσμά της γίνεται σφαίρα στην καρδιά μας. Φοβόμαστε ότι η δίκη δεν θα γίνει ποτέ. Κάνουμε έκκληση να γίνει η δίκη, πριν παραγραφούν τα εγκλήματα», δήλωσε ο δικηγόρος των συγγενών των θυμάτων. Αίσθηση δε προκάλεσε ότι 20 χρόνια μετά πολλοί από τους μάρτυρες έχουν αποβιώσει γεγονός που προκαλεί προβληματισμό στους συγγενείς των θυμάτων οι οποίοι φοβούνται  όπως λένε ότι «οδηγούμαστε σε μια δίκη απόντων με κίνδυνο να μην υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία».

Η προσωρινή έκδοση του Πάσσαρη δρομολογήθηκε από την οικογένεια θύματος, καθώς το ρουμανικό κράτος δεν δέχτηκε την οριστική έκδοσή του για να δικαστεί στην Ελλάδα, μέχρι να εκτίσει την ποινή των δις ισόβια που του έχουν επιβάλει τα Ρουμανικά δικαστήρια.

Εκτιμάται, από νομικούς κύκλους, ότι με ευεργετικό υπολογισμό της συγκεκριμένης ποινής, ο Κώστας Πάσσαρης θα μπορούσε ενδεχομένως να αποφυλακιστεί από τις Ρουμανικές φυλακές περίπου μετά από το 2020 με ανοιχτό, όμως, τον κίνδυνο μέχρι τότε να έχουν παραγραφεί τα εγκλήματά του στην Ελλάδα.