Στον εισαγγελέα οδηγήθηκαν τα φερόμενα ως μέλη της «μαφίας των δυτικών προαστίων» ο οποίος άσκησε σε βάρος τους ποινική δίωξη για: εγκληματική οργάνωση, διακεκριμένη (με όπλα), υπόθαλψη μελών εγκληματικής οργάνωσης  (σ.σ. αφορά τρεις αστυνομικούς), νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος, κλοπές διακεκριμένες κατ’ επάγγελμα, κατά συνήθεια, κατά συρροή κλπ. οπλοφορία, οπλοκατοχή, παραχάραξη και προμήθεια και κατοχή κάνναβης .

Οι κατηγορούμενοι παραπέμφθηκαν σε ανακριτή από τον οποίο ζήτησαν και έλαβαν προθεσμία για να απολογηθούν την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη.

Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες σπείρες διαρρηκτών που δρούσε με όρους μαφίας και χτυπούσε στοχευμένους στόχους στην Αττική και την περιφέρεια και η οποία εξαρθρώθηκε από την ΕΛ.ΑΣ. μετά από μυστική έρευνα διάρκειας τουλάχιστον οκτώ μηνών που μετείχαν περισσότεροι από 600 αστυνομικοί.

Συνολικά, συνελήφθησαν 35 μέλη της σπείρας, ενώ κατηγορούνται ότι συμμετέχουν σ’ αυτή συνολικά 90 άτομα, όλοι Ελληνες Ρομά.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι κατηγορούμενοι έχουν διαπράξει πάνω από 150 διαρρήξεις σε γραφεία εταιρειών και βίλες σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Ημαθία, Λάρισα και άλλες περιοχές της περιφέρειας. Οι αστυνομικοί εντόπισαν σχεδόν 1 εκατ. ευρώ σε μετρητά, χρυσές λύρες και τιμαλφή κρυμμένα μέσα σε τοίχους, απορροφητήρες, κάτω από πλακάκια και άλλες πρωτότυπες κρυψώνες μέσα στις βίλες που ζούσαν τα ηγετικά μέλη της σπείρας.