Στη νοσηλεία της Μαλένας στο νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» αλλά και στις δραματικές στιγμές, κατά τις οποίες προσπαθούσαν να την επαναφέρουν στη ζωή, αναφέρθηκε η παιδίατρος, Μαρία Νικήτα, καταθέτοντας ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου, όπου δικάζεται η Ρούλα Πισπιρίγκου για τους θανάτους των δύο κοριτσιών της, Μαλένας και Ίριδας.

«Ήταν η καλή λευχαιμία, που δεν σου δημιουργεί πρόβλημα. Είχαμε μια λευχαιμία, που έβαινε καλά», κατέθεσε η μάρτυρας, αναφερόμενη στην ασθένεια της Μαλένας. «Ήταν ένα παιδί που δεν προβλημάτιζε… Ήταν άριστο κλινικά το παιδί», είπε με κατηγορηματικό τρόπο η γιατρός, η οποία ήταν η τελευταία που το εξέτασε και παραδέχτηκε πως σοκαρίστηκε όταν το βρήκε «νεκρό», ενώ χαρακτήρισε αιφνίδιο τον θάνατό του.

«Το παιδί είναι μπλε – Χτυπάει η αντλία»

Η παιδίατρος ανακάλεσε στη μνήμη της τις τελευταίες ώρες της νοσηλείας του παιδιού αλλά και τη στιγμή που η Ρούλα Πισπιρίγκου «αναστατωμένη και σοκαρισμένη» την πλησίασε και της είπε: «Το παιδί είναι μπλε. Χτυπάει η αντλία».

«Όταν το μεσημέρι πήγα στο δωμάτιο, το παιδί ήταν στον παιδότοπο και το φωνάξαμε… Θυμάμαι, το παιδί ήταν μια χαρά. Δεν με προβλημάτισε κάτι. Το παιδί αυτό δεν ήταν ταλαιπωρημένο, ήταν ένα «καλό παιδί»… Το χρώμα του, όπως καθόταν…,η όψη του ήταν καλή. Δεν είχε κάτι να προβληματίζει.

Αν ήταν κάτι κλινικά σημαντικό, θα έδινα σχετική οδηγία, μια αγωγή…», κατέθεσε, ενώ η περιγραφή της εικόνας του παιδιού, την ημέρα του θανάτου, από τη γιατρό φάνηκε να ενόχλησε την κατηγορούμενη, η οποία κρατούσε σημειώσεις. Η παιδίατρος περιέγραψε στο δικαστήριο τα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν μέχρι να βρει νεκρό το παιδί.

«Ήμουν στον διάδρομο μαζί με τη νοσηλεύτρια, έξω από την πόρτα ενός δωματίου. Τα μεσημέρια υπάρχει μια απόλυτη ηρεμία στον όροφο…», είπε και αφηγήθηκε πώς η Ρούλα Πισπιρίγκου τις πλησίασε. «Εγώ βλέπω τη μαμά με την άκρη του ματιού μου να βγαίνει και να έρχεται προς το μέρος μου, αναστατωμένη, σοκαρισμένη. Όταν την είδα, είπα “κάτι έχει γίνει”. Ήταν αναστατωμένη, με προβλημάτισε. Πλησίασε με γρήγορο βήμα. Ερχόμενη λέει: «Το παιδί είναι μπλε – χτυπάει η αντλία». Ήταν αναστατωμένη…

Φύγαμε με τη νοσηλεύτρια να πάμε στο δωμάτιο», κατέθεσε.

Πρόεδρος: Αν έτρεχε πριν στρίψει στον διάδρομο, θα την ακούγατε;

Μάρτυρας: Υποθέτω πως ναι.

Πρόεδρος: Ακούσατε κάποιον να φωνάζει;

Μάρτυρας: Όχι.

Πρόεδρος: Η μητέρα μίλησε σιγανά ή δυνατά;

Μάρτυρας: Ήταν αναστατωμένη… Δεν άκουσα βήματα, την είδα.

Πρόεδρος: Αν φώναζε, θα την ακούγατε;

Μάρτυρας: Ναι. Έχει τύχει να είμαι μέσα στο γραφείο και να ακούσω τον γονιό να ουρλιάζει, όμως ο καθένας αντιδρά διαφορετικά.

«Έχω παιδί που έχει πεθάνει. Ελάτε γρήγορα!»

Η γιατρός ανέφερε πως μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα βρέθηκε μαζί με τη νοσηλεύτρια στο δωμάτιο, όπου βρήκε το παιδί χωρίς αναπνοή, «νεκρό».

«Το κοριτσάκι ήταν σε πλαγιά θέση στο κρεβάτι με το πρόσωπο προς το παράθυρο. Θυμάμαι ότι γυρίσαμε το παιδί ανάσκελα.

Το παιδί ήταν ωχρό, δεν ανέπνεε. Αμέσως άνοιξα τα μάτια του. Ήταν σε μυδρίαση. Άκουσα ότι δεν έχει παλμό και είχα ένδειξη ότι δεν κυκλοφορεί το αίμα. Ήταν χαλαρό, λυμένο… Η νοσηλεύτρια έπαιρνε την πίεση, έβαλε οξυγόνο.

Συνειδητοποιώ ότι το παιδί δεν είναι ζωντανό.

Ήρθε και τρίτη νοσηλεύτρια.

Από το κινητό πήρα τη μονάδα στις 17.15.

Είπα: “Έχω παιδί που έχει πεθάνει. Ελάτε γρήγορα!”», κατέθεσε και πρόσθεσε πως ήταν σοκαρισμένη, καθώς δεν της είχε ξανατύχει «καλό παιδί να φεύγει έτσι». «Σοκαρίστηκα, όταν διαπίστωσα ότι το παιδί ήταν νεκρό», ανέφερε χαρακτηριστικά και περιέγραψε πως ξεκίνησε αμέσως ΚΑΡΠΑ και ειδοποίησε τη ΜΕΘ. «Δεν το πίστευα ότι το παιδί ήταν πεθαμένο», σημείωσε.

«Η μαμά ήταν πανικοβλημένη. Έλεγε: «Σας παρακαλώ, βοηθήστε το παιδί μου!». Ήταν μια φυσιολογική αντίδραση, που μου έχει μείνει ως εικόνα… Η αγωνία και το άγχος», είπε και στη συνέχεια αναφέρθηκε στη στιγμή που ανακοίνωσαν στους γονείς τον θάνατο της Μαλένας.

«Ήταν σοκαρισμένοι οι άνθρωποι στην ανακοίνωση…

Άνθρωποι που χάνουν το παιδί τους χωρίς να το περιμένουν», ανέφερε μεταφέροντας στο δικαστήριο την εικόνα της κατηγορούμενης, που ζητούσε «με αγωνία να σώσουν το παιδί, κρατώντας το κεφάλι της».

Πρόεδρος: Οι γονείς σας ρώτησαν τι έγινε, γιατί έφυγε το παιδί;

Μάρτυρας: Όχι εμένα… Όταν μάζεψαν τα πράγματα, ήρθαν, μας ευχαρίστησαν και μας χαιρέτησαν. Δεν ήταν επιθετικοί. Ήταν πολύ ευγενικοί οι άνθρωποι, πολύ σωστοί απέναντί μας.

Η μάρτυρας, απαντώντας σε σειρά ερωτήσεων, διέψευσε τους ισχυρισμούς της κατηγορούμενης ότι όταν το παιδί κατέρρευσε αναζητούσε για 10 λεπτά γιατρό στους διαδρόμους του νοσοκομείου. Επίσης, υπογράμμισε πως δεν έχουν συμβεί τα γεγονότα όπως τα περιγράφει η Ρούλα Πισπιρίγκου, η οποία ανέφερε ότι αντέδρασαν με καθυστέρηση, όταν βρήκαν το παιδί στο δωμάτιο.

«Μπήκα μέσα στο δωμάτιο και έκανα τη δουλειά μου», κατέθεσε η γιατρός.

Η πρόεδρος υπέδειξε στη μάρτυρα φωτογραφίες του νεκρού παιδιού, όπου απεικονίζονται σημάδια στο πρόσωπό του. Η γιατρός εκτίμησε πως αν είχε σημάδια δίπλα στη μύτη του το παιδί, θα το πρόσεχε, καθώς είχε εξετάσει νωρίτερα και το στόμα του παιδιού. «Θα τα πρόσεχα τα σημάδια φαντάζομαι…», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ωστόσο, στη συνέχεια δεν μπόρεσε να αποκλείσει το ενδεχόμενο τα συγκεκριμένα σημάδια να προκλήθηκαν κατά την ανάνηψη.

Η παιδίατρος κατέθεσε πως τα αποτελέσματα της ιατροδικαστικής προβλημάτισαν τους γιατρούς και όταν έμαθαν στο νοσοκομείο για το θάνατο του δεύτερου παιδιού συζήτησαν το ενδεχόμενο «να υπάρχει κάτι κληρονομικό» στην οικογένεια Δασκαλάκη.

«Η συγκεκριμένη περίπτωση είναι συνήθως ιάσιμη»

Η γιατρός μίλησε για σειρά εξετάσεων, στις οποίες υποβλήθηκε το παιδί κατά την εισαγωγή του στο νοσοκομείο, απ’ όπου διαπιστώθηκε ότι πάσχει από λευχαιμία, ενώ ανέλυσε και τη θεραπεία που ξεκίνησε.

Σύμφωνα με τη μάρτυρα, τα παιδιά που ζουν στην επαρχία επιστρέφουν στο σπίτι τους, αν όλα πάνε καλά και ανταποκριθούν στη θεραπεία, περίπου 10 μήνες αργότερα.

«Αν δεν έχει σπίτι στην Αθήνα η οικογένεια, το σύνηθες είναι να φιλοξενηθεί σε ξενώνα. Δεν το διώχνουμε… Από τις εξετάσεις του παιδιού θα εξαρτηθεί κάθε ποτέ επανέρχεται στο νοσοκομείο. Δεν μπορείς να απομακρυνθείς από την Αθήνα.

Εμείς λέμε στους γονείς «για τη δική σας την ασφάλεια καθίστε κοντά σε εμάς…». Όλα εξαρτώνται από την κατάσταση του παιδιού. Οι περισσότεροι γονείς παίρνουν άδεια…», ανέφερε η παιδίατρος.

Πρόεδρος: Η περίπτωση της Μαλένας πώς παρουσιάστηκε στους γονείς;

Μάρτυρας: Δεν ενημέρωσα εγώ, αλλά η συγκεκριμένη περίπτωση είναι συνήθως ιάσιμη. Αλλά δεν μπορείς να πεις στον γονιό πως θα κανείς το παιδί 100% καλά. Έχουν πολύ καλή πρόγνωση αυτά τα παιδιά, με ποσοστό για ίαση πάνω από 90%.

Πρόεδρος: Γνωρίζετε αν ήταν καλά μετά τις εξετάσεις η Μαλένα;

Μάρτυρας: Δεν θυμάμαι κάτι… Θα είχε καταγράφει στον φάκελο της, αν είχε κάποια επιπλοκή.

Πρόεδρος: Ο πατέρας της Μαλένας έχει αναφέρει πως δεν είχε ομαλή ανάνηψη μετά τις εξετάσεις.

Μάρτυρας: Θα το κατέγραφε ο συνάδελφος στον ιατρικό φάκελο. Οι αναισθησιολόγοι το κρίνουν… Πολλά παιδιά αντιδρούν, όταν είναι σε αυτό το στρεσογόνο περιβάλλον.

Η Ρούλα Πισπιρίγκου, ωστόσο, σχολίασε πως υπάρχει σχετικό βίντεο με τη Μαλένα, ενώ η γιατρός, με τη σειρά της, επανέλαβε πως αν είχε δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα, θα είχε καταγράφει στον ιατρικό φάκελο.

Η παιδίατρος δέχτηκε σειρά ερωτήσεων σχετικά με τα φάρμακα που χορηγήθηκαν στη Μαλένα και κλήθηκε να εξηγήσει τα αποτελέσματα των εξετάσεων στις οποίες είχε υποβληθεί.

«Οι ηπατικοί δείκτες ήταν φυσιολογικοί στη Μαλένα. Εγώ όσα χρόνια εργάζομαι δεν έχω διαπιστώσει η χορήγηση κορτιζόνης να έχει επηρεάσει το ήπαρ», ανέφερε, σημειώνοντας πως η ηπατική ανεπάρκεια «έχει κλινική εικόνα – το παιδί είναι κίτρινο, έχει εμετούς…».