«Κομάντο», «παπούτσια» και «τσάντα», ήταν τρεις από τις κωδικές ονομασίες που χρησιμοποιούσαν οι συνοριοφύλακες που συνεργαζόντουσαν με Τούρκους διακινητές παράνομων μεταναστών στον Έβρο, όπως αυτές αποτυπώνονται στις καταγεγραμμένες συνομιλίες που περιλαμβάνονται στη δικογραφία που σχηματίστηκε από τις Εσωτερικές Υποθέσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, «κομάντο» ήταν ο διακινητής, «παπούτσια» οι μετανάστες και «τσάντα» το αντίτιμο που θα λάμβαναν οι εμπλεκόμενοι αστυνομικοί του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Διδυμοτείχου. Από την προανακριτική διαδικασία προέκυψε πως φερόμενος ως αρχηγός του κυκλώματος των επίορκων συνοριοφυλάκων ήταν ένας 54χρονος με το βαθμό του αρχιφύλακα, ο οποίος είναι μεταξύ των πέντε συλληφθέντων. Πρόκειται για πρόσωπο ιδιαίτερα γνωστό στους κόλπους της ΕΛ.ΑΣ. στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ σύμφωνα με τη δικογραφία των «Αδιάφθορων» ήταν το άτομο που ερχόταν σε επαφή με διακινητές που είχαν έδρα την Τουρκία.

Από αυτούς έπαιρνε πληροφορίες σχετικά με την ακριβή ώρα αλλά και το σημείο εισόδου, από όπου θα διέσχιζαν τα σύνορα οι παράνομοι μετανάστες. Στη συνέχεια, ο 54χρονος αρχιφύλακας μετέφερε τα δεδομένα που ήρθαν σε γνώση του στα υπόλοιπα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, καθορίζοντας μάλιστα τα ωράρια εργασίας τους, παρότι δεν ήταν ιεραρχικά προϊστάμενός τους στην υπηρεσία τους.

Με τον τρόπο αυτό φρόντιζε τα μέλη της «ομάδας» του να επιχειρούν συντονισμένα και ομαδικά την επίμαχη ημέρα και ώρα που θα γινόταν η προσπάθεια διέλευσης των συνόρων από τους παράνομες μετανάστες, ακόμα και εάν δεν βρίσκονταν σε διατεταγμένη υπηρεσία.