Αντισυνταγματικές κρίθηκαν ζωτικής σημασίας διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας. Με σειρά αποφάσεων, οι οποίες ελήφθησαν κατά πλειοψηφία και δημοσιεύθηκαν σήμερα, το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο ανατρέπει διατάξεις του πολυσυζητημένου νόμου 4387/16. Ωστόσο, η εφαρμογή των συνολικά πέντε αποφάσεων δεν έχει αναδρομική ισχύ γεγονός που όπως εκτιμούν νομικοί «φρενάρει» τις τυχόν διεκδικήσεις ασφαλισμένων.

Ειδικότερα, οι σύμβουλοι Επικρατείας, κατά πλειοψηφία, έκριναν συνταγματικό τον ενιαίο ασφαλιστικό φορέα ΕΦΚΑ και την υπαγωγή σε αυτόν του συνόλου των ασφαλισμένων, εργαζομένων και συνταξιούχων. Όπως αναφέρουν στο σκεπτικό των αποφάσεων τους είναι σύμφωνη με το σύνταγμα, την αρχή της ισότητας και της αναλογικότητας η δημιουργία ενός φορέα για όλους καθώς οι ασφαλισμένοι αντιμετωπίζουν τους ίδιους ασφαλιστικούς κινδύνους.

Στην απόφαση καταγράφηκε μειοψηφία, η οποία τάχθηκε υπέρ της προσφυγής των δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι είχαν ζητήσει να εξαιρεθούν του ΕΦΚΑ, λόγω της ειδικής σχέσης τους με το δημόσιο.

Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έκρινε συνταγματική, με οριακή πλειοψηφία 13 έναντι 12 ψήφων, τη διάταξη που ορίζει ως βάση για τον επανυπολογισμό των συντάξεων την 31η Δεκεμβρίου του 2014, οι οποίες ήταν ήδη μειωμένες, σύμφωνα με τις μνημονιακες δεσμεύσεις της χώρας μας.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας δέχτηκαν, εξάλλου, ότι σύμφωνα με το νόμο Κατρούγκαλου υπάγονται όλοι και οι παλιοί και οι μελλοντικοί ασφαλισμένοι ανεξάρτητα από το πότε ξεκίνησαν να εργάζονται.

Αντισυνταγματικό έκρινε η Ολομέλεια του ΣτΕ τον τρόπο υπολογισμού των εισφορών για τους αυτοαπασχολούμενους και τους ελεύθερους επαγγελματίες διότι προσβάλει την αρχή της ισότητας. Στον πυρήνα της απόφασης βρίσκεται το όριο του 20% των εισφορών που προέβλεπε ο νόμος Κατρούγκαλου, σε σχέση με αυτό του 6% που αφορά τους μισθωτούς καθώς το υπόλοιπο καλύπτεται από τον εργοδότη. Πάντως, ήδη το ποσοστό του 20% για τους αυτοαπασχολούμενους έχει μειωθεί με νεότερο νόμο.

Κύριες και επικουρικές συντάξεις

Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έκρινε, κατά πλειοψηφία, συνταγματικές τις διατάξεις που αφορούν τις κύριες συντάξεις καθώς όπως σημειώνει είχε γίνει αναλογιστική μελέτη από την αρμόδια Αρχή ενώ είχε υπάρξει και έγγραφο που πιστοποιούσε τη σοβαρότητά της από το Διεθνές Γραφείο Εργασίας. Ωστόσο, οι διατάξεις που αφορούν στις επικουρικές κρίθηκαν αντισυνταγματικές καθώς δεν υπήρξαν οι απαραίτητες αναλογιστικές μελέτες με αποτέλεσμα η πολιτεία να καλείται τώρα να νομοθετήσει εκ νέου.

Επιπλέον, το δικαστήριο έκρινε, κατά πλειοψηφία, αντισυνταγματική τη διάταξη που αφορά τον υπολογισμό των επικουρικών συντάξεων και ειδικότερα αυτές που ξεπερνούν τα 1300 ευρώ καθώς αποφάνθηκε ότι αντίκειται στην αρχή της αναλογικότητας και της ισότητας. Η συγκεκριμένη απόφαση στην πράξη σημαίνει πως θα πρέπει η πολιτεία να προχωρήσει στη σύνταξη νέου νόμου.

Αντισυνταγματικό έκρινε κατά πλειοψηφία το δικαστήριο το ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξεων που αφορούν κυρίως συνταξιούχους που έχουν εργαστεί πολλά χρόνια και ειδικότερα το ανώτατο πλαφόν αναπλήρωσης 46,8% για 42. χρόνια εργασίας.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας επισημαίνουν πως το κράτος εγγυάται τη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος σε περίπτωση προβλήματος και ανάγκης.

Η περίληψη της απόφασης για την ένταξη των δημοσίων υπαλλήλων στον ΕΦΚΑ και τις εισφορές ελεύθερων επαγγελματιών

Η περίληψη της απόφασης για την κρατική χρηματοδότηση στις επικουρικές συντάξεις – αναλογιστική μελέτη στις επικουρικές συντάξεις

Η περίληψη της απόφασης για τον επανυπολογισμό των κύριων συντάξεων

Η περίληψη της απόφασης για τον επανυπολογισμό των επικουρικών συντάξεων

Η περίληψη της απόφασης για την ένταξη στον ΕΦΚΑ των υφιστάμενων φορέων κοινωνικής ασφάλισης μισθωτών, αυτοαπασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.