Ένας 44χρονος Ισραηλινός για τον οποίο είχε εκδοθεί ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης για απάτη μέσω υπολογιστή συνελήφθη το βράδυ της περασμένης Τρίτης (2/5) από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών. Ο συλληφθείς έχει οδηγηθεί στον Εισαγγελέα Εφετών Αθηνών.

Ειδικότερα, ο 44χρονος αναζητείται από τις Ελβετικές Αρχές ως κατηγορούμενο μέλος εγκληματικού δικτύου που δραστηριοποιούταν σε διαδικτυακές επενδυτικές απάτες σε βάρος πολιτών, κυρίως εντός Ευρώπης.

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, οι επιτήδειοι δελέαζαν τους πολίτες με την υπόσχεση απόκτησης μεγάλων κερδών στο πεδίο των εναλλακτικών επενδύσεων. Οι πολίτες αρχικά επένδυαν συνήθως μικροποσά, με την εν λόγω επένδυση να αποφέρει κέρδη. Έπειτα, συνέχιζαν τις επενδύσεις με μεγαλύτερα ποσά, οι επιστροφές των οποίων δεν μπορούσαν να πραγματοποιηθούν.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το εγκληματικό κύκλωμα φέρεται ότι ίδρυσε εταιρεία με έδρα το Κίεβο, η οποία λειτουργούσε ως κάλυψη σε ένα δαιδαλώδες δίκτυο υπεράκτιων εταιρειών και τραπεζικών λογαριασμών, μέσω του οποίου μεταφέρονταν τα χρηματικά ποσά που επένδυαν τα θύματα στις πλατφόρμες τους.

Αφού επιτυγχάνονταν η συγκάλυψη της προέλευσης των χρημάτων στο ανωτέρω δίκτυο, «ξέπλεναν» τα ποσά με τη βοήθεια κρυπτονομισμάτων.