Σε επιφυλακή βρίσκεται η ΕΛΑΣ μετά τον θάνατο του 16χρονου Ρομά, ο οποίος πυροβολήθηκε στο κεφάλι από αστυνομικό στη διάρκεια καταδίωξης στη Θεσσαλονίκη, μετά από αρκετές ημέρες νοσηλείας. Το σύνολο του προσωπικού της ΕΛΑΣ τέθηκε χθες σε κατάσταση επιφυλακής για «έκτακτους σοβαρούς και κατεπείγοντες υπηρεσιακούς λόγους». Η εντολή δόθηκε από τον Αρχηγό του Σώματος, αντιστράτηγο Κωνσταντίνο Σκούμα, λίγα λεπτά αφού κατέληξε ο 16χρονος.

Ένταση επικράτησε χθες στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, μετά την πορεία για τον θάνατο του 16χρονου Ρομά από αστυνομικά πυρά. Κουκουλοφόροι πέταξαν μολότοφ σε αστυνομικές δυνάμεις που είχαν στήσει φραγμό στην οδό Εγνατία, στο ύψος του κτιρίου της ΕΥΑΘ και στη συνέχεια κινήθηκαν μέσα από τα στενά της Ροτόντας προς την οδό Αγίου Δημητρίου όπου μεταφέρθηκε η ένταση.

Έβαλαν φωτιές σε κάδους απορριμμάτων, στήνοντας οδοφράγματα, ενώ φωτιά άρπαξε αποθήκη με έπιπλα και χρειάστηκε η συνδρομή της Πυροσβεστικής για να μην επεκταθεί. Οι αστυνομικές δυνάμεις προχώρησαν σε χρήση χημικών και κρότου- λάμψης για να τους απωθήσουν. 

Τρεις συλλήψεις έγιναν για τα επεισόδια που προκλήθηκαν, χθες το βράδυ, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για τρεις νεαρούς (ηλικίας 18, 21, και 22 ετών), οι οποίοι οδηγούνται στον εισαγγελέα ποινικής δίωξης με τη σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία. Από την αστυνομία πραγματοποιήθηκαν επιπλέον 32 προσαγωγές. Όλοι αφέθηκαν ελεύθεροι καθώς δεν προέκυψε κάτι εναντίον τους.

Επεισόδια σημειώθηκαν και στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.

Συγκέντρωση και σήμερα στη Θεσσαλονίκη έξω από το δικαστήρια

Στο μεταξύ, συγκέντρωση μπροστά από τα Δικαστήρια της Θεσσαλονίκης έχουν προγραμματίσει για σήμερα άτομα του ευρύτερου αντιεξουσιαστικού χώρου, με αφορμή τον θάνατο του 16χρονου ρομά και εν αναμονή της απόφασης του αρμόδιου Δικαστικού Συμβουλίου για την προφυλάκιση ή μη του κατηγορούμενου αστυνομικού.

Από την Τροχαία έχουν ανακοινωθεί κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, σύμφωνα με τις οποίες απαγορεύεται η στάση και η στάθμευση στην οδό 26ης Οκτωβρίου, στο τμήμα της από την οδό Πολυτεχνείου έως την οδό Εγνατία.

Η ανακοίνωση της Τροχαίας Θεσσαλονίκης αναφέρει: Από τη Δ/νση Τροχαίας Θεσσαλονίκης ανακοινώνεται ότι, την Τετάρτη (14-12- 2022) λόγω εκδηλώσεων (συγκεντρώσεων κλπ.) που θα πραγματοποιηθούν, δεν θα επιτρέπεται η στάση και η στάθμευση οχημάτων από την 06:00 ώρα της 14- 12-2022 έως την 16:00 ώρα της ιδίας ημέρας στην οδό 26ης Οκτωβρίου (εκατέρωθεν) του Δήμου Θεσσαλονίκης, στο τμήμα της από την οδό Εγνατίας μέχρι την οδό Πολυτεχνείου.

Ζητούμε την κατανόηση και τη συνεργασία των πολιτών».

Μέσα στα επόμενα 24ωρα η απόφαση για προφυλάκιση ή μη του αστυνομικού που πυροβόλησε τον 16χρονο

Στο μεταξύ, μέσα στα επόμενα 24ωρα θα αποφασίσει το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης για την ποινική μεταχείριση του 34χρονου αστυνομικού της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. που κατηγορείται για την αιματηρή καταδίωξη με θύμα τον 16χρονο Ρομά, ο οποίος έφυγε χθες από τη ζωή.

Το Δικαστικό Συμβούλιο καλείται να λύσει τη διαφωνία που προέκυψε μετά την απολογία του κατηγορούμενου αστυνομικού, ανάμεσα σε εισαγγελέα και ανακριτή ως προς την προφυλάκισή του ή μη.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ που επικαλείται δικαστικές πηγές, στη συνέχεια ο ανακριτής που χειρίζεται τον φάκελο της υπόθεσης θα ζητήσει να ασκηθεί νέα ποινική δίωξη, κατ’ ορθότερο νομικό χαρακτηρισμό της εις βάρος του αποδιδόμενης πράξης, με δεδομένο ότι, στο μεταξύ, επήλθε ο θάνατος του ανήλικου.

Για τη νέα πράξη θα κληθεί να δώσει νέα, συμπληρωματική απολογία ενώπιον του ανακριτή.

Μέχρι να αρθεί η παραπάνω διαφωνία από το Δικαστικό Συμβούλιο (η διαδικασία διεξάγεται κεκλεισμένων των θυρών), ο κατηγορούμενος αστυνομικός βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό.