Μορφή «χιονοστιβάδας» έχουν πάρει οι καταγγελίες για κακοποιητικές συμπεριφορές σε βάρος ανηλίκων στην Κιβωτό του Κόσμου, σοκάροντας την κοινή γνώμη, με αποτέλεσμα η υπόθεση να βρίσκεται στα χέρια της Εισαγγελίας.

Πλέον, οι εισαγγελικές Αρχές θα κρίνουν εάν υπάρχουν τα απαραίτητα στοιχεία για να παραπεμφθεί η υπόθεση σε κύρια ανάκριση ή ο φάκελος θα επιστρέψει και πάλι στην ΕΛ.ΑΣ. για περαιτέρω διερεύνηση. Πηγές της ΕΛ.ΑΣ. σχολίαζαν στο Νewsbeast ότι «πρόκειται για μια εξαιρετικά ευαίσθητη υπόθεση που απαιτεί λεπτούς χειρισμούς, γιατί δεν πρέπει να λησμονεί κανείς ότι η έρευνα στρέφεται γύρω από παιδιά».

Να θυμίσουμε ότι η πρώτη καταγγελία έγινε στον «Συνήγορο του Πολίτη» το καλοκαίρι κι από εκεί ξεκίνησε η έρευνα σε δομές της «Κιβωτού» τόσο στην Αττική όσο και στην περιφέρεια. Κατά τη διάρκεια της έρευνας συγκεντρώθηκαν στοιχεία για «προβληματικές» συμπεριφορές σε βάρος ανήλικων, τα οποία διαβιβάστηκαν στην Εισαγγελία που διέταξε και την προκαταρκτική εξέταση από την Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων.

Κιβωτός του κόσμου

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αστυνομικοί έλαβαν τουλάχιστον τρεις καταθέσεις, με αυτή του 19χρονου σήμερα αγοριού να θεωρείται ως η πλέον «βαριά», καθώς κάνει λόγο για ασελγείς πράξεις από στέλεχος της Κιβωτού του Κόσμου, το οποίο επισκέπτεται τις δομές της ΜΚΟ σε όλη τη χώρα. Ο νεαρός φέρεται να περιέγραψε ότι ο άνδρας αυτός του έδειχνε… ιδιαίτερη αδυναμία και του ζητούσε να τον συνοδεύει σε διάφορα ταξίδια που έκανε τη διετία 2020-2022.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, πάντως, αναμένεται το εάν θα κληθεί ή όχι και πότε να καταθέσει ο ιδρυτής της «Κιβωτού», πατέρας Αντώνιος, ο οποίος μέχρι στιγμής δηλώνει άγνοια για τις καταγγελίες.

Τι λέει το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ.

Αναφορικά με την υπόθεση γνωστής ΜΚΟ, από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας διευκρινίζεται ότι, μετά από παραγγελία της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, ανατέθηκε η διενέργεια Προκαταρκτικής Εξέτασης στην Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, η οποία πραγματοποίησε προανακριτικές πράξεις και υπέβαλε το σχετικό προανακριτικό υλικό στην παραγγέλουσα Αρχή.

Πατέρας Αντώνιος: Ανυπόστατα ψεύδη όσα καταγγέλλονται – Είμαι θυμωμένος

Ο πάτερας Αντώνιος τοποθετήθηκε εκ νέου για τις καταγγελίες και τις χαρακτήρισε ως «ανυπόστατα ψεύδη».

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ ανέφερε πως «έχουμε κάνει την έρευνα μας και όλα όσα καταγγέλλονται είναι αναπόσπαστα ψεύδη».

«Είμαι θυμωμένος και αγανακτισμένος», είπε χαρακτηριστικά και σημείωσε πως «δεν πηγαίνει το μυαλό μου σε κάποιον. Έχουμε πέσει από τα σύννεφα».

Παράλληλα, τόνισε πως «μετά από 25 χρόνια μιλάει ο καθένας λες και είναι γεγονός όσα συμβαίνουν χωρίς αποδείξεις».

Μάλιστα, στη συνέχεια πήρε τον λόγο η Πρεσβυτέρα της «Κιβωτού» και τόνισε πως «πήραν αφορμή από ένα δημοσίευμα. Βάλετε ένας οργανισμός επειδή ένα παιδί είχε την κακία να πάει να καταθέσει».

Επίσης, σημείωσε πως «αυτό το θέμα πήρε διαστάσεις χωρίς να γνωρίζουμε κάτι. Μάθαμε το θέμα χθες από τα κανάλια. Πιστεύουμε ότι υπάρχουν συμφέροντα που θέλουν να χτυπήσουν το έργο μας. Πιστεύουμε ότι τα παιδιά αυτά καθοδηγούνται από κάπου».

Πρεσβυτέρα: Βάλλεται ένας οργανισμός επειδή ένα παιδί είχε την κακία να πάει να καταθέσει

Η Πρεσβυτέρα εμφανίστηκε στο πλευρό του πάτερα Αντώνιου και τοποθετήθηκε για την καταγγελίες που αφορούν τον οργανισμό, σημειώνοντας ότι όλα ξεκίνησαν από την κακία ενός παιδιού.

«Πήραν αφορμή από ένα δημοσίευμα. Βάλετε ένας οργανισμός επειδή ένα παιδί είχε την κακία να πάει να καταθέσει», είπε χαρακτηριστικά στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ.

αυτόχρονα, είπε πως «αυτό το θέμα πήρε διαστάσεις χωρίς να γνωρίζουμε κάτι. Μάθαμε το θέμα χθες από τα κανάλια. Πιστεύουμε ότι υπάρχουν συμφέροντα που θέλουν να χτυπήσουν το έργο μας. Πιστεύουμε ότι τα παιδιά αυτά καθοδηγούνται από κάπου».

«Όλος αυτός ο διασυρμός είναι απαράδεκτος. Είμαστε δύο άνθρωποι που έχουμε αφιερώσει τη ζωή μας 25 χρόνια με τόσα παιδιά και δεν είπε κανείς τίποτα», πρόσθεσε στη συνέχεια.

Συγγενής 19χρονου θύματος: Το παιδί φοβόταν να φύγει

Μιλώντας στην εκπομπή «Live News», συγγενής του 19χρονου που άνοιξε τον χορό των καταγγελιών για όσα συμβαίνουν στις δομές της ΜΚΟ είπε: «Όλα τα είπε τον Ιανουάριο που έφυγε. Δεν έλεγε, έλεγε μισόλογα μα φαινόταν πήγαινε πέρα δώθε στο δωμάτιο, δεν μπορούσε να κάτσει σε ένα σημείο. ”Ρε (…) μου, αγάπη μου τι έχεις πάθει παιδί μου; του λέω ” Τι έχεις πάθει παιδί μου;”. Έτσι αρχίσαμε να λέμε κάτι συμβαίνει, αυτός δεν ήταν έτσι. Τι έχει πάθει; Αλλά μετά που το συζήτησα με τη μητέρα του μου λέει ” Ένα χρόνο τώρα είναι έτσι, του κάνει κακό εκεί μέσα που μένει”»

Newsroom

Σοκ έχουν προκαλέσει οι καταγγελίες και τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας σχετικά με την «Κιβωτό του Κόσμου».

Μιλώντας στην εκπομπή «Live News», συγγενής του 19χρονου που άνοιξε τον χορό των καταγγελιών για όσα συμβαίνουν στις δομές της ΜΚΟ είπε: «Όλα τα είπε τον Ιανουάριο που έφυγε. Δεν έλεγε, έλεγε μισόλογα μα φαινόταν πήγαινε πέρα δώθε στο δωμάτιο, δεν μπορούσε να κάτσει σε ένα σημείο. ”Ρε (…) μου, αγάπη μου τι έχεις πάθει παιδί μου; του λέω ” Τι έχεις πάθει παιδί μου;”. Έτσι αρχίσαμε να λέμε κάτι συμβαίνει, αυτός δεν ήταν έτσι. Τι έχει πάθει; Αλλά μετά που το συζήτησα με τη μητέρα του μου λέει ” Ένα χρόνο τώρα είναι έτσι, του κάνει κακό εκεί μέσα που μένει”»

«Του έλεγα “Εσύ δεν ήσουν έτσι, τι σου συμβαίνει; μίλα μας, έχει γίνει κάτι; και έτσι άρχισε και τα έλεγε. Ντρέπομαι ρε (…), ντρέπομαι. Του λέω ”βρε θα σου πούμε ότι είσαι (…)”. “Και τι; Να με λένε αδελφή;” Μου έλεγε. Του λέω ” Βρε χαζός είσαι; Ποιος θα σε πει αδελφή;» συνεχίζει ο συγγενής του 19χρονου.

Συγκλονιστικές μαρτυρίες

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες για την «Κιβωτό του Κόσμου», οι οποίες έρχονται στη δημοσιότητα την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η προκαταρκτική εξέταση της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων της Ασφάλειας Αττικής για την υπόθεση, κατόπιν εντολής του εισαγγελέα.

Κιβωτός του κόσμου

Μου έμαθαν γράμματα, με πήγαν στο γυμνάσιο», λέει ένας 27χρονος στην εφημερίδα «Καθημερινή», αν και τονίζει πως αποτράπηκε από το να πάει λύκειο. Πριν από την «Κιβωτό» ζητιάνευε στα φανάρια. Η πλάτη του είχε ανοίξει από τους συχνούς ξυλοδαρμούς από τον πατέρα του. Στην αρχή, η «Κιβωτός» έμοιαζε παράδεισος. Σύντομα τα πράγματα άλλαξαν, αναφέρει το ρεπορτάζ.

«Μας κλείδωναν για μήνες, δεν μας τάιζαν, μας έβαζαν τιμωρία στον τοίχο με το ένα πόδι ψηλά», λέει κοπέλα που πέρασε έξι χρόνια στην «Κιβωτό» στη Χίο. Στα 7 της, όταν πρωτοπήγε στη δομή, εκείνη και άλλα παιδιά έπρεπε να μαζεύουν κουκουνάρια στα χωράφια. «Δεν τους νοιάζει η ηλικία, δουλεύαμε μες στον ήλιο», δηλώνει. «Μας έδιναν 2 ευρώ τη μέρα και για να φάμε παίρναμε άδεια».